Červená čočka se nemusí namáčet. Připravíte z ní dhál, polévku i omáčku

červená čočka

Čočky patří mezi rostliny s největším podílem bílkovin, kterých obsahují 22 -25%. Výjimkou není ani červená čočka. Kromě bílkovin, kvalitních polysacharidů a vlakniny obsahuje i významné množství železa, selenu, fosforu, zinku nebo vitaminu B6. K dostání je v neloupané i loupané a většinou také půlené variantě, která je dnes mnohem rozšířenější.

Neloupaná červená čočka se používá podobně jako její v tuzemsku zdomácnělá hnědá čočka. Třeba tradičně na kyselo nebo v polévkách. Protože obsahuje celé semeno, dá se také snadno nakličovat. Jak to snadno zvládnete i s klasickou zavařovací sklenicí a cedníkem si můžete přečíst v tomto článku o klíčení.

Loupaná červená čočka

Loupaná červená čočka (stejně tak její nejbližší příbuzná, ale méně rozšířená žlutá čočka) přináší hned několik výhod:

  • zbavením se slupky se snižuje u luštěnin neoblíbenou nadýmavost
  • nemusí se dopředu namáčet
  • je velice rychle uvařená, okolo 15 minut
  • je vhodná i pro malé děti

Díky své rychlé přípravě je tak ideálním adeptem na častou parťáčku v kuchyni.

Příprava červené čočky

Namáčení není přímo nutné, ale napomáhá lepší stravitelnosti a zkrátí dobu následného vaření. Na přípravu hustějších jídel použijte na jeden hrnek červené čočky dva hrnky vody, při přípravě krémové polévky to může být i více. Do zimních hustých zeleninových nebo hrstkových polévek jednoduše přidejte půl hrnku hned na začátku vaření.

Jak červenou čočku dochutit? Z koření se dobře snoubí s indickými směsmi (různé druhy masal, kari), kurkumou, římským kmínem, stejně dobře se ale vyjímá i s majoránkou či česnekem. V exotických receptech ji můžete zjemnit kokosovým mlékem, dobarví a oživí ji také rajčatový protlak.

Červená čočka příprava

Pokud loupanou červenou čočku neuhlídáte, brzy ji rozvaříte. Což může být velká výhoda, pokud je to váš záměr. Dělá to z ní skvělého kandidáta na rychlou krémovou polévku. Uvařte si jí rovnou více a přebytek můžete nalít do formiček na led a využívat na zahuštění. Přisypáním červené čočky do zeleninových polévek je můžete přirozeně zahustit a zvednout jejich výživnou hodnotu.

V indické kuchyni jsou oblíbené dhály, jejichž základem je právě koření a rozvařená červená čočka (někdy zjemněná kokosovým mlékem). Mají hustší konzistenci, poměr vody a čočky je v tomto případě 2:1. Musí se však ke konci stále míchat, protože se snadno připálí. Během vaření mění červená čočka barvu z výrazně oranžové na vyhledlou žlutou, která snižuje atraktivitu jídla. Vypomoci si můžete některým kořením, které silně barví, jako je kurkuma nebo paprika.

Červená čočka se hodí se také jako základ pomazánek nebo pro zpestření salátů.

Za půlkilový pytlík dáte okolo 40 korun, v případě biokvality zhruba o půlku více. Není to dost důvodů po ní příště sáhnout v obchodě?

Chcete proniknout do tajů rostlinné stravy? Neumíte správně dochucovat? Vaříte dokola stále stejné recepty? Přijďte ochutnat nové suroviny a chutě na kurzy veganského vaření. Vybrat si můžete kurzy Veganské vaření - seitan, tempeh a spol. či Luštěniny v receptech světových kuchyní. Kurzy se konají o víkendech v domáckém prostředí v Řevnicích u Prahy.

A pro inspiraci tu je pár kuchařských tipů:

Pikantní červená čočka s fazolemi a rajčaty
Pikantní červená čočka s fazolemi a rajčaty

Na kvalitním oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku do zlatova až hněda, přisypeme podle chuti koření: chilli con carne, garam masala (poměr zhruba 1:1, případně upravíme podle toho, jestli preferujeme jídlo více pálivé), krátce jej osmahneme, aby ztmavlo, ale nezhořklo. Zamícháme a zalijeme vařící vodou. Do ní přidáme červenou čočku (poměr čočky ku vodě je zhruba 1:3-4), osolíme a jakmile začne čočka nabývat, je třeba ji pravidelně tu a tam zamíchat, aby se nepřipalovala. Zhruba po půlhodině přidáme předem uvařené fazole, necháme za občasného míchání ještě zhruba pět minut obě chutě spojit. Nakonec přidáme nadrobno nakrájená rajčata a ještě chvilku povaříme.

Kitchari
Kitchari

Do jednoho hrnce dáme vařit rýži a čočku a zalijeme 4 hrnky vody. Přidáme pokrájené rajče. V druhém hrnci rychle orestujeme cibuli a přidáme lžičku kari, koriandru a špetku chilli. Až se koření rozvoní, tak přidáme pokrájenou zeleninu a zalijeme horkou vodou, aby zelenina byla pod vodou. Zeleninu dusíme do měkka asi 20 minut a dosolíme. Rýže s čočkou se vaří asi stejně dlouhou dobu - dokud se nevyvaří voda. Můžeme dochutit ume octem a sojovou omáčkou. Posypeme semínky a čerstvým koriandrem.

Rychlá polévka z červené čočky
Rychlá polévka z červené čočky

Velice jednoduchá a sytá polévka, kterou uvaříte za čtvrt hodinky. Na troše oleje rozvoníte trochu garam masaly (nebo podobného koření, jako kari) a špetku mletého koriandru, zasypete červenou čočkou, přidáte zeleninový bujón a zalijete vroucí vodou. Zhruba po čtvrt hodině se už řádně nabobtnalá čočka začne rozpadat, buď jí pomůžete ponorným mixérem anebo ještě cca 10 minut necháte za občasného promíchání rozvařit na kaši.

Dhál z červené čočky
Dhál z červené čočky

Na kvalitním oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku, přisypeme podle chuti koření garam masala (popř. kari), krátce jej osmahneme, aby ztmavlo, ale nezhořklo. Zalijeme vařící vodou, osolíme a přidáme červenou čočku (poměr čočky ku vodě je zhruba 1:3-4) a jakmile začne čočka nabývat, je třeba ji pravidelně tu a tam zamíchat, aby se nepřipalovala. Zhruba po půlhodině by se měla čočka začít rozpadat a utvořit hustou kaši, podle toho je vhodné odhadnout správnou dobu, kdy do hrnce přidat ostatní ingredience, aby byly "akorát": cca po 10 minutách nejprve na kostičky nakrájené brambory, po dalších pěti minutách květák a nakonec mrkev. Ideální příloha je jasmínová rýže.

Omáčka z červené čočky
Omáčka z červené čočky

Na oleji zpěním nasekaný česnek a pórek. Poté přidám nastrouhanou mrkev, propláchlou čočku, bobkové listy a zaliju 500 ml vody. Osolím, opepřím a vařím 20 minut. Pak vyndám bobkové listy a rozmixuji na hladkou omáčku. Promíchám s uvařenými těstovinami a posypu bylinkami dle chuti.

Červenou, zelenou, žlutou, hnědou i černou čočku koupíte online v eshopu Grizly.cz.

Autor článku
Jmenuju se Pavel Ovesný a veganství se věnuju od roku 2007. Na živém online kurzu Veganství pro zelenáče vás za 3 hodiny naučím potřebnou teorii i praktické postupy, jak na rostlinnou stravu. Dozvíte se alternativách masa a mléka, luštěninách, zelenině, dochucování, klíčení a mnohém další. Kurz můžete sledovat z pohodlí domova a přímo se ptát na kameru. Zjistěte víc

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?