Květákové recepty

Smažený květák je nejznámějším receptem z této brukvovité zeleniny. Mladý a čestvý květák se může jíst i zasyrova, inspiraci najdete v řadě vitariánských receptů. Výborně se hodí do zapečených jídel, rizot nebo polévek. Místo klasického smažení v trojobalu vyzkoušejte růžičky květáku namarinovat v pálivé BBQ omáčce a upéct - můžete si tak připravit veganskou variantu "křídýlek".

Květák
Podobně jako kedlubna, kapusta či zelí byl i květák vyšlechtěný z divoké brukve. Tahle košťálová zelenina, lidově zvaná také karfiol, je známá vysokým obsahem draslíku, kromě něj obsahuje hořčík, železo, zinek, selen a také...
květáková polévka
Nejprve si připravte veškerou zeleninu. Květák rozdělte na malé růžičky, mrkev, petržel a bramboru pokrájejte na menší kousky. Zeleninu potom přemístěte na plech, přidejte cizrnu, posypejte směsí koření a zalijte olejem. Pečte v...
Květáková pizza
Květák v mixéru rozmixujeme na drobné kousíčky a přemístíme do větší mísy. Osvědčil se mi ruční miskový mixér s noži tvaru S a rychlém mixováním pouze nahrubo (cca 0,5 - 1 cm). Příliš jemné těsto bude i po dlouhém pečení měkké a...
Květákový kuskus
Květák je v tuzemsku populární především smažený v trojobalu. Jeho využití je ale mnohem všestranější - výborně se hodí do zapečených jídel, rizot nebo polévek. Drobné růžičky spojené těstíčkem z luštěninové mouky mohou sloužit...
Zapečený květák
Bešamelová omáčka: Sójové mléko necháme v hrnci 5 minut provařit. Na oleji orestujeme hladkou mouku, zalijeme mlékem a za pravidelného míchání vaříme 15 minut. Jakmile je omáčka lesklá a hladká, osolíme ji a opepříme. Květák...
Indický dhál z červené čočky
V indické kuchyni je dhál synonymem pro luštěninová jídla. Dhálů existují desítky druhů. Tento z červené čočky patří mezi ty nejklasičtější. Oproti autentickému pojetí je zjednodušený pro kratší přípravu i v běžných pracovních...
pečený květák
Začneme tím, že připravíme samotný květák. Důkladně ho umyjeme a spaříme vroucí vodou. Pokud máte rádi, když je měkčí, nechte ho klidně v této vodě pár minut odpočívat. Mezitím připravíme směs, ve které jednotlivé růžičky obalíme...
Pečený květák s tymiánem a česnekem
Pečený květák je něco velmi jednoduchého, o čemž rozhodně nepřemyšlíte, že by mohlo být tak božské. Chcete důkaz místo slibů? Máte-li doma květák, pusťte se do toho. Květák rozdělte na menší růžičky a promíchejte se s olivovým...
Květák, červená řepa a dýně, zapečená s mandlemi
Nakrájela jsem na hrubější kostky středně velkou oloupanou červenou řepu, půl menší dýně hokkaidó a květák jsem rozdělila na menší růžičky. Přidala jsem sušený rozmarýn a v pečící misce jsem je promíchala s dvěmi lžícemi oleje,...
Květákové placičky
Květák rozdělíme na růžičky a uvaříme v malém množství vody. Potom ho rozmixujeme (vody musí být opravdu málo) a do vzniklé kaše vmícháme všechny další ingredience. Množství strouhanky a mouky můžeme upravit, záleží na tom, jak...
Chcete proniknout do tajů rostlinné stravy? Neumíte správně dochucovat? Vaříte dokola stále stejné recepty? Přijďte ochutnat nové suroviny a chutě na kurzy veganského vaření. Vybrat si můžete kurzy Veganské vaření - seitan, tempeh a spol. či Luštěniny v receptech světových kuchyní. Kurzy se konají o víkendech v domáckém prostředí v Řevnicích u Prahy.
Marocká květáková polévka
Osmahneme cibulku a přidáme 2 lžičky skořice, 2 lžičky koriandru, 1 lžičku kmínu, půl lžičky kari pasty. Přidáme pokrájený květák - nebo jen rozdělený na růžičky a pokrájenou mrkev. Zalijeme vroucí vodou, aby vše bylo ponořené a...
Květák s brambory po indicku
Jednoduché minimalické jídlo, jehož příprava nezabere příliš času. Brambory oloupeme a pokrájíme na menší kostky, květák omyjeme a rozebereme na drobné růžičky, části košťálu pokrájíme na menší kousky. Uvaříme ve společném hrnci...
Seitanové plátky s květákovou kaší
Pokud už nemáme přímo koupený seitan ochucený, vyrobíme si jej buď klasickým způsobem z mouky anebo využijeme polotovar v prášku, ke kterému přidáme vodu. Seitan pokrájený na plátky uvaříme zhruba hodinu v silnějším nálevu (...