Čočková polévka

recept přidal/a: Pavel Ovesný
Čočková polévka
Ingredience: 

3 velké brambory
hrnek namočené čočky
větší cibule
2 stroužky česneku
polovina pórku
1 mrkev
olej
sůl
kmín
majoránka
bobkový list
nové koření

Postup: 

Variant čočkových polévek existuje celá řada. Na tuto klasickou se hodí neloupané druhy čoček - tradiční zelená, tmavozelená, červená a obzvláště zajímavou barvu udělá černá beluga. Čočky se nutně namáčet nemusí, ale pokud je alespoň na dvě hodiny namočíme a pak vodu vylejeme, zbavíme se antinutričních látek a také zkrátíme dobu vaření. Čočka mezi tím nabude na dvojnásobek objemu.

Ve větším hrnci osmažíme na oleji do zlatova nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme oloupané a na malé kostky pokrájené brambory, na kolečka nakrájený pórek a mrkev a krátce společně orestujeme. Přidáme čočku, zalijeme horkou vodou, osolíme, okmínujeme a přidáme bobkový list a nové koření. Vaříme do změknutí (brambory s čočkou by se měly uvařit za podobnou dobu). Před koncem vyjmeme bobkový list a nové koření, přidáme rozetřený nebo nadrobno nasekaný česnek a majoránku.

Tato polévka se hodí především v zimním období, kdy příjemně zahraje. V hustější variantě s pečivem poslouží také jako hlavní jídlo.

Vyzkoušejte také hrstkovou čočkovou polévku nebo rychlé krémové verze polévek z červené čočky.

Červenou, zelenou, žlutou, hnědou i černou čočku koupíte online v eshopu Grizly.cz.

Počet porcí: 
3
Doba přípravy: 
25 minut + namočení čočky
Chutnalo vám?: 
Pronikněte za 3 hodiny do tajů rostlinné stravy. V živém online kurzu Veganství pro zelenáče se s vámi podělím o důležitou teorii i praktické tipy a postupy, jak se stravovat pestře a chutně. Na zkušenosti z 12 let mé veganské praxe se můžete ptát přímo z pohodlí svého domova. Zjistěte víc

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?