Kurzy veganského vaření

Zajímá vás veganská strava? Hledáte kurz zdravé výživy a chtěli byste si zpestřit jídelníček a poznat nové suroviny a postupy? Pak jste na správné adrese. Už devět let se jako lektor dělím prostřednictvím kurzů vaření o své dlouholeté zkušenosti s rostlinnou stravou. Mé kurzy vaření však nejsou určené jen veganům a vegankám. Spoustu užitečných postupů a inspirace si z nich mohou odnést vegetariáni nebo zájemci o zdravé stravování, pro které jsou mnohé používané suroviny i dochucovadla mnohdy neznámé a překvapující.

Kurzy se konají v městečku Řevnice, asi 20 km jihozápadně od Prahy. To je díky blízkým dálnicím dobře dostupné kromě Prahy také z okolí Plzně či Českých Budějovic. Leží také na železniční trati Praha - Beroun, vlaky tu jezdí každých 30 minut. S přestupem v Praze jste tu za 2 hodiny z Pardubic nebo Ústí nad Labem.

Jak si vybrat správný kurz právě pro vás?

Veganské vaření - luštěniny, seitan či tempeh a spol. doporučuju těm, kteří se o veganství zajímají z etických důvodů, a chtějí se naučit používat suroviny jako tofu, tempeh, seitan, umět dochucovat a zjistit různé fígle. Pokud vás alternativy masa příliš neberou, zajímají vás více zdravotní benefity rostlinné stravy, pak bude vhodnější si vybrat kurz Luštiněny v receptech světových kuchyní. V obou těchto kurzech se také mezi vařením koukneme na praktické tipy, jako je dochucování nebo klíčení.

Termíny: 18.9. (5 míst) a 15.10. (6 míst), vždy od 10:00 do cca 16:00

Na kurzu si připravíme a ochutnáme typově několik odlišných jídel různých světových kuchyní z řady rostlinných bílkovin, jako tofu, tempeh nebo seitan, ale také surovin jako je červená čočka, cizrna nebo houby shitake. Ochutnáme také rychlé pomazánky z mixéru. Ukážeme si, jak jídla dochucovat, jak na základy klíčení nebo fermentace. Během 5 hodin stihneme uvařit 7 - 8 odlišných jídel, ale zbude čas vydechnout i sdílet své kuchařské úspěchy i nesnáze.

Další podrobnosti »

Termíny: 17.9. (6 míst), od 10:00 do cca 16:00

Luštěniny jsou nekorunovanými královnami rostlinné stravy. Obsahují 20 - 30 % bílkovin a dostatek kvalitních sacharidů, které zasytí na dlouhou dobu. Průměrný Čech k vlastní škodě jen okolo 2,5 kg luštěnin za rok. Přijďte na kurz a pojďme společně tuto statistiku zvrátit. Připravíme si a ochutnáme pomazánky, polévky i typově několik odlišných hlavních jídel různých světových kuchyní (mexická, indická, tradiční česká...) z hrachu, cizrny, sóji a různých druhů čočky a fazolí. Dozvíte se, jak luštěniny správně upravovat (namáčení, správné vaření), které z nich můžeme klíčit a jak.

Další podrobnosti »

Nehodí se vám termíny veřejných kurzů. Pak pro vás mohu připravit kurz na klíč na konkrétní termín a individuálně nastavený program. Po dohodě s vámi namíchám mix osvědčených receptů, vycházející z mých kurzů Veganské vaření (tempeh, seitan, tofu...), Luštěniny v receptech světových kuchyní a zapojit můžeme i ochutnávky z Rostlinných alternativ mléčných výrobků (rostlinné jogurty, sýry...).

Kromě vaření se koukneme na zub také klíčení, dochucování a dalším oblastem podle vašeho přání. Mohou to být třeba i zásady sestavení rostlinného jídelníčku.

Další podrobnosti »

Jmenuju se Pavel Ovesný a jsem dlouholetým propagátorem rostlinné stravy a tvůrcem webu Vegmania.cz, který právě čtete. Absolvoval jsem výživový kurz, přečetl jsem o výživě a veganství desítky knih, stovky článků a videí. Lektorování se věnuju devět let a mými kurzy prošlo už více než 2000 účastníků. Moc mě baví předávat dál své zkušenosti a potkávat nové inspirativní tváře.

Jak mě vidí absolventi mých kurzů? "Pavel je člověk na svém místě, který zaujme svým výkladem, umí vse vysvětlit tak, ze i úplný neznalec pochopí."   * "Pavel dokáže zaujmout projevem i obsahem kurzu. Styl, jakým kurzy vede, je velmi otevřený, uvolněný a zábavný."   * "O veg. jídle umí Pavel nadšeně (a poučeně) bájit hodiny tak, že by odzbrojil i zarytého masožrouta :)."