Shitake

Houby shitake jsou oblíbené nejen pro svou vynikající chuť a vůni, ale také pro obsah řadu prospěšných látek. Výborné jsou do rizot, asijských nudlí nebo polévek.

shitake
Z Japonska pocházející houba shitake, je oblíbená nejen pro svou vynikající chuť a vůni, ale také pro obsah řadu prospěšných látek. Je hodnotným zdrojem bílkovin, draslíku, zinku, hořčíku, vitaminů B a D. Její jméno se skládá ze...
12 potravin, které mi doma nesmí chybět
K souhrnu hitů mé kuchyně mě inspiroval starší článek z blogu Good Mood Spoon s názvem 10 potravin, které mám vždy doma. Snad i proto, že organizuju kurzy a konečně mám velkou kuchyň se spoustou úložného prostoru, mám doma zásob...
shitake bambusové výhonky
Vietnamské večerky jsou fenoménem posledních let. Jejich majitelé propracují dvě třetiny dne, s hrdostí vítají v ulici své krajany - konkurenty a přesto většinou své zákazníky zvládají vítat s úsměvem (o jejich mentalitě...
Houbová tlačenka
1) Pokud máte houby sušené, namočte do půllitru vody (alespoň na 2 hodiny) společně malou lžičkou sojové omáčky. Jakmile nabydou, pokrájejte je na tenké nudličky. Ve výluhu rozmíchejte agar a přidejte zpět pokrájené houby. 2)...
Krémové rissoto s houbami shitake
Ze zeleniny (např. povadlejších kousků) si připravte dlouhým vařením na mírném ohni poctivý zeleninový vývar. Přidejte do něj na několik hodin předem namočenou menší hrst hub shitake - ve vývaru nabobtnají a zároveň jej dochutí...
Okara se shitake a pohankou
Okara je drť ze sojových bobů, která vzniká jako vedlejší produkt výroby tofu. Chuťově je neutrální, takže může být použita jak nasladko, tak naslano. Jako v tomto případě. Nechce na olivovém oleji zesklovatět nadrobno nakrájenou...
Omáčka z shitake hub s těstovinami
Sušené houby namočíme alespoň na hodinu do vody, aby nabobtnaly, poté je pokrájíme na tenší plátky. Cibuli oloupeme, pokrájíme nadrobno a smažíme na oleji do zlatohněda. Přidáme pokrájené houby, krátce orestujeme, zaprášíme...
Robi čína s jasmínovou rýží
Robi nudličky naložíme je alespoň na hodinu do vodou lehce rozředěné sójové omáčky, dochucené případně dalším kořením. Sušené jidášovo ucho nebo shitake namočíme na hodinu do studené vody, poté pokrájíme na menší kousky. V...
Tofu „čína“ s rýží
Tento recept se dá různě obměňovat podle zeleniny a koření, které máme zrovna po ruce. Balíček natural tofu nakrájíme na tenké plátky a uprostřed ještě na půl a naložíme je alespoň na hodinu do kvalitní sójové omáčky, dochucené...