Recepty z hub shitake

Houby shitake jsou oblíbené nejen pro svou vynikající chuť a vůni, ale také pro obsah řadu prospěšných látek. Výborné jsou do rizot, asijských nudlí nebo polévek.

Houby v rostlinném jídelníčku

Houby v rostlinném jídelníčku

18. 09. 2023   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika: Potraviny

Houby jsou vítaným zpestřením rostlinného jídelníčku. Protože jsou z velké části tvořeny vodou, jejich kalorická hodnota je velmi nízká. Vyšší je až u sušených či dušených hub zbavených vody. Houby obsahují menší … více

Houbová tlačenka

Houbová tlačenka

13. 11. 2019   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Ostatní

1) Pokud máte houby sušené, namočte do půllitru vody (alespoň na 2 hodiny) společně malou lžičkou sojové omáčky. Jakmile nabydou, pokrájejte je na tenké nudličky. Ve výluhu rozmíchejte agar a přidejte zpět … více

Shitake

Shitake

14. 02. 2017   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika: Potraviny

Z Japonska pocházející houba shitake, je oblíbená nejen pro svou vynikající chuť a vůni, ale také pro obsah řadu prospěšných látek. Je hodnotným zdrojem bílkovin, draslíku, zinku, hořčíku, vitaminů B a D. Její jméno se skládá ze dvou slov: shii = dub, take = houba, čímž mimo jiné prozrazuje, že patří mezi houby rostoucí na dřevě.

Omáčka z shitake hub s těstovinami

Omáčka z shitake hub s těstovinami

22. 11. 2013   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Sušené houby namočíme alespoň na hodinu do vody, aby nabobtnaly, poté je pokrájíme na tenší plátky. Cibuli oloupeme, pokrájíme nadrobno a smažíme na oleji do zlatohněda. Přidáme pokrájené houby, krátce orestujeme, zaprášíme … více

Robi čína s jasmínovou rýží

Robi čína s jasmínovou rýží

26. 02. 2013   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Robi nudličky naložíme je alespoň na hodinu do vodou lehce rozředěné sójové omáčky, dochucené případně dalším kořením. Sušené jidášovo ucho nebo shitake namočíme na hodinu do studené vody, poté pokrájíme na menší … více

shitake bambusové výhonky

Pro jaké speciality si zajít do vietnamské večerky

02. 02. 2013   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika: Novinky Potraviny

Vietnamské večerky jsou fenoménem posledních let. Jejich majitelé propracují dvě třetiny dne, s hrdostí vítají v ulici své krajany – konkurenty a přesto většinou své zákazníky zvládají vítat s úsměvem (o jejich mentalitě doporučuju hodně povedený rozhovor na Aktualne.cz). Vedle úplně běžného zboží se v jejich obchůdcích dá narazit na pár specialit, (nejen) pro veganskou kuchyni jako stvořených. Pro co do nich chodím já?

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?