Cizrnová omeleta
Nejíte z nějakého důvodu vejce a chybí vám omeleta? Vyzkoušejte tuhle z cizrnové mouky dochucené černou solí Kala Namak a už nebudete chtít jinou. V míse smíchejte cizrnovou mouku, černou sůl, pepř, … více
Inspirujte se paletou zdravých a čistě rostlinných receptů z bezlepkových obilovin (rýže, jáhly, pohanka, čirok, amarant, quinoa), luštěnin (cizrna, hrách, fazole, čočka), ořechů a semen, jedlých hub nebo různých druhů zeleniny. Od pomazánek, přes polévky, omáčky až po hlavní chody.
Nejíte z nějakého důvodu vejce a chybí vám omeleta? Vyzkoušejte tuhle z cizrnové mouky dochucené černou solí Kala Namak a už nebudete chtít jinou. V míse smíchejte cizrnovou mouku, černou sůl, pepř, … více
Bršlice kozí noha je široce rozšířený plevel, kterému se výborně daří především ve vlhčím prostředí. Obzvláště mladé, ne zcela rozvinuté, lesknoucí se lístky, mají příjemnou, lehce kořeněnou chuť (koukněte na fotky pod … více
Pro tento recept jsem se inspiroval v knížce Živá kuchyně snadno a rychle od Judity Wignall, jen jsem jej lehce obměnil a zjednodušil. Vlašské ořechy jsem namočil přes noc do studené vody. … více
Půl hrnku červené čočky propláchneme ve vodě a vložíme do hrnce. Zalijeme jedním hrnkem studené vody, osolíme a přivedeme k varu. Poté ztlumíme plamen a pod pokličkou vaříme maximálně 8 minut. Nechceme … více
V hrnci na trošce oleje necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme na proužky nakrájenou bílou papriku. Společně restujeme do zezlátnutí cibule. Přisypeme nadrobno nakrájený česnek. Promícháme. Přidáme tři bobkové listy, půl lžičky … více
Zkoušeli jste dělat domácí jogurt z kokosového mléka? Asi vás překvapilo, že nezhousnul. Z mé zkušenosti totiž jediné z rostliných mlék, které fermentací zaručeně zhoustne, je to sójové (má totiž větší podíl … více
Květák omyjeme a rozdělíme na drobnější růžičky. Na kokosovém oleji začneme smažit na drobno nakrájenou cibulku do zlatova. Ještě do horkého oleje přidáme lžičku (celého) římského kmínu a horčičného semínka. Uvolní se … více
Možná jste zaznamenali, že čím dál více restaurací nabízí rostlinné alternativy k běžným oblíbeným jídlům z živočišných produktů. Jedním z nich je například lilkový tatarák, který se ve světové gastronomii těší velké … více
Klasická nutella je plná cukru a palmového tuku a chudá na bílkoviny. Pojďme si ukázat mnohem výživnější variantu s větším podílem lískových ořechů a také bílkovin, o které se postará oříškově chutnající … více
Zbyly vám uvařené bílé fazole a nevíte, co s nimi? Vyzkoušejte tuto jednoduchou, ale dobře chutnající pomazánku. Hrnek uvařených fazolí (ideálně i se lžící vody, v nichž se vařily, či nálevu z … více
Fazole nechte namočené přes noc. Ráno stejně tak namočte kroupy a pohanku. Potom jednotlivé suroviny uvařte. Ideálně každou zvlášť, aby si zachovaly ideální konzistenci. Mezitím si na oleji osmahněte cibuli. Jakmile budete … více
Brambory uvařte ve slupce a nechte vychladnout. Mezitím připravte jáhly. Klidně můžete přidat víc vody, aby z nich vznikla hustá kaše. Brambory potom oloupejte a najemno nastrouhejte. Přidejte uvařené jáhly, 2 polévkové … více
Quinoa by se měla nejprve namočit, a to nejlépe přes noc. Celých 80 g zalijte přibližně dvojnásobným množstvím vody. Ještě před tím ji ale důkladně propláchněte. Ráno vodu neslévejte, ale quinou spolu … více
Lilek důkladně omyjeme a rozkrojíme podélně na polovinu. Nožem cca 2 cm od okraje vyřežeme oválný otvor a pak vnitřní část opatrně nakrojíme podélně i příčně. Dužinu vydlabeme lžící a odložíme ji … více
Houbová rizota mají poměrně nevýraznou barvu. I proto jsem využil červenou cibuli, která má navíc sladší chuť. Cibuli oloupejte, nakrájejte na drobno a osmahněte na oleji do sklovata. Žampióny očistěte a pokrájejte … více
Květák v mixéru rozmixujeme na drobné kousíčky a přemístíme do větší mísy. Osvědčil se mi ruční miskový mixér s noži tvaru S a rychlém mixováním pouze nahrubo (cca 0,5 – 1 cm). … více
Přejedla se vám běžná rajčatová polévka? Stačí přidat pár dalších ingrediencí a posunete ji o úroveň výše. Tato pikantnější thajská verze se obzvláště hodí do zimních měsíců, díky zázvoru a chilli pastě … více
Cibule oloupeme a pokrájíme na drobno. Smažíme na rozpáleném oleji ve větším hrnci do zlatova. Poté přidáme na menší kostky nakrájené oloupané brambory a pár minut restujeme společně. Stáhneme plamen, přidáme papriku … více
Očištěné a oškrabané batáty nakrájíme ostrým nožem na tenké plátky a z těch poté vytvoříme hranolky. Pro dosažení křupavých a propečených hranolek je lepší vytvořit spíše tenčí kousky. Vzniklé hranolky přesuneme na … více
Cizrna je dost náročná na čas přípravy – namáčení zabere 12 hodin a vaření další hodinu a půl. Na toto mlsání tak spíše využijete nevyužitý zbytek cizrny z jiného vaření anebo si … více