1 kostka uzeného tempehu
1 menší cibule
1 lžíce rostlinné tatarky (nebo jogurt pro light verzi)
1 lžička plnotučné hořčice
1 velká mrkev
sůl, mletý pepř a citrónová šťava podle chuti
Tuto pomazánku jsem ochutnal před lety na jednom seberozvojovém kurzu. Je díky tempehu tučnější a kaloričtější, ale opravdu chutná. Nezjistil jsem sice tehdy recept, ale po několika pokusech jsem si vyladil vlastní.
Cibuli oloupeme a pokrájíme co možná nejjemněji, vložíme do hluboké misky. Poté do ní mezi prsty dodrobíme na jednotlivé boby uzený tempeh (doporučuji značku Sunfood). Přidáme hořčici a tatarku. Protože je pomazánka poměrně tučná, vylehčíme ji zeleninou. Já jsem přidal na jemno nastrouhanou mrkev, hodit by se mohla také lžíce mladého nebo sterilovaného hrášku.
Zamícháme a podle chuti dosolíme, opepříme a okyselíme. Podáváme s čerstvým nebo na sucho opečeným pečivem a zeleninovou oblohou. Nebo na vece či rohlíku jako jednohubky na pohoštění pro návštěvu.