Cibulová marmeláda

Publikováno: 04. 05. 2021   Autor/ka: Pavel Ovesný
Druh jídla: Ostatní
Cibulová marmeláda
Ingredience:

1 kg červené cibule
4 lžíce řepkového oleje
250 ml červeného vína
4 lžíce třtinového cukru
50 ml jablečného octa
1 lžíce ume octa

Postup:

Červenou cibuli oloupeme a pokájíme na tenké půlměsíčky. V hrnci rozehřejeme olej a přidáme na něj cibuli. Osvědčilo se mi ji přidat nejdříve polovinu, nechat ji lehce změknout a pak přidat druhou část. Trvá to zhruba 10 – 15 minut podle intenzity tepla. Přidáme cukr a necháme několik minut prorestovat společně. Cibule pustí štávu a není ji třeba tolik míchat.

Poté přidáme ocet, ume ocet a víno a necháme za snížené teploty a občasného míchání probublávat a zredukovat množství tekutiny, dokud se nevytvoří sirupová konzistence. Trvá to zhruba půl hodiny. Ideální je si ji připravit, pokud zrovna trávíte čas v kuchyni vařením hlavního jídla.

Po skončení ještě horkou cibuli přemístíme do vyvařených skleniček, zavíčkujeme a necháme zchládnout. Poté skladujeme v lednici.

Cibulovou marmeládu (nebo chcete-li čatní) můžete využít na vylepšení pomazánek, k čočce na kyselo, k zelí, haluškům a podobně.

Počet porcí:
3-4 porce
Doba přípravy:
30 minut
Tagy:
Cibule

Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníčekV online kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování i samotnému sestavení jídelníčku. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?