Žampiónová krémová polévka

Recept přidal/a: Pavel Ovesný
Druh jídla: 
Žampiónová krémová polévka
Ingredience: 

10 klobouků menších žampiónů
houbové koření
lahůdkové droždí
30g strouhaný kokos
30g ovesné vločky
0,5 litru vody
sůl, popř. zeleninový bujón
řepkový olej

Postup: 

Nejprve si připravíme domácí rostlinnou smetanu: půl hrnku ovesných vloček a půl hrnku kvalitního strouhaného kokosu zalejeme přes noc hrnkem studené vody (rychlou alternativou je zalití vřící vodou a bobtnání cca 10 – 15 minut). Rozmixujeme a přecedíme přes plátno nebo lépe přes cedník, kvůli hustotě to jde totiž krapet ztuha. Můžeme použít i kupovanou rostlinnou smetanu, ale tato díky škrobu z vloček krásně houstne.

Žampióny očistíme, podle velikosti překrojíme na půl a nakrájíme na tenhlé plátky. V hrnci rozehřejeme řepkový olej. Žampióny přidáváme po hrstech na několikrát, aby se stačily osmahnout a část vody se odpařila. Pokud je přidáte všechny, pustí rychle hodně šťávy najednou a místo osmahnutí se budou jen dusit. Chuť nebude tak intenzivní. Zesílit ji můžete houbovým kořením (já používám domácí z rozemletých usušených bedlí).

Jakmile žampióny jsou žampióny osmahnuté a velká část šťávy se odpaří, zalijeme je rostlinnou smetanou. Rychle začne houstnou a je potřeba ji míchat. Přidáme 2 polévkové lžíce lahůdkového droždí, které zlepší chuť a krémovitost polévky. Pokud bude hustota až příliš velká, přilejeme vroucí vodu. Krátce provaříme, dochutíme solí nebo sypkým zeleninovým bujónem a můžeme servírovat.

Nejen polévky, ale také smoothies, kaše, příkrmy nebo marmelády. To vše zvládne užitečný kuchyňský pomocník - polévkovar DOMO. Přečtěte si recenzi.

Počet porcí: 
2
Doba přípravy: 
20 minut
Chutnalo vám?: 
Tagy: 
poukaz na kurz vaření Sháníte ořechy a semínka, luštěniny nebo obiloviny? Na jednom místě je společně s těstovinami, rostlinnými oleji, ořechovými másly, sušeným ovocem a dalším pestrým výběrem zdravých potravin za férové ceny najdete v e-shopu Grizly.cz.
zjisti víc

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?