Čočka na kyselo

recept přidal/a: Pavel Ovesný
Čočka na kyselo
Ingredience: 

100g suché čočky
lžička hladké mouky
citrón (případně ocet)
sůl
olej
větší cibule

Postup: 

Čočka nakyselo patří mezi prostá jídla našich předků, ale když se dobře ochutí a přidá barevná obloha, může to být bašta pro oči i jazyk.

Čočku alespoň na dvě hodiny namočíme do studené vody. Tu potom slijeme, přidáme čerstvou (zbavíme se tak části nadýmavých látek) a dáme vařit. Mezitím na oleji osmahneme na mírném ohni až do hněda nahrubo nakrájenou cibuli. Tu pak vyjmeme na talíř a na pánvi v troše oleje zasmahneme hladkou mouku. Přidáme do měkka uvařenou čočku i částí vody, která s moukou po chvíli míchání utvoří hustou kaši. Osolíme a okyselíme citrónem nebo octem.

Servírujeme s celozrným chlebem a sterilovanou okurkou nebo kysaným zelím. Pro slavnostnější a zdravější pojetí nezapomeneme různou barevnou zeleninu. Můžete vyzkoušet tento recept s různými druhy čoček, kromě klasické hnědé také tmavozelenou, černou belugu nebo neloupanou červenou čočkou. Docílíte tak různých barevnách variant, chuťově v tomto podání zase až tolik neliší.

PS: Ani neloupanou čočku není úplně nutné namáčet. Při namáčení se vyplaví velká část nadýmavých a antinutričních látek a jídlo se tak stane stravitelnějším. Více se dozvíte v článkujak vařit luštěniny

Červenou, zelenou, žlutou, hnědou i černou čočku koupíte online v eshopu Grizly.cz.

Počet porcí: 
2
Doba přípravy: 
30 minut + namáčení čočky
Chutnalo vám?: 
Tagy: 
Pronikněte za 3 hodiny do tajů rostlinné stravy? V kurzu Veganství pro zelenáče se s vámi podělím o praktické tipy a postupy, jak se stravovat pestře a chutně. Živý online kurz můžete sledovat z pohodlí svého domova a přímo se ptát na mé zkušenosti z 13 let veganské praxe.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?