Omáčka Alfredo z bílých fazolí

Počet porcí: 2 porce
Doba přípravy: 20 minut
Ingredience:

1/4 hrnku kešu natural
1 hrnek uvařených bílých máslových fazolí (případně z konzervy)
1/2 kostky pevného uzeného tofu
2 stroužky česneku
1 lžíce lahůdkového droždí
1/2 lžičky cibulového prášku (volitelně)
1/2 lžičky citronové šťávy
1 lžíce olivového oleje
sůl, pepř

Postup:

Příprava předem: Kešu ořechy namočíme alespoň na 4 hodiny do studené vody (tím se zdvojnásobí jejich objem). Fazole namočíme alespoň na 12 hodin a uvaříme do měkka, nebo použijem ty z plechovky.

Těstoviny vložíme do vroucí vody a uvaříme podle návodu. Já jsem použil špagety.

Před dovařením těstovin necháme na pánvi rozehřát 1 lžíci oleje. Uzené tofu (nejlépe pevné, značky Sunfood nebo K Take It Veggie) pokrájíme na velmi malé kostičky a osmahneme na středním plameni, dokud nezačne tvořit křupavou kůrčičku. Na drobno nasekáme česnek a necháme společně 1 minutu rozvonět. Přidáme zcezené těstoviny a zamícháme.

Ve mixéru rozmixujeme namočené kešu s fazolemi, lžící lahůdkového droždí, cibulovým práškem (můžeme vynechat), citrónovou šťávou a půl hrnkem vývaru z fazolí nebo (nejlépe) horkou vodou. Dosolíme, případně doladíme chuť. Smícháme na pánvi s těstovinami.

Na talíři dochutíme čerstvě namletým černým pepřem a veganským “parmezánem” (3 díly rozemletých semínek/oříšků – já používám nejčastěji dýňové semínko, 1 díl lahůdkového droždí, větší špetka soli).

Líbil se vám recept? Pošlete ho dál:

Související recepty