Thajská rajčatová polévka

Publikováno: 02. 05. 2021   Autor/ka: Pavel Ovesný
Kuchyně: Thajská kuchyně
Druh jídla: Polévky
Thajská rajčatová polévka
Ingredience:

1 velká cibule
400 g loupaných čerstvých rajčat (využít můžete i ta konzervovaná)
150 ml zeleninového vývaru
150 ml kokosového mléka
2 stroužky česneku
malý kousek nastrouhaného zázvoru
1 lžička červené kari pasty
1 lžička třtinového cukru
1 lžíce kokosového oleje

Postup:

Přejedla se vám běžná rajčatová polévka? Stačí přidat pár dalších ingrediencí a posunete ji o úroveň výše. Tato pikantnější thajská verze se obzvláště hodí do zimních měsíců, díky zázvoru a chilli pastě krásně prohřeje. Jak na ni?

Na pánvi nebo v hrnci roztopíme kokosový olej. Mezitím oloupeme cibuli a pokrájíme na drobno. Přidáme na olej a lehce smažíme. Oloupeme zázvor a přistrouháme ho na cibuli. Jakmile cibule začne sklovatět, přidáme lžičku třtinového cukru a necháme 2 minuty společně smažit.

Oloupeme a nasekáme česnek, krátce ho orestujeme s ostatními ingrediencemi. Přidáme kari pastu (od jejího množství se odvíjí pálivost, ale v tomto případě se hodí spíše decentnější pikantnost), opět ji necháme zhruba minutu rozmíchat a rozvonět. Poté přidáme rajčata a zeleninový vývar a necháme 5 minut provařit.

Přidáme kokosové mléko a vše rozmixujeme tyčovými mixérem. Necháme krátce společně provařit. Na závěr přidáme čerstvé bylinky – thajské recepty hojně využívají koriandrovou nať, k rajčatům se také skvěle hodí bazalka.

Počet porcí:
2 porce
Doba přípravy:
15 minut

Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníčekV online kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování i samotnému sestavení jídelníčku. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?