Recepty z červené čočky

Červenou čočku koupíte ve dvou variantách, neloupanou a dnes mnohem rozšířenější loupanou. Ta se nemusí namáčet a rychle se uvaří. To z ní dělá skvělého kandidáta na rychlou krémovou polévku. Naopak cíleně rozvařená je základem dhálů, typických pro indickou kuchyni.

Čočka
V lidském jídelníčku se čočka vyskytuje už od dob neolitu. Průměrný Čech sice sní jen okolo 2,5 kg luštěnin za rok, ale čočka jako nejpopulárnější tuzemská luštěnina má na tom velký podíl. Patří totiž mezi rostliny s největším...
Červená čočka
Čočky patří mezi rostliny s největším podílem bílkovin, kterých obsahují 22 -25%. Výjimkou není ani červená čočka, která kromě bílkovin, kvalitních polysacharidů a vlakniny obsahuje velké množství železa, selenu, fosforu, zinku...
červená čočka
Červená a po uvaření spíše žluto-oranžová sestra v tuzemsku zdomácnělé hnědé čočky je díky své rychlé přípravě ideálním adeptem na častého kuchařského parťáka. K dostání je většinou loupaná, což přináší proti jiným luštěninám...
Luštěniny ve veganské stravě
Obsah článku Druhy luštěnin Jak správně připravovat luštěniny Nadýmání luštěnin Namáčení luštěnin Vaření luštěnin Odkud bereš bílkoviny? Tato otázka patří mezi nejotřepanější veganské vtipy. Jejich hlavními zdroji v...
Omáčka z červené čočky
Na oleji zpěním nasekaný česnek a pórek. Poté přidám nastrouhanou mrkev, propláchlou čočku, bobkové listy a zaliju 500 ml vody. Osolím, opepřím a vařím 20 minut. Pak vyndám bobkové listy a rozmixuji na hladkou omáčku. Promíchám s...
Veganské lasagne s boloňskou omáčkou z červené čočky
Lasagne s boloňskou omáčkou z červené čočky, bešamelem ze sójového mléka, sýrem Violife, rajčaty a čerstvou bazalkou. Omáčku připravíme tak, že osmažíme cibuli, dokud nezesklovatí. Přidáme dvě větší rajčata, spařená, oloupaná a...
Kitchari
Do jednoho hrnce dáme vařit rýži a čočku a zalijeme 4 hrnky vody. Přidáme pokrájené rajče. V druhém hrnci rychle orestujeme cibuli a přidáme lžičku kari, koriandru a špetku chilli. Až se koření rozvoní, tak přidáme pokrájenou...
Rychlá polévka z červené čočky
Varianta 1 - Rychlá krémová polévka z červené čočky Velice jednoduchá a sytá polévka na indický způsob, kterou uvaříte za čtvrt hodinky. Využívá největší výhodu loupané červené (a také žluté) čočky - nemusí se totiž namáčet. Na...
Sabdží s červenou čočkou
Na kvalitním oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku do zlatova až hněda, přisypeme podle chuti garam masala (pokud nemáme, podobně poslouží i kombinace kari a chilli con carne), krátce jej osmahneme, aby ztmavlo, ale...
Pikantní červená čočka s fazolemi a rajčaty
Na kvalitním oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku do zlatova až hněda, přisypeme podle chuti koření: chilli con carne, garam masala (poměr zhruba 1:1, případně upravíme podle toho, jestli preferujeme jídlo více pálivé),...
Chcete proniknout do tajů rostlinné stravy? Neumíte správně dochucovat? Vaříte dokola stále stejné recepty? Přijďte ochutnat nové suroviny, postupy a chutě na kurzy veganského vaření. Vybrat si můžete kurzy Veganské vaření - seitan, tempeh a spol. či Luštěniny v receptech světových kuchyní nebo Domácí rostlinná mléka, sýry a jogurty. Kurzy se konají o víkendech v malé skupince v domáckém prostředí v městečku Řevnice cca 20 km od Prahy.