Kam pro zdravé tuky? Ochutnejte za studena lisované oleje

olivový olej

Možná už jste slyšeli o doslova zázračných účincích rostlinných olejů lisovaných za studena. Na rozdíl od těch běžný rafinovaných si zachovávají velké množství cenných látek. Kromě nenasycených mastných kyselin obsahují i vitamínů, minerály a prospěšné fytolátky. Víte ale, že je jich nespočetně velké množství druhů a každý nám prospívá jinak?

Olej lze vylisovat téměř z každého ořechu, semínka či olejnatého plodu. Vedle olejů olivových, sezamových nebo dýňových tak můžete narazit na speciality jako olej z amarantových, petrželových nebo paprikových semínek. Než si představíme ty nejpoužívanější a nejrozšířenější v běžných obchodech a zdravých výživách, vysvětleme si pár základních kritérií výběru.

U běžného oleje, který využíváte každodenně v teplé kuchyni, určitě sáhněte po takovém, který snáší dobře vyšší teploty a obsahuje dobrý poměr omega 3 a omega 6 mastných kyselin (řepkový olej) nebo mu dominují mono nenasysené mastné kyseliny (olivový olej). Pro zastudena lisované oleje, které pravděpodobně nebudete používat tak často, už tak přísná kritéria nejsou nutná.

Proč je lepší řepkový než slunečnicový olej

Dýňový olej – Myslím, že trefně vystihující synonymum je „zinková bomba“. Je velmi vhodný jako doplněk především při léčbě prostaty, alergiích a kožních problémech. Patří mezi oleje s velkým množstvím nenasycených mastných kyselin, vitamíny skupiny B. Má lahodou chuť po pražených oříšcích. Je výborný na výrobu domácího pesta, do salátů, a nebo na tradiční na dýňovou polévku.
Kupte online na Grizly.cz

Olej z vlašských ořechů – Jak už tvar vlašského ořechu napovídá, olej z nich podporuje (prostřednictvím omega-3 masných kyselin) mozkovou činnost, zlepšuje paměť a celý nervový systém. Výborně čistí usazené cévy a snižuje cholesterol. Příjemnou chuť vlašských ořechů uplatníme nejčastěji v salátech.
Kupte online na Grizly.cz

Sójový olej – Obsahuje přírodní lecitin, výborný zdroj antioxidantů a železa. Má poměrně výraznou chuť po sóje, která není každému příjemná. Doporučuji tedy přidávat spíše do chuťově výraznějších pokrmů, kde jeho aroma více zanikne.
Kupte online na Countrylife.cz

Konopný olej – Nebojím se ho nazvat „ přírodním zázrakem„. Jako jeden z mála za studena lisovaných olejů má pro naše tělo nejpřirozenější poměr nenasycených omega 3 a 6 mastných kyselin. Obsahuje široké spektrum minerálních látek, vitaminů a chlorofylu. Díky svému složení ho můžeme využít jako prevenci nebo pomoc při mnoha zdravotních problémech. Počínaje snížením krevního tlaku, imunity, zlepšení trávení a ekzémů. Osobně ho řadím mezi nejoblíbenější oleje a jeho účinky jsou znatelné. Jeho oříškovo – trávová chuť je příjemná v salátech, pomazánkách i tepelně upravených jídlech. Tam je ale třeba až po vaření, kdy teplota klesla pod 50 °C.
Kupte online na Grizly.cz

oleje lisované za studena

Pupalkový olej – Je vhodný především pro ženy při hormonálních problémech, klimakteriu a cystách. Další nespornou výhodou užívání pupalkového oleje je zlepšení kvality vlasů, nehtů a pleti. Tento olej bych spíše zařadila mezi doplňky stravy. Jeho chuť není příliš vábná, takže raději doporučím konzumovat po lžičkách.
Kupte online na Countrylife.cz

Sezamový olej – Obsahuje velké množství vápníku, fosforu a hořčíku. Zklidňuje trávení, upevňuje psychickou stabilitu a je vhodný jako pravidelné zpestření našeho jídelníčku. Je lehce nasládlé chuti a tradičně se používá především v asijské kuchyni.
Kupte online na Grizly.cz

Z hroznových jader – Také tento olej bych doporučila spíše jako doplněk stravy. Jeho účinky jsou ale nepřekonatelné. Obsahuje velké množství antioxidantů, takže o něm můžeme s trochou nadsázky mluvit jako o zpomalovači stárnutí či pomocníku v prevenci rakoviny. Taktéž se řadí mezi oleje, které pomáhají při onemocnění cév a vysokém cholesterolu.
Kupte online na Grizly.cz

Lněný olej – Patří mezi hojně využívanou komplexní potravinu, ve které dominují omega 3 mastnéch kyselin. Opět můžeme hovořit o oleji s příznivým dopadem při onemocnění srdce a cév. Má protizánětlivé, antibakteriální a protiplísňové účinky. Má lehce natrpklou a ostrou chuť. Pro lepší vstřebávání cenných látek je vhodné přidávat do jídel v kombinaci s bílkovinou. Pozor, lněný olej rychle žlukne, určitě si kupujte malá balení v tmavé lahvičce a skladujte jej zásadně v lednici.
Kupte online na Grizly.cz

Olej z pšeničných klíčků – Je vyjímečný obsahem vitamínů B1, B2, B6 a kyseliny listové. Olej je cenným zdrojem fosforu, hořčíku, železa a enzymů. Pomůže zlepšit psychickou a fyzickou kondici. Má příjemnou obilnou chuť, která perfektně zapadne do salátů nebo k dochucení tepelně upravených pokrmů, jejichž teplota nepřesáhla 50 °C.

Za studena lisované oleje by měli být důležitou součástí našeho jídelníčku. Denní dávka by obecně měla být kolem jedné lžíce, záleží však na celkovém složení stravy. Doporučuji pořizovat oleje v tmavé lahvi, kde máte jistotu, že nedojde k oxidaci. Po otevření můžete většinu z nich bez obav skladovat při pokojové teplotě (výjimkou je už zmíněný lněný olej).

publikováno: 29. 08. 2022   napsal/a: Lenka Halvová

Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníček 🥗V kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování. Nechybí ani příklady vzorových snídaní, obědů a večeří a ukázkových týdenních jídelníčků. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

 

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?