Pesto z medvědího česneku

recept přidal/a: Pavel Ovesný
Pesto z medvědího česneku
Ingredience: 

120 - 150g g medvědího česneku
10 g soli
100 ml za studena lisovaného oleje

Postup: 

Medvědí česnek v posledních letech hojně zpropagovala média a bohužel v některých lokalitách probíhá doslova drancování. Při jeho sběru se prosím chovejte ohleduplně k přírodě. Z každé rostliny utrhněte jen několik listů opatrně tak, abyste nepoškodili cibulku, ze které roste.

Listy doma opláchněte, nechejte okapat a přemístěte do mixéru. Přidejte sůl a olej a rozmixujte. Silice z medvědího česneku jsou hodně výrazné, takže chuť přirozená chuť oleje se v pestu příliš neprosadí. Protože medvědí česnek je lokální surovina, volte i lokální olej - řepkový, slunečnicový nebo konopný. Určitě však za studena lisovaný, který si zachovává nejvíc výživných látek.

Pesto přemístíme do čisté skleničky a uchováme jej v lednici. Pokud jej nebudete okamžitě využívat, přilejte trochu oleje nahoru, které pesto oddělí od styku se vzduchem, a tak ještě lépe zakonzervují. Takto upravené pesto vydrží několik týdnů.

Výborné je zamíchané do teplých těstovin, ale také v tenké vrstvě na tousty.

Doba přípravy: 
10 minut
Chutnalo vám?: 
Chcete proniknout do tajů rostlinné stravy? Neumíte správně dochucovat? Vaříte dokola stále ty stejné recepty? Přijďte ochutnat nové suroviny a chutě na kurzy veganského vaření.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?