Červená čočka se nemusí namáčet. Připravíte z ní dhál, polévku i omáčku

červená čočka

Čočky patří mezi rostliny s největším podílem bílkovin, kterých obsahují 22 -25%. Výjimkou není ani červená čočka. Kromě bílkovin, kvalitních polysacharidů a vlakniny obsahuje i významné množství železa, selenu, fosforu, zinku nebo vitaminu B6. K dostání je v neloupané i loupané a většinou také půlené variantě, která je dnes mnohem rozšířenější.

Neloupaná červená čočka se používá podobně jako její v tuzemsku zdomácnělá hnědá čočka. Třeba tradičně na kyselo nebo v polévkách. Protože obsahuje celé semeno, dá se také snadno nakličovat. Jak to snadno zvládnete i s klasickou zavařovací sklenicí a cedníkem si můžete přečíst v tomto článku o klíčení.

Loupaná červená čočka

Loupaná červená čočka (stejně tak její nejbližší příbuzná, ale méně rozšířená žlutá čočka) přináší hned několik výhod:

  • zbavením se slupky se snižuje u luštěnin neoblíbenou nadýmavost
  • nemusí se dopředu namáčet
  • je velice rychle uvařená, okolo 15 minut
  • je vhodná i pro malé děti

Díky své rychlé přípravě je tak ideálním adeptem na častou parťáčku v kuchyni.

Příprava červené čočky

Namáčení není přímo nutné, ale napomáhá lepší stravitelnosti a zkrátí dobu následného vaření. Na přípravu hustějších jídel použijte na jeden hrnek červené čočky dva hrnky vody, při přípravě krémové polévky to může být i více. Do zimních hustých zeleninových nebo hrstkových polévek jednoduše přidejte půl hrnku hned na začátku vaření.

Jak červenou čočku dochutit? Z koření se dobře snoubí s indickými směsmi (různé druhy masal, kari), kurkumou, římským kmínem, stejně dobře se ale vyjímá i s majoránkou či česnekem. V exotických receptech ji můžete zjemnit kokosovým mlékem, dobarví a oživí ji také rajčatový protlak.

Červená čočka příprava

Pokud loupanou červenou čočku neuhlídáte, brzy ji rozvaříte. Což může být velká výhoda, pokud je to váš záměr. Dělá to z ní skvělého kandidáta na rychlou krémovou polévku. Uvařte si jí rovnou více a přebytek můžete nalít do formiček na led a využívat na zahuštění. Přisypáním červené čočky do zeleninových polévek je můžete přirozeně zahustit a zvednout jejich výživnou hodnotu.

V indické kuchyni jsou oblíbené dhály, jejichž základem je právě koření a rozvařená červená čočka (někdy zjemněná kokosovým mlékem). Mají hustší konzistenci, poměr vody a čočky je v tomto případě 2:1. Musí se však ke konci stále míchat, protože se snadno připálí. Během vaření mění červená čočka barvu z výrazně oranžové na vyhledlou žlutou, která snižuje atraktivitu jídla. Vypomoci si můžete některým kořením, které silně barví, jako je kurkuma nebo paprika.

Červená čočka se hodí se také jako základ pomazánek nebo pro zpestření salátů.

Za půlkilový pytlík dáte okolo 40 korun, v případě biokvality zhruba o půlku více. Není to dost důvodů po ní příště sáhnout v obchodě? A pro inspiraci tu je pár kuchařských tipů:

Online kurz Rostlinný jídelníček vám odhalí taje rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníček 🥗 Chcete v jídelníčku omezit maso? Anebo ho vynechat úplně? 💪 Chcete být vitálnější, zdravější a třeba i štíhlejší? 👉 Pak jste na správné adrese. V online kurzu Rostlinný jídelníček vám krok po kroku vysvětlím základní pilíře rostlinného stravování - od základů výživy přes jednotlivé druhy potravin a všestrannost jejich použití až po jejich zařazení do běžných jídel. Čeká na vás 18 videí v délce přes 2 a půl hodiny, 4 hlavní části a celkem 45 kapitol plných textů, tabulek a infografik. Nechybí ani příklady vzorových snídaní, obědů a večeří a ukázkových týdenních jídelníčků. Zjisti víc a získej 3 videa z kurzu

Pikantní červená čočky s fazolemi a rajčaty

Pikantní červená čočka s fazolemi a rajčaty

Na kvalitním oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku dozlatova až hněda, přisypeme podle chuti koření: chilli con carne, garam masala (poměr zhruba 1:1, případně upravíme podle toho, zda preferujeme jídlo více pálivé), aby krátce jej osmaží ztmavlo, ale nezhořklo. Zamícháme a zalijeme vařící vodou. Do ní přidáme červenou čočku (poměr čočky ke vodě je zhruba 1:3-4), osolíme a jakmile začne čočky nabývat, je třeba ji pravidelně tu a tam zamíchat, aby se nepřipalovala. Zhruba po půlhodině přidáme předem uvařené fazole, necháme za občasného míchání ještě zhruba pět minut obě chutě spojit. Nakonec přidáme nadrobno nakrájená rajčata a ještě chvilku povaříme.

Kitchari

Kitchari

Do jednoho hrnce dáme vařit rýži a čočku a zalijeme 4 hrníčky vody. Přidáme pokrájené rajče. Ve druhém hrnci rychle orestujeme cibuli a přidáme lžičku kari, koriandru a špetku chilli. Když se pepř provoní, tak přidáme pokrájenou zeleninu a zalijeme horkou vodou, aby zelenina byla pod vodou. Zeleninu dusíme do měkka asi 20 minut a dosolíme. Rýže s čočkou se vaří asi stejně dlouhou dobu – dokud se nevyvaří voda. Můžeme dochutit ume octem a sójovou omáčkou. Posypeme semínky a čerstvým koriandrem.

Rychlá polévka z červené čočky

Rychlá polévka z červené čočky

Velmi jednoduchá a sytá polévka, kterou uvaříte za čtvrt hodinky. Na troše oleje provoníte trochu garam masaly (nebo podobného pepře, jako kari) a špetku mletého koriandru, zasypete červenou čočkou, přidáte zeleninový bujon a zalijete vroucí vodou. Zhruba po čtvrt hodině se již řádně nabobtnalá čočka začne rozpadat, buď jí pomůžete ponorným mixérem nebo ještě cca 10 minut necháte za občasného promíchání rozvařit na kaši.

Dhál z červené čočky

Indický dhál z červené čočky

Na kvalitním oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku, přisypeme podle chuti pepř garam masala (popř. kari), krátce jej osmahneme, aby ztmavlo, ale nezhořklo. Zalijeme vařící vodou, osolíme a přidáme červenou čočku (poměr čočky ke vodě je zhruba 1:3-4) a jakmile začne čočky nabývat, je třeba ji pravidelně tu a tam zamíchat, aby se nepřipalovala. Zhruba po půlhodině by se měla čočky začít rozpadat a utvořit hustou kaši, podle toho je vhodné odhadnout správnou dobu, kdy do hrnce přidat ostatní ingredience, aby byly akorát: cca po 10 minutách nejprve na kostičky nakrájené brambory, po dalších pěti minutách květák a nakonec mrkev. Ideální příloha je jasmínová rýže.

Omáčka z červené čočky

Omáčka z červené čočky

Na oleji zpěním nasekaný česnek a pór. Potom přidám nastrouhanou mrkev, propláchnutou čočku, bobkové listy a zaliji 500 ml vody. Osolím, opepřím a vařím 20 minut. Potom vyberu bobkové listy a rozmixuji na hladkou omáčku. Promíchám s uvařenými těstovinami a posypu bylinkami podle chuti.

Další recepty z červené čočky naleznete pod stejnojmenným tagem.

Luštěninový seriál

Luštěniny ve veganské stravě
8 receptů z cizrny – hummus, falafel i sladké mlsání
Co s hrachem? Kromě polévky a kaše zkuste i pomazánku či pučálku
Fazole v kuchyni: mexické směsi, plněné wrapy, polévky, guláše i pomazánky
Čočka: královna rychlých polévek i symbol hojnosti
Sója v rostlinné stravě
Lupina vlčí bob: v množství bílkovin se vyrovná i sóji

Autor článku
Pavel OvesnýJmenuji se Pavel Ovesný a veganství se věnuju 15 let. Založil jsem web Vegmania.cz a natočil kurz Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst rostlinně pestře a zároveň chutně. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí vašeho domova. Zjistěte víc

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

 

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?