Kategorie receptu: Bezlepkový

Inspirujte se paletou zdravých a čistě rostlinných receptů z bezlepkových obilovin (rýže, jáhly, pohanka, čirok, amarant, quinoa), luštěnin (cizrna, hrách, fazole, čočka), ořechů a semen, jedlých hub nebo různých druhů zeleniny. Od pomazánek, přes polévky, omáčky až po hlavní chody.

Salát z červené čočky

Salát z červené čočky

22. 06. 2022   napsal/a: Kristýna Petričková | druh jídla: Saláty

Půl hrnku červené čočky propláchneme ve vodě a vložíme do hrnce. Zalijeme jedním hrnkem studené vody, osolíme a přivedeme k varu. Poté ztlumíme plamen a pod pokličkou vaříme maximálně 8 minut. Nechceme … více

Kokosový jogurt

Hustý kokosový jogurt

12. 05. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Snídaně

Zkoušeli jste dělat domácí jogurt z kokosového mléka? Asi vás překvapilo, že nezhousnul. Z mé zkušenosti totiž jediné z rostliných mlék, které fermentací zaručeně zhoustne, je to sójové (má totiž větší podíl … více

Květákové kari

Květákové kari s cizrnou

06. 03. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Květák omyjeme a rozdělíme na drobnější růžičky. Na kokosovém oleji začneme smažit na drobno nakrájenou cibulku do zlatova. Ještě do horkého oleje přidáme lžičku (celého) římského kmínu a horčičného semínka. Uvolní se … více

Lilkový tatarák

Lilkový tatarák

04. 02. 2022   napsal/a: Natálie Hrubá | druh jídla: Pomazánky

Možná jste zaznamenali, že čím dál více restaurací nabízí rostlinné alternativy k běžným oblíbeným jídlům z živočišných produktů. Jedním z nich je například lilkový tatarák, který se ve světové gastronomii těší velké … více

Cizrnová nutella

Cizrnová nutella

28. 01. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Dezerty & cukroví

Klasická nutella je plná cukru a palmového tuku a chudá na bílkoviny. Pojďme si ukázat mnohem výživnější variantu s větším podílem lískových ořechů a také bílkovin, o které se postará oříškově chutnající … více

Pohankový prejt

Pohankový prejt

18. 10. 2021   napsal/a: Alena Teclová | druh jídla: Hlavní chody

Fazole nechte namočené přes noc. Ráno stejně tak namočte kroupy a pohanku. Potom jednotlivé suroviny uvařte. Ideálně každou zvlášť, aby si zachovaly ideální konzistenci. Mezitím si na oleji osmahněte cibuli. Jakmile budete … více

bramborové šišky

Bramborové šišky

25. 07. 2021   napsal/a: Alena Teclová | druh jídla: Přílohy

Brambory uvařte ve slupce a nechte vychladnout. Mezitím připravte jáhly. Klidně můžete přidat víc vody, aby z nich vznikla hustá kaše. Brambory potom oloupejte a najemno nastrouhejte. Přidejte uvařené jáhly, 2 polévkové … více

Lívance z quinoy

Lívance z červené quinoy

12. 06. 2021   napsal/a: Alena Teclová | druh jídla: Snídaně

Quinoa by se měla nejprve namočit, a to nejlépe přes noc. Celých 80 g zalijte přibližně dvojnásobným množstvím vody. Ještě před tím ji ale důkladně propláchněte. Ráno vodu neslévejte, ale quinou spolu … více

Plněný lilek

Plněný lilek

23. 05. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Lilek důkladně omyjeme a rozkrojíme podélně na polovinu. Nožem cca 2 cm od okraje vyřežeme oválný otvor a pak vnitřní část opatrně nakrojíme podélně i příčně. Dužinu vydlabeme lžící a odložíme ji … více

Online kurz Rostlinný jídelníček Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy
V online kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování i samotnému sestavení jídelníčku. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc
Žampiónové rizoto

Krémové žampiónové rizoto

14. 05. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Houbová rizota mají poměrně nevýraznou barvu. I proto jsem využil červenou cibuli, která má navíc sladší chuť. Cibuli oloupejte, nakrájejte na drobno a osmahněte na oleji do sklovata. Žampióny očistěte a pokrájejte … více

Květáková pizza

Květáková pizza

08. 05. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Květák v mixéru rozmixujeme na drobné kousíčky a přemístíme do větší mísy. Osvědčil se mi ruční miskový mixér s noži tvaru S a rychlém mixováním pouze nahrubo (cca 0,5 – 1 cm). … více

Thajská rajčatová polévka

Thajská rajčatová polévka

02. 05. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Polévky

Přejedla se vám běžná rajčatová polévka? Stačí přidat pár dalších ingrediencí a posunete ji o úroveň výše. Tato pikantnější thajská verze se obzvláště hodí do zimních měsíců, díky zázvoru a chilli pastě … více

Bramborový guláš

Bramborový guláš

30. 04. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Cibule oloupeme a pokrájíme na drobno. Smažíme na rozpáleném oleji ve větším hrnci do zlatova. Poté přidáme na menší kostky nakrájené oloupané brambory a pár minut restujeme společně. Stáhneme plamen, přidáme papriku … více

Batátové hranolky

Batátové hranolky

26. 04. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Přílohy

Očištěné a oškrabané batáty nakrájíme ostrým nožem na tenké plátky a z těch poté vytvoříme hranolky. Pro dosažení křupavých a propečených hranolek je lepší vytvořit spíše tenčí kousky. Vzniklé hranolky přesuneme na … více

Pečená cizrna

Pečená cizrna

24. 04. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Ostatní

Cizrna je dost náročná na čas přípravy – namáčení zabere 12 hodin a vaření další hodinu a půl. Na toto mlsání tak spíše využijete nevyužitý zbytek cizrny z jiného vaření anebo si … více

Dýňový hummus

Dýňový hummus

14. 04. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Pomazánky

Cizrnu připravíme běžným způsobem nebo sáhneme po konzervě (čerstvě uvařené se však zdaleka nevyrovná). Dýni očistíme, rozkrojíme a lžící vydlabeme vnitřek se semínky. Dužninu pokrájíme na měsíčky či větší kostky, osolíme a … více

Kapustové karbanátky

Kapustové karbanátky

08. 04. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Kapustové karbanátky mezi těmi zeleninovými patří mezi krále. Jak na ně? Z kapusty oloupeme případné zvladlé listy, vykrájíme košťál a hrubější části žeber a pokrájíme je nahrubo. Podusíme je v lehce osolové … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?