Rajská polévka

Publikováno: 28. 03. 2016   Autor/ka: redakce
Kuchyně: Zeleninová jídla
Druh jídla: Polévky
Rajská polévka
Ingredience:

větší cibule cibule
400 g čerstvých rajčat (popř. plechovky)
5ks sušených rajčat (volitelně)
zeleninový bujón
sůl a pepř
hrst lístků bazalky

Postup:

Rajská patří mezi polévkové klasiky. Za její oblíbeností jistě stojí i fakt, že zralá rajčata jsou jedním z nejlepších zdrojů oné páté chuti, zvané umami.

Příprava rajské polévky nezabere víc než 20 minut. Na dvou lžících oleje zpěňte nadrobno pokrájenou cibuli. Přidejte pokrájená rajčata (pokud používáte čerstvá, nejdříve je spařte a oloupejte), půl litru vody, zeleninový bujón (1 kostku nebo lžíci sypkého) a osolte. Vydatnější chuť získáte, pokud přidáte několik drobně pokrájených sušených rajčat.

Vařte zhruba čtvrthodinku a poté směs rozmixujte ponorným mixérem a dochuťte bazalkou a čerstvě mletým pepřem.

Pokud už se vám klasika přejedla, vyzkoušejte pikantní thajskou rajčatovou polévku nebo delikatesní polévku ze sušených rajčat.

Počet porcí:
3
Doba přípravy:
20 minut
Tagy:
Rajčata
Online kurz Rostlinný jídelníček Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy
V online kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování i samotnému sestavení jídelníčku. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

 

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?