čočka

Čočka
Drobnozrnná čočka pochází z Asie, velkozrnná z okolí Středozemního moře, odkud se postupně rozšířila i do Evropy. Jednotlivé druhy čočky se od sebe liší jak velikostí semen, tak jejich barvou - vedle v Česku nejrozšířenější hnědé...
Červená čočka
Červená čočka je sestrou v tuzemsku zdomácnělé hnědé čočky. I obsah cenných látek je podobný - kromě vysokého množství bílkovin a vlákniny červená čočka obsahuje velké množství železa, selenu, fosforu, zinku, vitamínu B6. K...
naklíčené mungo
Kupovat si naklíčená semínka za spoustu peněz někde v ledničce v supermarketu? Obalená hromadou plastu a nejspíše zapařená? Ano, taky jsem tak začínal. Dnes nad tím jen kroutím hlavou. Domácí nakličování je totiž docela...
Luštěniny ve veganské stravě
Odkud bereš bílkoviny? Tato otázka patří mezi nejotřepanější veganské vtipy. Jejich hlavními zdroji v rostlinné říši jsou luštěniny a obiloviny. Slušnou porci proteinů skýtají také ořechy a semena (díky obsaženému tuku jsou však...
větší cibule 300g rajčatové pyré předem uvařenou čočku 2 PL kokosu koření: kurkuma, zázvor, kari pasta, římský kmín česnek
Hutná zimní zeleninová polévka
mrkev celer kapustičky nebo velká kapusta brambory čočka nebo slzovka (čínská luštěnina) cibule sůl, pepř, kmín
Čočková polévka
3 velké brambory hrnek namočené čočky větší cibule 2 stroužky česneku polovina pórku 1 mrkev olej sůl kmín majoránka bobkový list nové koření
Čočka na kyselo
100g suché čočky lžička hladké mouky citrón (případně ocet) sůl olej větší cibule