Čočka na kyselo

Publikováno: 20. 11. 2012   Autor/ka: Pavel Ovesný
Kuchyně: Česká kuchyně
Druh jídla: Hlavní chody
Čočka na kyselo
Ingredience:

100g suché čočky
lžička hladké mouky
citrón (případně ocet)
sůl
olej
větší cibule

Postup:

Čočka nakyselo patří mezi prostá jídla našich předků, ale když se dobře ochutí a přidá barevná obloha, může to být bašta pro oči i jazyk.

Čočku alespoň na dvě hodiny namočíme do studené vody. Tu potom slijeme, přidáme čerstvou (zbavíme se tak části nadýmavých látek) a dáme vařit. Mezitím na oleji osmahneme na mírném ohni až do hněda nahrubo nakrájenou cibuli. Tu pak vyjmeme na talíř a na pánvi v troše oleje zasmahneme hladkou mouku. Přidáme do měkka uvařenou čočku i částí vody, která s moukou po chvíli míchání utvoří hustou kaši. Osolíme a okyselíme citrónem nebo octem.

Servírujeme s celozrným chlebem a sterilovanou okurkou nebo kysaným zelím. Pro slavnostnější a zdravější pojetí nezapomeneme různou barevnou zeleninu. Můžete vyzkoušet tento recept s různými druhy čoček, kromě klasické hnědé také tmavozelenou, černou belugu nebo neloupanou červenou čočkou. Docílíte tak různých barevnách variant, chuťově v tomto podání zase až tolik neliší.

PS: Ani neloupanou čočku není úplně nutné namáčet. Při namáčení se vyplaví velká část nadýmavých a antinutričních látek a jídlo se tak stane stravitelnějším. Více se dozvíte v článkujak vařit luštěniny

Počet porcí:
2
Doba přípravy:
30 minut + namáčení čočky
Tagy:
Čočka
poukaz na kurz vaření Sháníte ořechy a semínka, luštěniny nebo obiloviny? Na jednom místě je společně s těstovinami, rostlinnými oleji, ořechovými másly, sušeným ovocem a dalším pestrým výběrem zdravých potravin za férové ceny najdete v e-shopu Grizly.cz.
zjisti víc

 

 

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?