8 receptů z cizrny - hummus, falafel i sladké mlsání

8 receptů z cizrny

Pomazánka hummus nebo luštěninové "karbanátky" falafel patří mezi dvě globálně nejznámější dobroty z cizrny. Tato luštěnina, v tuzemsku přezdívaná římský hrách, se na domácím jídelníčku objevuje stále častěji. Dobře totiž chutná ve sladké i slané variantě. Rozmixovanou s datlemi nebo jiným sušeným ovocem z ní vykouzlíte dezertní kuličky, ve slané kuchyni se skvělé vyjímá v pomazánkách, polévkách nebo guláších.

Upečená s kořením poslouží jako zdravé zobání k večerní pohodě a vděčná je i cizrna na paprice, kdy se její část rozmixuje s rostlinnou smetanou na hustou omáčku. Cennou surovinou může být i zbylá voda z vaření cizrny. Když se zredukuje dalším povařením na řídce rosolovitou konzistenci, dá se využít i jako alternativa vaječného bílku - třeba s olejem na domácí majonézu nebo s moučkovým cukrem na sladké pusinky. Nevěříte? Zkuste googlovat slovo aquafaba.

Cizrna se doporučuje namáčet až 12 hodin, vaří se podle intenzity ohně zhruba 90 minut. Tuto dobu můžete zkrátit přidáním lžičky jedlé sody. Podle "babských rad" zase přidáním tymiánu či saturejky snížíte její nadýmavost. A proč cizrnu pravidelně zařadit na váš talíř? Obsahuje zhruba 20 procent bílkovin, celé půlka objemu pak připadá na komplexní sacharidy. Z vitaminů je pozoruhodný obsah kyseliny pangamové (vitamin B15), která je účinným antioxidantem, za pozornost stojí také zastoupení minerálních látek, jako je vápník, hořčík či fosfor.

Nebojte se cizrny uvařit větší množství najednou. Jak se můžete přesvědčit v následujících řádcích, z této "rohaté" luštěniny je možné vykouzlit pestré spektrum jídel. A pokud přece jenom nějaká zbude, můžete jí zamrazit. Dobrou chuť.

Krémová cizrnová polévka
Krémová cizrnová polévka

Cizrnu přes noc namočíme, ráno vyměníme vodu a uvaříme do měkka. Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme na oleji ve větším hrnci. Jakmile zezlátne, zaprášíme ji paprikou a necháme ztmavnout. Přidáme předem uvařenou cizrnu, rajčata, zázvor, osolíme a zalejeme šálkem horké vody. Necháme chvíli povařit a tyčovým mixérem umixujeme na hrubější krém. Dochutíme bylinkami (bazalka nebo koriandr), popřípadě můžeme zjemnit rostlinnou smetanou nebo kokosovým mlékem. celý recept »

Cizrna na paprice
Cizrna na paprice

Na pánvi prohřejeme trochu oleje a orestujeme na ní zlehka dvě třetiny cizrny společně s římským kmínem a mletou paprikou. Lehce podlijeme, aby koření nezhořklo. Mezitím v mixéru rozemeleme arašídy na prášek. Poté přidáme zbylo cizrnu, kousek zázvoru a česneku a zhruba deci teplé vody a rozmixujeme na hladkou tekutou kaši. Zalijeme jí cizrnu na pánvi, dochutíme a dvě minuty. Pokud máte cizrnu uvařenou, nezabere celé vaření víc než 10 minut. celý recept »

Dýňovo-cizrnové pyré s rýží
Dýňovo-cizrnové pyré s rýží

Na oleji orestujeme na kostky pokrájenou dýni (hokaido můžeme i se slupkou, tvrdší dýně raději oloupeme) a necháme změknout. Přidáme koření (sůl, garam masala nebo kari), necháme je provonět a podlijeme půl hrnkem horké vody. Přidáme předem uvařenou cizrnu. Společně dusíme, dokud dýně není měkká. Pokud máme po ruce, může přidat pro zjemnění pár lžic kokosového mléka. Nakonec vše rozmixujeme ponorným mixérem na hrubější kaši, která by však měla zůstat hustější. Podáváme s rýží. celý recept »

Cizrnový šoulet
Cizrnový šoulet

Dva hrnky cizrny a dva hrnky krup uvaříme zvlášť (cizrnu předem namočíme přes noc). Smícháme je s bylinkami (např. pažitka, petrželka, dobromysl, nori vločky) a volitelně rostlinným párkem nebo orestovaným uzeným tofu. A můžeme podávat. celý recept »

Falafel
Falafel

Cizrnu namočíme přes noc. Poté ji semeleme s cibulí, česnekem a petrželí v mlýnku nebo kuchyňském robotu, můžeme přidat několik lžic tahini. Osolíme, opepříme, přidáme římský kmín, vše důkladně promícháme a v lednici necháme těsto ztuhnout. Z těsta tvarujeme placičky nebo kuličky. Ty smažíme ve větší vrstvě oleje do zlato-hněda. Druhou variantou je pečení v troubě, falafel je pak méně kalorický, ale také méně křupavý. Tradiční přílohou je salát tabouleh, pita placky a jogurtový dip. celý recept »

Hummus
Hummus

Uvařenou cizrnu smícháme s česnekem, tahini (sezamovou pastou) a olivovým olejem a mixujeme na hladký krém. Nakonec přidáme podle chuti citrónovou šťávu, sůl, pepř a drcený římský kmín. Podle zamýšlené konzistence případně trochu vývaru z cizrny případně vody. Necháme vychladit v ledničce. Hummus využijeme jako pomazánku na pečivo, ale také jako hlavní jídlo konzumované lžící (např. se zeleninou, olivami a sušenými rajčaty v oleji). celý recept »

Cizrnové kuličky
Cizrnové kuličky

250 gramů cizrny namočené přes noc a uvařené, smíchejte s datlovou pastou, opraženými lískovými ořechy (dát do trouby na 150 stupňů a počkat až popraská slupka, pak jí jednoduše odrolit ) a vánočním kořením (skořice, kardamon apod.). Rozdrťte v mixéru a vytvarujte kuličky. celý recept »

Cizrnový salát s ořechy a brusinkami
Cizrnový salát s ořechy a brusinkami

Smícháme ingredience na salát (cizrna nahrubo rozmačkaná + jarní cibulka a řapíkatý celer nakrájený najemno + hrst pekanových nebo vlašských ořechů + brusinky vcelku) a zalijeme "zálivkou" z tahini, citronové šťávy a 2 lžic vody a agáve sirupu. Salát je výborný jen tak nebo jako naplň do sendviče (mezi dva opečené celozrné chlebíky a listový salát). celý recept »

Tagy: 
publikováno: 20.01.2018 13:07   napsal/a: Pavel Ovesný