Cizrna recepty
Cizrna potřebuje dlouhé namáčení (12 hodin) a vaření (klidně i 2 hodiny). Díky své oříškové chuti se však dá upravit na spoustu způsobů. Připravíte z ní pomazánky, polévky, guláše, dhály... Globálně nejpopulárnějšími jídly z ní je pomazánka hummus a cizrnové kuličky falafel. Mezi českými vegany je obzvláště oblíbená cizrna na paprice. Skvělá je i jako chuťovka - na slano pečená s kořením a na sladko v podobě cizrnových kuliček.
Pomazánka hummus nebo luštěninové "karbanátky" falafel patří mezi dvě globálně nejznámější dobroty z cizrny. Tato luštěnina, v tuzemsku přezdívaná římský hrách, se na domácím jídelníčku objevuje stále častěji. Jejím...
Obsah článku
Druhy luštěnin
Jak správně připravovat luštěniny
Nadýmání luštěnin
Namáčení luštěnin
Vaření luštěnin
Odkud bereš bílkoviny? Tato otázka patří mezi nejotřepanější veganské vtipy. Jejich hlavními zdroji v...
Loňský článek Meruňkové domečky, datlové lanýžky a další zdravé nepečené cukroví s tipy na zdravé nepečené cukroví zabodoval a tak je tu po roce jeho následovník. I tentokrát jsme vytvořili výborné cukroví a hlavně krásnou...
Cizrnu přes noc namočte. Ráno vyměňte vodu, lehce osolte a uvařte do měkka. Protože to trvá 80 - 90 minut, doporučuju si uvařit větší množství, část nechat v lednici (třeba na hummus) a část zamrazit. Pokud spěcháte, můžete...
Jak už název napovídá, jde o průnik dvou celosvětově známých pomazánek - hummusu a guacamole. Potřebovat budete hrnek do měkka uvařené cizrny a jedno zralé avokádo. To rozřízněte a vydlabejte lžičkou. Obojí vložte do mixéru,...
Nejprve jsem nakrájela jednu malou cibuli nadrobno, jednu středně velkou batátu (sladký brambor) na menší kostky a smíchala je v misce se šálkem vařené cizrny, 1/2 lžičkou soli, 1/2 lžičkou skořice a 2 lžícemi sezamového oleje....
Cizrnu připravíme klasicky: namočíme ji přes noc do alespoň dvojnásobku vody. Ráno ji vylejeme, přidáme čerstvou vodu, osolíme a vaříme do měkka. Správně uvařená cizrna by měla jít lehce rozmáčknout mezi prsty. Na oleji smažíme...
Cizrnu a kroupy uvaříme zvlášť (cizrnu předem namočíme přes noc), všechny ingredience smícháme a můžeme podávat.
Smícháme ingredience na salát (cizrna nahrubo rozmačkaná + ostatní nakrájené najemno + brusinky vcelku) a zalijeme "zálivkou".
Salát je výborný jen tak nebo jako naplň do sendviče (mezi dva opečené celozrné chlebíky a listový...
Tato polévka z cizrny má příjemně nasládlou chuť. Pokud už máte cizrnu uvařenou, je připravená rychle. Práci vám ušetří konzerva, ale nikdy nebude tak dobrá. Cizrna patří k luštěninám, které potřebují nejdelší přípravu. Namáčení...

Cizrnu přes noc namočíme, ráno vyměníme vodu a uvaříme do měkka. Na pánvi rozpálíme olej a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Osmažíme do zlatohněda, zaprášíme paprikou a krátce orestujeme, aby zmavla, ale nezhořkla. Přidáme...
Cizrna na paprice je vegetariánskou či veganskou variantou jídla našich babiček, slepice na paprice. Můžete docílit různých chutí použitím různých druhů smetan (sojové, mandlové, ovesné). Nejchutnější výsledek docílíte s čerstvě...
Na oleji orestujeme na kostky pokrájenou dýni (hokaido můžeme i se slupkou, tvrdší dýně raději zlehka oloupeme) a necháme zlehka změknout. Přidáme koření (sůl, garam masala nebo kari), necháme je provonět a podlijeme půl hrnkem...
Uvařenou cizrnu smícháme s česnekem, tahini (sezamovou pastou) a olivovým olejem a mixujeme na hladký krém. Nakonec přidáme podle chuti citrónovou šťávu, sůl, pepř a drcený římský kmín. Podle zamýšlené konzistence případně...
Co je falafel? Jde o cizrnové kuličky ve stylu karbanátků, který je tradiční pochoutkou především v oblasti Blízkého východu. Servíruje se obvykle na talíři nebo v pita chlebu, s jogurtovou omáčkou, dresingem ze sezamové pasty...
Cizrnu přes noc namočíme do vody. Tu potom slijeme, vyměníme za čerstvou a vaříme do poloměkka (cca 45 minut). Na oleji osmažíme cibuli, jakmile začne zlátnout, přidáme na drobnější kostky pokrájeme brambory a necháme orestovat....