Kategorie receptu: Raw/živý

Hledáte recepty z raw kuchyně? Nechce se inspirovat našimi tipy na smoothies, rostlinná mléka, zeleninové i ovocké saláty, lněné krekry, nepečené cukroví a dorty a také hlavní chody, jako jsou cuketové špagety nebo mandlové burgery.

Kokosový jogurt

Hustý kokosový jogurt

12. 05. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Zkoušeli jste dělat domácí jogurt z kokosového mléka? Asi vás překvapilo, že nezhousnul. Z mé zkušenosti totiž jediné z rostliných mlék, které fermentací zaručeně zhoustne, je to sójové (má totiž větší podíl … více

Raw cuketové špagety s rajčatovou omáčkou

Raw cuketové špagety s rajčatovou omáčkou

24. 07. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Nejlepší na cuketové špagety je spiralizér, pokud ho nemáte, dá se alternativně cuketa zešikma postrouhat na hrubém struhadle. Sušená rajčata, pokud nejsou naložená v oleji, necháme namočit a změknout. Poté je dohromady … více

Nepečený malinový dort

Nepečený malinový dort

29. 07. 2020   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Nejprve vytvoříme pevný korpus: mandle (popřípadě se hodí kešu nebo vlašské ořechy) namočíme na několik hodin do vody. Tu potom sceníme a ořechy společně s vypeckovanými datlemi rozmixujeme na hutnou hmotu. “Těsto” … více

Pesto z medvědího česneku

Pesto z medvědího česneku

29. 04. 2020   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Medvědí česnek v posledních letech hojně zpropagovala média a bohužel v některých lokalitách probíhá doslova drancování. Při jeho sběru se prosím chovejte ohleduplně k přírodě. Z každé rostliny utrhněte jen několik listů … více

Chia puding

Chia puding

17. 04. 2020   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Chia semínka, podobně jako lněná, vytváří při namočení gelovitou konzistenci. Díky tomu se sice špatně klíčí, ale zato jde o skvělé pojivo a také možnost zdravého zahuštění. Velké popularitě se těší především … více

Veganská kešu mozzarella

09. 09. 2019   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Kešu namočíme přes noc do vody, před použitím je slijeme. Psylium ideálně ještě proženeme mixérem na co nejjemnější prášek, abychom získali co nejhladší konzistenci. Osvědčilo se mi přidat pak rovnu vodu a … více

Bršlicové pesto

Bršlicové pesto

15. 04. 2019   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Bršlice kozí noha je široce rozšířený plevel, kterému se výborně daří především ve vlhčím prostředí. Obzvláště mladé, ne zcela rozvinuté, lesknoucí se lístky, mají příjemnou, lehce kořeněnou chuť (koukněte na fotky pod … více

Borůvkové smoothie

Borůvkové smoothie

20. 05. 2018   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Potřebujeme zralé banány, které už mají hnědé tečky. Ty mají méně škrobů a více rychlých cukrů. Oloupeme je, přidáme hrnek borůvek, lžičku loupaných konopných semínek (přidají trochu zdravých tuků, pro lepší vstřebávání … více

Raw karbanátek z pekanových ořechů

Raw karbanátek z pekanových ořechů

19. 05. 2018   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Pekanové ořechy přes noc namočíme. Lněné semínko pomeleme nebo rozmixujeme na mouku. Pekanové ořechy je z mojí zkušenosti vhodné posekat v mixéru či robotu zvlášť, až poté přidat lněné semínko a další … více

Domácí karobela

Domácí karobela

13. 05. 2018   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Tuto báječnou karobelu můžete udělat ve dvou variantách – buď jako polevu na ovocný salát, kterému dodá větší sytost nebo jako sladkou pomazánku. V první variantě (určené k přímé spotřebě) můžete ořechy … více

Vaříte dokola stále stejné recepty? Pronikněte do tajů rostlinné stravy. Přijďte ochutnat nové suroviny a chutě na kurzy veganského vaření. Vybrat si můžete Veganské vaření - seitan, tempeh a spol. či kurz Luštěniny v receptech světových kuchyní. Kurzy se konají o víkendech v malé skupině v domáckém prostředí v Řevnicích u Prahy. Zjistěte víc
avokadova-pena

Raw kakao-avokádová pěna

03. 04. 2018   napsal/a: Michaela Pavlíková | rubrika:

Zralé avokádo rozkrojíme na půl a vydlabeme. Do mixéru k němu přidejte 3-4 lžíce rýžového sladu (nebo jiného tekutého sladidla), 3 polévkové lžíce kakaového prášku, špetku vanilkového prášku a špetku soli. Rozmixujte … více

Jablka s oříškovou polevou

Jablka s oříškovou polevou

01. 04. 2018   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Když jsem před několika lety experimentoval s živou stravou, snídával jsem většinou jen ovoce. Docela rychle jsem shodil pěkných pár kilo, ale částečně i na úkor svalové hmoty. A taky jsem míval … více

Raw dort s borůvkami

Nepečený dort s lesním ovocem

17. 08. 2017   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Korpus: Varianta 1 (silný mixér): Mandle namočíme přes noc. Ráno je osušíme a rozmixujeme na hrubější mouku. Za dalšího mixování postupně přidáváme datle, dokud se nespojí v konzistentní těsto. Varianta 2 (mixér … více

Výživný salát

Výživný salát

18. 08. 2015   napsal/a: vegi | rubrika:

Rajčata nakrájíme na měsíčky, mrkev nastrouháme na hrubo, obojí smícháme s naklíčenými semeny, osolíme a opepříme. Avokádo vydlabeme a dužinu rozmixujeme se šťávou z půlky citronu. Vzniklý dresink osolíme. Směs zeleniny a … více

Salát s kešunézou

Salát s kešunézou

16. 08. 2015   napsal/a: vegi | rubrika:

Ledový salát nakrájíme nebo natrháme, mrkev nastrouháme na hrubo, rajčátka a papriku nakrájíme. Nakrájenou zeleninu zlehka osolíme. Kešu umeleme v mlýnku na kávu, smícháme s citronovou šťávou a trochou vody, osolíme a … více

Rajčatové jednohubky s chia kaviárem

Rajčatové jednohubky s chia kaviárem

  napsal/a: vegi | rubrika:

Chia semínka namočíme do osolené vody v poměru 1:3 (např. na 2 lžíce semínek 6 lžic vody). Necháme 5 hodin bobtnat v ledničce. Když semínka nabobtnají a vytvoří s vodou rosolovitou hmotu, … více

Makové kuličky

Makové kuličky

30. 07. 2015   napsal/a: vegi | rubrika:

Mák a semínka umeleme, přidáme ostatní ingredience a vytvoříme kuličky, které obalíme v kokosu. Nepečeme.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?