Indický dhál z červené čočky

recept přidal/a: Pavel Ovesný
Sabdží s červenou čočkou
Ingredience: 

1 větší cibule
hrnek loupané červené čočky
4 hrnky vody
3 větší brambory
2 mrkve
menší hrst nadrobno natrhaných růžiček květáku
koření: garam masal, sůl, sójová omáčka, popř. kousek zeleninového bujónu

Postup: 

V indické kuchyni je dhál synonymem pro luštěninová jídla. Dhálů existují desítky druhů. Tento z červené čočky patří mezi ty nejklasičtější. Oproti autentickému pojetí je zjednodušený pro kratší přípravu i v běžných pracovních dnech. Pojďme na to.

Na kvalitním oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku do zlatova až hněda, přisypeme podle chuti garam masala (pokud nemáme, podobně poslouží i kombinace kari a chilli con carne), krátce jej osmahneme, aby ztmavlo, ale nezhořklo. Zalijeme vařící vodou, osolíme (část soli do sebe natáhnou brambory) a přidáme červenou čočku (poměr čočky ku vodě je zhruba 1:3-4), osolíme a jakmile začne čočka nabývat, je třeba ji pravidelně tu a tam zamíchat, aby se nepřipalovala.

Zhruba po půlhodině by se měla čočka začít rozpadat a utvořit hustou kaši, podle toho je vhodné odhadnout správnou dobu, kdy do hrnce přidat ostatní ingredience, aby byly "akorát": cca po 10 minutách nejprve na kostičky nakrájené brambory, po dalších pěti minutách květák a nakonec mrkev. V případě poslední jmenované ingredience je možné ji přidat až těsně před dovařením, má pak příjemnou, lehce zkřehlou chuť. Podle chuti přidáme před dokončením ještě sójovou omáčku nebo kousek sypkého zeleninového bujónu (pokud chceme jídlo pikantnější, můžetem přidat i rozetřený česnek) a pomůžeme rozpadu čočky na kaši intenzivnějším mícháním. Ideální příloha je jasmínová rýže.

Počet porcí: 
2 porce
Doba přípravy: 
40 minut
Chutnalo vám?: 
Pronikněte za 3 hodiny do tajů rostlinné stravy? V kurzu Veganství pro zelenáče se s vámi podělím o praktické tipy a postupy, jak se stravovat pestře a chutně. Živý online kurz můžete sledovat z pohodlí svého domova a přímo se ptát na mé zkušenosti z 13 let veganské praxe.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?