Recepty z červené čočky

Červenou čočku koupíte ve dvou variantách, neloupanou a dnes mnohem rozšířenější loupanou. Ta se nemusí namáčet a rychle se uvaří. To z ní dělá skvělého kandidáta na rychlou krémovou polévku. Naopak cíleně rozvařená je základem dhálů, typických pro indickou kuchyni.

Čočka
V lidském jídelníčku se čočka vyskytuje už od dob neolitu. Průměrný Čech sice sní jen okolo 2,5 kg luštěnin za rok, ale čočka jako nejpopulárnější tuzemská luštěnina má na tom velký podíl. Patří totiž mezi rostliny s největším...
červená čočka
Čočky patří mezi rostliny s největším podílem bílkovin, kterých obsahují 22 -25%. Výjimkou není ani červená čočka. Kromě bílkovin, kvalitních polysacharidů a vlakniny obsahuje i významné množství železa, selenu, fosforu, zinku...
Luštěniny ve veganské stravě
Obsah článku Přínosy luštěnin Královna sója - tofu, tempeh, sojové maso Čočka, fazole, cizrna - štědrost rostlinných bílkovin Hrách, lupina a arašídy Nadýmání luštěnin Odkud bereš bílkoviny? Tato otázka patří mezi...
Indický dhál z červené čočky
V indické kuchyni je dhál synonymem pro luštěninová jídla. Dhálů existují desítky druhů. Tento z červené čočky patří mezi ty nejklasičtější. Oproti autentickému pojetí je zjednodušený pro kratší přípravu i v běžných pracovních...
Omáčka z červené čočky
Na oleji zpěním nasekaný česnek a pórek. Poté přidám nastrouhanou mrkev, propláchlou čočku, bobkové listy a zaliju 500 ml vody. Osolím, opepřím a vařím 20 minut. Pak vyndám bobkové listy a rozmixuji na hladkou omáčku. Promíchám s...
Veganské lasagne s boloňskou omáčkou z červené čočky
Lasagne s boloňskou omáčkou z červené čočky, bešamelem ze sójového mléka, sýrem Violife, rajčaty a čerstvou bazalkou. Omáčku připravíme tak, že osmažíme cibuli, dokud nezesklovatí. Přidáme dvě větší rajčata, spařená, oloupaná a...
Kitchari
Do jednoho hrnce dáme vařit rýži a čočku a zalijeme 4 hrnky vody. Přidáme pokrájené rajče. V druhém hrnci rychle orestujeme cibuli a přidáme lžičku kari, koriandru a špetku chilli. Až se koření rozvoní, tak přidáme pokrájenou...
Rychlá polévka z červené čočky
Varianta 1 - Rychlá krémová polévka z červené čočky Velice jednoduchá a sytá polévka na indický způsob, kterou uvaříte za čtvrt hodinky. Využívá největší výhodu loupané červené (a také žluté) čočky - nemusí se totiž namáčet. Na...
Pikantní červená čočka s fazolemi a rajčaty
Na kvalitním oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku do zlatova až hněda, přisypeme podle chuti koření: chilli con carne, garam masala (poměr zhruba 1:1, případně upravíme podle toho, jestli preferujeme jídlo více pálivé),...