Čočka

Čočka

Drobnozrnná čočka pochází z Asie, velkozrnná z okolí Středozemního moře, odkud se postupně rozšířila i do Evropy. Jednotlivé druhy čočky se od sebe liší jak velikostí semen, tak jejich barvou - vedle v Česku nejrozšířenější hnědé a dnes stále populárnější červené může být čočka i žlutá, zelená nebo černá.

V lidském jídelníčku se vyskytuje už od dob neolitu. Průměrný Čech sice sní jen okolo 2,5 kg luštěnin za rok, ale čočka jako nejpopulárnější tuzemská luštěnina má na tom velký podíl. Patří totiž mezi rostliny s největším podílem bílkovin - až 20% a také kvalitních sacharidů, které zasytí na dlouhou dobu. Z minerálů obsahuje vápník, fosfor, železo a také vitamíny A, B, C a E.

Čočku stačí namočit jen na dvě hodiny a rychle se uvaří, červenou čočku není vůbec nutné namáčet. Mezi klasická česká jídla patří čočková polévka a čočka na kyselo (mnozí si ji vaří na Nový rok jako talisman hojnosti peněz). Hnědá čočka je velmi vhodná i pro nakličování - zejméně v zimních měsících je vděčným zdrojem čerstvých vitaminů a enzymů. Červená čočka se hodí na rychlou sytou polévku (stačí 10 minut povařit a poté rozmixovat), tradičně se využívá v mnohých indických receptech (dhál).

Chcete proniknout do tajů rostlinné stravy? Neumíte správně dochucovat? Vaříte dokola stále ty stejné recepty? Přijďte ochutnat nové suroviny, chutě i lidi na kurz veganského vaření.
inzerce - econea - eshop pro každodenní hrdiny

Ze stejné rubriky