Dušená kapusta

Publikováno: 21. 03. 2021   Autor/ka: Pavel Ovesný
Druh jídla: Hlavní chody
Dušená kapusta
Ingredience:

2 cibule
1 střední hlávka kapusty
3 stroužky česneku
1 větší brambora
3 lžíce oleje
200 ml vody
1 lžička zeleninového bujónu
1 lžíce lahůdkového droždí
sůl a pepř podle chuti

Postup:

Cibuli oloupeme a nakrájíme ji na drobno. Zpěníme ji ve větším hrnci na oleji. Z kapusty odstraníme zvadlé listy, omyjeme ji a rozčtvrtíme. Pokrájíme ji na tenké nudličky. Jakmile cibule začne zlátnout, přidáme pokrájenou kapustu a cca 2 minuty ji osmahneme. Poté ji okmínujeme, zasypeme sypkým zeleninovým bujónem a podlejeme horkou vodou.

Oloupeme bramboru a na jemno ji přistrouháme do hrnce. Přiklopíme pokličkou a necháme za občasného promíchání 10 minut dusit. Poté poklici odejmeme a necháme kapustu dusit do měkka a odpařit část vody. Před koncem přidáme prolisovaný česnek a lžíci lahůdkového droždí. Zbyla voda by měla tvořit poměrně hustý sós. Podle chuti dosolíme a opepříme.

Veganské varianty dušené kapusty

alternativa masa

  • marinovaný a upečený seitan nebo sójové kostky
  • ohřátý uzený tempeh
  • na malé kostičky pokrájené uzené tofu, osmahnuté do křupava
  • “nemasové” kuličky – značku Garden Gourmet seženete v supermarketech Kaufland, Tesco, Globus, Billa, v Kauflandu mají také vlastní značku K Take It Veggie, veggie varianty svých kuliček nabízí i IKEA

příloha

  • vařené brambory
  • houskový celozrnný knedlík
  • jáhlový knedlík
Počet porcí:
3-4 porce
Doba přípravy:
25 minut
Tagy:
Kapusta
Online kurz Rostlinný jídelníček Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy
V online kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování i samotnému sestavení jídelníčku. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

 

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?