Kategorie receptu: Raw/živý

Hledáte recepty z raw kuchyně? Nechce se inspirovat našimi tipy na smoothies, rostlinná mléka, zeleninové i ovocké saláty, lněné krekry, nepečené cukroví a dorty a také hlavní chody, jako jsou cuketové špagety nebo mandlové burgery.

Kokosový jogurt

Hustý kokosový jogurt

12. 05. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Snídaně

Zkoušeli jste dělat domácí jogurt z kokosového mléka? Asi vás překvapilo, že nezhousnul. Z mé zkušenosti totiž jediné z rostliných mlék, které fermentací zaručeně zhoustne, je to sójové (má totiž větší podíl … více

Nepečený malinový dort

Nepečený malinový dort

29. 07. 2020   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Dezerty & cukroví

Nejprve vytvoříme pevný korpus: mandle (popřípadě se hodí kešu nebo vlašské ořechy) namočíme na několik hodin do vody. Tu potom sceníme a ořechy společně s vypeckovanými datlemi rozmixujeme na hutnou hmotu. “Těsto” … více

Pesto z medvědího česneku

Pesto z medvědího česneku

29. 04. 2020   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Ostatní

Medvědí česnek v posledních letech hojně zpropagovala média a bohužel v některých lokalitách probíhá doslova drancování. Při jeho sběru se prosím chovejte ohleduplně k přírodě. Z každé rostliny utrhněte jen několik listů … více

Chia puding

Chia puding

17. 04. 2020   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Dezerty & cukroví

Chia semínka, podobně jako lněná, vytváří při namočení gelovitou konzistenci. Díky tomu se sice špatně klíčí, ale zato jde o skvělé pojivo a také možnost zdravého zahuštění. Velké popularitě se těší především … více

Veganská kešu mozzarella

09. 09. 2019   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Ostatní

Kešu namočíme přes noc do vody, před použitím je slijeme. Psylium ideálně ještě proženeme mixérem na co nejjemnější prášek, abychom získali co nejhladší konzistenci. Osvědčilo se mi přidat pak rovnu vodu a … více

Bršlicové pesto

Bršlicové pesto

15. 04. 2019   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Ostatní

Bršlice kozí noha je široce rozšířený plevel, kterému se výborně daří především ve vlhčím prostředí. Obzvláště mladé, ne zcela rozvinuté, lesknoucí se lístky, mají příjemnou, lehce kořeněnou chuť (koukněte na fotky pod … více

Borůvkové smoothie

Borůvkové smoothie

20. 05. 2018   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Nápoje

Potřebujeme zralé banány, které už mají hnědé tečky. Ty mají méně škrobů a více rychlých cukrů. Oloupeme je, přidáme hrnek borůvek, lžičku loupaných konopných semínek (přidají trochu zdravých tuků, pro lepší vstřebávání … více

Domácí karobela

Domácí karobela

13. 05. 2018   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Snídaně

Tuto báječnou karobelu můžete udělat ve dvou variantách – buď jako polevu na ovocný salát, kterému dodá větší sytost nebo jako sladkou pomazánku. V první variantě (určené k přímé spotřebě) můžete ořechy … více

Online kurz Rostlinný jídelníček Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy
V online kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování i samotnému sestavení jídelníčku. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc
Výživný salát

Výživný salát

18. 08. 2015   napsal/a: vegi | druh jídla: Saláty

Rajčata nakrájíme na měsíčky, mrkev nastrouháme na hrubo, obojí smícháme s naklíčenými semeny, osolíme a opepříme. Avokádo vydlabeme a dužinu rozmixujeme se šťávou z půlky citronu. Vzniklý dresink osolíme. Směs zeleniny a … více

Salát s kešunézou

Salát s kešunézou

16. 08. 2015   napsal/a: vegi | druh jídla: Saláty

Ledový salát nakrájíme nebo natrháme, mrkev nastrouháme na hrubo, rajčátka a papriku nakrájíme. Nakrájenou zeleninu zlehka osolíme. Kešu umeleme v mlýnku na kávu, smícháme s citronovou šťávou a trochou vody, osolíme a … více

Makové kuličky

Makové kuličky

30. 07. 2015   napsal/a: vegi | druh jídla: Dezerty & cukroví

Mák a semínka umeleme, přidáme ostatní ingredience a vytvoříme kuličky, které obalíme v kokosu. Nepečeme.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?