Čočka

Čočka

Drobnozrnná čočka pochází z Asie, velkozrnná z okolí Středozemního moře, odkud se postupně rozšířila i do Evropy. Jednotlivé druhy čočky se od sebe liší jak velikostí semen, tak jejich barvou - vedle v Česku nejrozšířenější hnědé a dnes stále populárnější červené může být čočka i žlutá. Mezi další druhy čoček patří tmavozelená a černá a více oříškově chutnající beluga. Díky své výrazným barvám a pevnější konzistenci se často používají na zpestření salátů.

V lidském jídelníčku se vyskytuje už od dob neolitu. Průměrný Čech sice sní jen okolo 2,5 kg luštěnin za rok, ale čočka jako nejpopulárnější tuzemská luštěnina má na tom velký podíl. Patří totiž mezi rostliny s největším podílem bílkovin - až 25% a také kvalitních sacharidů, které zasytí na dlouhou dobu. Z minerálů obsahuje vápník, fosfor, železo a také vitamíny A, B, C a E.

Čočku stačí namočit jen na dvě hodiny a rychle se uvaří. Loupanou červenou či žlutou čočku není vůbec nutné namáčet a uvařená je už za 15 minut. Hodí se tak na rychlou sytou polévku (stačí 10 minut povařit a poté rozmixovat), tradičně se využívá v mnohých indických receptech (dhál).Tip: uvařte si jí rovnou více a přebytek můžete nalít do formiček na led a využívat na zahuštění.

Mezi klasická česká jídla patří čočková polévka a čočka na kyselo (mnozí si ji vaří na Nový rok jako talisman hojnosti peněz). Připravit z ní můžete také výbornou rostlinnou sekanou nebo karbanátky. Neloupané druhy čoček jsou vhodné i pro nakličování - zejméně v zimních měsících je vděčným zdrojem čerstvých vitaminů a enzymů.

Chcete proniknout do tajů rostlinné stravy? Neumíte správně dochucovat? Vaříte dokola stále ty stejné recepty? Přijďte ochutnat nové suroviny, chutě i lidi na kurz veganského vaření.

Ze stejné rubriky

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?