Recepty z čočky

Mezi klasická česká jídla z ní patří čočková polévka a čočka na kyselo. V posledních letech nabírají na popularitě loupané verze čočky – červená a méně rozšířená žlutá. Pro obě platí, že nemusí namáčet a rychle se uvaří. Mezi další druhy čoček patří tmavozelená a černá a více oříškově chutnající beluga.
Po sóji obsahují čočky z luštěnin nejvíce bílkovin, okolo 25%. Využití je od pomazánek před polévky a dhály až po karbanátky nebo sekanou.

Čočka
V lidském jídelníčku se čočka vyskytuje už od dob neolitu. Průměrný Čech sice sní jen okolo 2,5 kg luštěnin za rok, ale čočka jako nejpopulárnější tuzemská luštěnina má na tom velký podíl. Patří totiž mezi rostliny s největším...
Luštěniny v kuchyni
Končí vaše luštěninové fantazie u čočky na kyselo a fazolového guláše? Nechte se inspirovat pestrým využitím luštěnin v hlavních jídlech, pomazánkách, polévkách, kaších i jako sladké nebo slané mlsání. Hlavní jídla Hlavních...
naklíčené mungo
Kupujete si naklíčená semínka za spoustu peněz z ledničky v supermarketu? Obalená hromadou plastu a nejspíše zapařená? Ano, taky jsem tak začínal. Dnes nad tím jen kroutím hlavou. Klíčení semínek je totiž docela jednoduché....
Luštěniny ve veganské stravě
Obsah článku Druhy luštěnin Jak správně připravovat luštěniny Nadýmání luštěnin Namáčení luštěnin Vaření luštěnin Odkud bereš bílkoviny? Tato otázka patří mezi nejotřepanější veganské vtipy. Jejich hlavními zdroji v...
Kari z černé čočky a dýně Hokkaidó
Černou čočku (známou jako beluga) namočte na 2 - 3 hodiny do studené vody. Vodu poté vylejte, doplňte čerstvou, zlehka osolte a dejte vařit na mírný plamen. Mezitím dýni Hokkaidó očistěte a omyjte. Překrojte ji napůl a lžící...
Hrstková čočková polévka
Obecně do hrstkových polévek dáváme suroviny, jejichž namáčení a vaření trvá přibližně stejnou dobu. U loupaných čoček spíše vločky nebo pohanku, u neloupaných čoček a loupaného hrachu ječné kroupy, bezpluchý oves nebo celozrnou...
Čočka s jasmínovou rýží
Osmažit na oleji větší cibuli pokrájenou na drobno, přidat po lžičce kurkumu a zázvor, lžíce červené kari pasty, sůl, 2 lžíce kokosu namočeného v trošce vody, špetku římského kmínu. Přidat cca 300 g rajčatového pyré povařit a...
Hutná zimní zeleninová polévka
Pokrájenou cibulku zpěníme na oliváči a přidáme všechnu nakrájenou zeleninu. Posypeme kmínem a dáme trochu pepře. Já přidávám také špetku kurkumy. Zalijeme horkou vodou a vaříme. Po 10 minutách přidáme čočku nebo slzovku. Vaříme...
Pohanková pomazánka
Na tuto pomazánku ideálně využijte zbytky uvařené pohanky a čočky, případně si ji připravte i k dalšímu vaření. Na oleji zpěníme cibuli. Zamícháme ji do smíchané uvařené čočky s pohankou a ochutíme sójovou omáčkou a ume octem....
Rychlá polévka z červené čočky
Varianta 1 - Rychlá krémová polévka z červené čočky Velice jednoduchá a sytá polévka na indický způsob, kterou uvaříte za čtvrt hodinky. Využívá největší výhodu loupané červené (a také žluté) čočky - nemusí se totiž namáčet. Na...
Pronikněte za 3 hodiny do tajů rostlinné stravy. V kurzu Veganství pro zelenáče se s vámi podělím o nezbytnou teorii a praktické tipy a postupy, jak se stravovat pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům a semínkům, alternativám masa a mléka, dochucování, klíčení, fermentaci a mnohému dalšímu. Online kurz můžete sledovat z pohodlí svého domova a přímo se ptát na mé zkušenosti z 12 let veganské praxe. Zjistěte víc
Čočková polévka
Variant čočkových polévek existuje celá řada. Na tuto klasickou se hodí neloupané druhy čoček - tradiční zelená, tmavozelená, červená a obzvláště zajímavou barvu udělá černá beluga. Čočky se nutně namáčet nemusí, ale pokud je...
Čočka na kyselo
Čočka nakyselo patří mezi prostá jídla našich předků, ale když se dobře ochutí a přidá barevná obloha, může to být bašta pro oči i jazyk. Čočku alespoň na dvě hodiny namočíme do studené vody. Tu potom slijeme, přidáme čerstvou (...