Bezvaječné lečo
Možná to znáte. Zasadíte rajčata, dlouho čekáte, než vyrostou a začnou zrát a pak je jich najednou tolik, že nevíte, co s nimi. Lečo je letní klasika, lehké jídlo do parných dní. … více
Uzené tofu, pokrájené na malinkaté kostičky (cca 2x2mm) a osmažené do křupava, je skvělou ingrediencí do salátů, polévek, těstovin (ať klasických, tak rýžových, nebo pohankových soba), zapečených jídel. Především je ale nedostižné v kombinaci s kysaným zelím, cibulkou a lahůdkovým droždím v haluškách, chlupatých nebo plněných knedlících. Připravit si jej můžete ve větším množství dopředu. V uzavřené misce či sklenici vydrží v lednici několik dní.
Možná to znáte. Zasadíte rajčata, dlouho čekáte, než vyrostou a začnou zrát a pak je jich najednou tolik, že nevíte, co s nimi. Lečo je letní klasika, lehké jídlo do parných dní. … více
Brambory omyjeme a ve slupce uvaříme v osolené vodě doměkka. Brambory z vody vyjmeme a necháme přes noc vychladit. Druhý den dáme do hrnce zelí a zalijeme hrnečkem vody. Přidáme 1/2 lžičky … více
Noky Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě. Oloupejte je a nastrouhejte na hrubém struhadle. Přidejte cca 80 gramů mouky a vyhnětejte z něj nepříliš těsto. Utvořte tenké válečky, které pak pokrájejte … více
Hrnek kuskusu nasypeme do misky a zalijeme dvěma hrnky horké vody. Osolíme čtvrt lžičkou soli, promícháme a zakryjeme talířkem. Dáme stranou. Očistíme si a nakrájíme zeleninu – cibuli na proužky, stroužky česneku … více
Žampiony umyjeme a odstraníme nohy. Prstem vydlabeme vnitřek, aby nám vzniklo co nejvíce místa na náplň. Nejlepší žampiony na plnění jsou portobello, protože jejich klobouky jsou velké a pevné. Ale pokud máte … více
Do mísy nasypeme hladkou mouku, sušené droždí, špetku soli a nalijeme vlažnou vodu. Smícháme a zapracujeme do hladkého těsta. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout hodinu. Vykynuté těsto přendáme na … více
Nudle soba je možné považovat za “japonské pohankové špagety”. Originální jsou drahé, cenově dostupnější jsou kombinované s pšeničnou moukou. Jejich výhodou je rychlá příprava během několika minut, takže se hodí jako alternativa … více
Vyzkoušel jsem řadu veganských “rybičkových” pomazánek, ale žádná nebyla ta pravá. Krátkým experimentováním jsem přišel na vlastní recept. Rybí chuť jí dodají vločky z mořské řasy nori (balí se do ní sushi). … více
Špagety uvaříme v osolené vodě podle návodu na skus. Já mám nejraději celozrnné špagety Alnatura, které nejenže dobře chutnají, ale mají díky přirozené vláknině a minerálům a vitaminům ze slupky i výrazně … více
Česká klasika ve veganské verzi bez vejce a uzeného. Brambory oloupáme a nastrouháme na jemném struhadle. Necháme chvíli uležet, vymačkáme přebytečnou vodu a vodu odlijeme. Přidáme mouku, sůl a pořadně promícháme. Měla … více
Papriky, cuketu, cibuli a tofu nakrájíme podle velikosti žampiónů pokud možno na stejně velké kousky. Střídavě je napícháme na špejli a proložíme cherry rajčátky. Osolime je a okořeníme provensálským kořením. Potřeme je … více
Pohanku jsem vařila v poměru 1: 2 zrn k vodě. Nejprve jsem přivedla lehce osolenou vodu k varu, pak jsem do ní přidala pohanku. Vařila jsem ji zhruba 15 minut. Mezitím jsem … více
Osmažit cibulku s česnekem, přidat část nastrouhaného uzeného tofu, předem připravený kuskus, okořenit (kurkuma, provensálské koření, kapka sójovky, sůl, pepř, sušená pažitka), přehodit do zapékací formy a naskládat zeleninu a zbylou část … více
Rýži, nejlépe celozrnnou, zalijeme dvojnásobným množstvím vody, osolíme a uvaříme do měkka. Cuketu omyjeme, rozkrojíme podélněna dvě půlky a vnitřní měkkou část vydlabeme lžící. Cibuli oloupeme a pokrájíme na drobno. Na oleji … více
V osolené vodě uvaříme těstoviny. Na drobné kostičky pokrájené tofu a cibuli osmažíme na oleji v hlubší pánvi, dokud cibule nezezláne a tofu nedostané „kůrčičku“. Poté přidáme uvařené a zcezené těstoviny, promícháme … více
Na pánvi osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, o chvíli později orestujeme také na menší kostky pokrájené tofu. Zaprášíme kořením, promícháme a necháme krátce osmahnout. Přidáme fazole, kukuřici, sůl, občas zamícháme a nakonec … více