Recepty z tempehu

Základem tempehu jsou sójové boby, zfermentované a prorostlé ušlechtilou plísní. Upravený tempeh je možné použít podle fantazie do těstovin, rizot, výborný je zapečený s bramborami nebo podušený s houbami. Pokrájený na tenké plátky a osmažený do křupava poslouží jako alternativa slaniny, marinovaný v sladko-pálivé omáčce je výbornou náplní do burgerů.

Nudle soba s tempehem, kysaným zelím a zkaramelizovanou cibulkou

Soba nudle s tempehem a zelím

02. 01. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Nudle soba se chutí přibližují haluškům či chlupatým knedlíkům. Proč je tedy nevyužít v báječné kombinaci s tempehovou “slaninkou”, kysaným zelím a lahůdkovým droždím? Cibuli pokrájíme na půlměsíčky a necháme pozvolna smažit … více

Halušky s uzeným tempehem

Halušky s uzeným tempehem

13. 07. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Brambory (varný typ B) oloupáme a nastrouháme na jemném struhadle. Necháme chvíli uležet, vymačkáme přebytečnou vodu a vodu odlijeme. Přidáme mouku, sůl a pořadně promícháme. Měla by vzniknout tužší hmota, aby se … více

Tempehový gyros

Tempehový gyros

04. 05. 2020   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Cibuli oloupeme a pokrájíme nahrubo. Na pánvi rozpálíme olej a na středním ohni smažíme cibuli, dokud nezměkne. Přidáme na drobnější kostky pokrájený tempeh a restujeme jej pár minut, dokud nezačne tvořit kůrčička. … více

Sója v rostlinné stravě

Sója v rostlinné stravě

11. 02. 2020   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika: Potraviny V kuchyni

Dlouhou dobu vyzvihovaná, poslední roky spíše haněná. Sója. Luštěnina pocházejí ze severní a střední Číny, společně s pšenicí, kukuřicí a rýží patří mezi nejpěstovanější surovin vůbec. Velká část její produkce (často geneticky … více

Veganský segedín

Segedínský guláš

14. 03. 2019   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Segedínský guláš bez masa? Máme pro vás hned tři varianty – se sójovým masem, dobáčky anebo uzenám tempehem a bramborovým knedlíkem. Rostlinnou smetanu jsem použil domácí rostlinnou, ale můžete využít kupovanou. A … více

Online kurz Rostlinný jídelníček vám odhalí taje rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníček 🥗 Chcete v jídelníčku omezit maso? Anebo ho vynechat úplně? 💪 Chcete být vitálnější, zdravější a třeba i štíhlejší? 👉 Pak jste na správné adrese. V online kurzu Rostlinný jídelníček vám krok po kroku vysvětlím základní pilíře rostlinného stravování - od základů výživy přes jednotlivé druhy potravin a všestrannost jejich použití až po jejich zařazení do běžných jídel. Čeká na vás 18 videí v délce přes 2 a půl hodiny, 4 hlavní části a celkem 45 kapitol plných textů, tabulek a infografik. Nechybí ani příklady vzorových snídaní, obědů a večeří a ukázkových týdenních jídelníčků. Zjisti víc a získej 3 videa z kurzu
Čirokové rizoto s tempehem

Čirokové rizoto s tempehem

18. 11. 2018   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Nouze naučila Dalibora housti a nuzné domácí zásoby rýže mě konečně donutily vyzkoušel čirok, který se mi ve spíži bez užitku válel snad čtvrt roku. Čirok patří mezi obiloviny, neobsahuje lepek a … více

Tempehové burgery

Tempehové burgery

02. 07. 2018   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Připravíme si marinádu, ve které smícháme 50 ml javorového sirupu, 2-3 kapky tekutého kouře, 1/2 lžičky uzené papriky, 1/2 lžičky sušeného česneku, 2 lžíce oleje, 2 lžíce sojové omáčky. Případně si můžete … více

Těstovinový salát s tofunézou

Těstovinový salát s tofunézou

25. 11. 2017   napsal/a: Michaela Pavlíková | druh jídla: Hlavní chody

Uvařila jsem kukuřičné těstoviny al dente (nestojíte-li o bezlepkový recept, můžete použít klasické pšeničné). Na pánvi jsem na olivovém oleji několik minut pomalu orestovala najemno nakrájenou cibuli. Mezitím jsem nakrájela pórek, řapíkatý … více

tempeh

Tempeh

24. 03. 2017   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika: Potraviny

Zatímco v oblasti Indonésie platí za tradiční jídlo, v Česku je tempeh potravinou poměrně neznámou. V širším povědomí je znám především mezi vegetariány a vegany, k sehnání je pak většinou pouze v specializovaných obchodech se zdravou výživou. Základem tempehu jsou podobně jako u tofu sójové boby. V tempehu jsou ovšem zastoupeny v celistvém tvaru, díky fermentaci prorostlé ušlechtilou plísní (například podobně jako u hermelínu). Tempeh je možné vyrobit i v domácích podmínkách s pomocí fermentačního činidla.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?