5 receptů z červené čočky

červená čočka

Sestra v tuzemsku zdomácnělé hnědé čočky je díky své rychlé přípravě ideálním adeptem na častého kuchařského parťáka. K dostání je většinou loupaná, což přináší proti jiným luštěninám hned několik výhod - klesá díky tomu neoblíbená nadýmavost, nemusí se dopředu namáčet a je hotová do 15 minut. Pokud červenou čočku neuhlídáte, brzy ji rozvaříte. Což může být i cíl - získáte tak výživnou kaši nebo hutný základ na různé zeleninové omáčky ala curry, populární zejména v indické kuchyni (dhál). Stejně dobře se hodí jako základ pomazánek, k zahuštění polévek či pro zpestření salátů.

Na přípravu hustějších jídel použijte na jeden hrnek červené čočky dva hrnky vody, při přípravě krémové polévky to může být i více. Do zimních hustých polévek jednoduše přidejte hrstku hned na začátku vaření. Jak červenou čočku dochutit? Z koření se dobře snoubí s indickými směsmi (různé druhy masal, kari), kurkumou, římským kmínem, stejně dobře se ale vyjímá i s majoránkou či česnekem. V exotických receptech ji můžete zjemnit kokosovým mlékem, dobarví a oživí ji také rajčatový protlak.

A proč červenou čočku vůbec zařadit pravidelně do jídelníčku? Kromě vysokého množství bílkovin a vlákniny obsahuje velké množství železa, selenu, fosforu, zinku či vitamínu B6. Za půlkilový pytlík dáte okolo 40 korun, v případě biokvality zhruba o půlku více. Není to dost důvodů po ní příště sáhnout v obchodě?

A pro inspiraci tu je pár kuchařských tipů:

Pikantní červená čočka s fazolemi a rajčaty
Pikantní červená čočka s fazolemi a rajčaty

Na kvalitním oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku do zlatova až hněda, přisypeme podle chuti koření: chilli con carne, garam masala (poměr zhruba 1:1, případně upravíme podle toho, jestli preferujeme jídlo více pálivé), krátce jej osmahneme, aby ztmavlo, ale nezhořklo. Zamícháme a zalijeme vařící vodou. Do ní přidáme červenou čočku (poměr čočky ku vodě je zhruba 1:3-4), osolíme a jakmile začne čočka nabývat, je třeba ji pravidelně tu a tam zamíchat, aby se nepřipalovala. Zhruba po půlhodině přidáme předem uvařené fazole, necháme za občasného míchání ještě zhruba pět minut obě chutě spojit. Nakonec přidáme nadrobno nakrájená rajčata a ještě chvilku povaříme.

Kitchari
Kitchari

Do jednoho hrnce dáme vařit rýži a čočku a zalijeme 4 hrnky vody. Přidáme pokrájené rajče. V druhém hrnci rychle orestujeme cibuli a přidáme lžičku kari, koriandru a špetku chilli. Až se koření rozvoní, tak přidáme pokrájenou zeleninu a zalijeme horkou vodou, aby zelenina byla pod vodou. Zeleninu dusíme do měkka asi 20 minut a dosolíme. Rýže s čočkou se vaří asi stejně dlouhou dobu - dokud se nevyvaří voda. Můžeme dochutit ume octem a sojovou omáčkou. Posypeme semínky a čerstvým koriandrem.

Rychlá polévka z červené čočky
Rychlá polévka z červené čočky

Velice jednoduchá a sytá polévka, kterou uvaříte za čtvrt hodinky. Na troše oleje rozvoníte trochu garam masaly (nebo podobného koření, jako kari) a špetku mletého koriandru, zasypete červenou čočkou, přidáte zeleninový bujón a zalijete vroucí vodou. Zhruba po čtvrt hodině se už řádně nabobtnalá čočka začne rozpadat, buď jí pomůžete ponorným mixérem anebo ještě cca 10 minut necháte za občasného promíchání rozvařit na kaši.

Dhál z červené čočky

Na kvalitním oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku, přisypeme podle chuti koření garam masala (popř. kari), krátce jej osmahneme, aby ztmavlo, ale nezhořklo. Zalijeme vařící vodou, osolíme a přidáme červenou čočku (poměr čočky ku vodě je zhruba 1:3-4) a jakmile začne čočka nabývat, je třeba ji pravidelně tu a tam zamíchat, aby se nepřipalovala. Zhruba po půlhodině by se měla čočka začít rozpadat a utvořit hustou kaši, podle toho je vhodné odhadnout správnou dobu, kdy do hrnce přidat ostatní ingredience, aby byly "akorát": cca po 10 minutách nejprve na kostičky nakrájené brambory, po dalších pěti minutách květák a nakonec mrkev. Ideální příloha je jasmínová rýže.

Omáčka z červené čočky

Na oleji zpěním nasekaný česnek a pórek. Poté přidám nastrouhanou mrkev, propláchlou čočku, bobkové listy a zaliju 500 ml vody. Osolím, opepřím a vařím 20 minut. Pak vyndám bobkové listy a rozmixuji na hladkou omáčku. Promíchám s uvařenými těstovinami a posypu bylinkami dle chuti.

publikováno: 20.03.2018 17:13   napsal/a: Pavel Ovesný