Články a recepty s lahůdkovým droždím

Lahůdkové droždí má formu sušených vloček a příjemnou sladkoslanou chuť. Výborně se hodí k dochucování široké palety jídel od pomazánek přes polévky po saláty. Lehce váže vodu, s rostlinnou smetanou vykouzlí skvělou omáčku. Navíc má lahůdkové droždí skvělé nutričníční vlastnosti – takřka zpoloviny je tvořeno bílkovinami, obsahuje také vitaminy skupin B a řadu minerálů.

Nudle soba s tempehem, kysaným zelím a zkaramelizovanou cibulkou

Soba nudle s tempehem a zelím

02. 01. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Nudle soba se chutí přibližují haluškům či chlupatým knedlíkům. Proč je tedy nevyužít v báječné kombinaci s tempehovou “slaninkou”, kysaným zelím a lahůdkovým droždím? Cibuli pokrájíme na půlměsíčky a necháme pozvolna smažit … více

Bezvaječná houbová smaženice

Bezvaječná houbová smaženice

20. 09. 2019   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Snídaně

Nadrobno nakrájenou cibuli necháme zezlátnout na rozpáleném oleji, přidáme dobře očištěné a na menší plátky pokrájené lesní houby (mimo sezónu se hodí hlíva). Podusíme, dokud se nevyvaří většina vody, kterou houby pustí. … více

Rychlá papriková cizrna

Rychlá papriková cizrna

10. 02. 2015   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Cizrnu přes noc namočíme, ráno vyměníme vodu a uvaříme do měkka. Na pánvi rozpálíme olej a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Osmažíme do zlatohněda, zaprášíme paprikou a krátce orestujeme, aby zmavla, ale nezhořkla. … více

Tofu smaženice bez vajec

Tofu smaženice bez vajec

20. 08. 2014   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Snídaně

V pánvi rozehřejeme olej a restujeme na něm nadrobno pokrájenou cibuli a půlku kostky uzeného tofu, pokrájeného na menší kostky. Cibule by měla zesklovatět až zezlátnout, tofu by mělo získat lehkou “kůrčičku”. … více

Omáčka z shitake hub s těstovinami

Omáčka z shitake hub s těstovinami

22. 11. 2013   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Sušené houby namočíme alespoň na hodinu do vody, aby nabobtnaly, poté je pokrájíme na tenší plátky. Cibuli oloupeme, pokrájíme nadrobno a smažíme na oleji do zlatohněda. Přidáme pokrájené houby, krátce orestujeme, zaprášíme … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?