Domácí sójové mléko

Publikováno: 11. 05. 2024   Autor/ka: Pavel Ovesný
Kuchyně: Čínská kuchyně
Druh jídla: Nápoje
Domácí sojové mléko
Ingredience:

500 g sójových bobů
3,5 litru vody (+ další voda na namáčení)
špetka soli

Postup:

Sojové mléko je mezi běžnými rostlinnými mléky unikátní. Jak obsahem bílkovin, tak vlastnostmi, které se blíží živočišnému mléku (například kysáním na jogurt příjemně houstne). Protože ale jde o luštěninu, je postup odlišný, než v případě třeba rostlinných mlék z ořechů. Především je potřeba jej uvařit.

Jak připravit domácí sojové mléko?

Výhodnější tak rovnou si udělat větší množství. Půl kilogramu sojových bobů (ideálně v bio kvalitě) namočíme na 10 – 12 hodin do studené vody. Pokusíme se promnout boby v rukách a zbavit je alespoň části slupek. Větší část oligosacharidů způsobujících nadýmání je právě v nich a mléko bude také chutnější. Slupky jsou lehké, takže při proplachování vyplavou spíše k hladině, a tak je můžete zcedit.

Namočené boby zalijeme 1 litrem vody a rozmixujeme je na hustou kaši. Doporučuji k tomu stolní mixér a mixovat směs na vícekrát. Tu pak přelijeme do většího hrnce, přidáme 2,5 litru čisté vody, špetku soli, promícháme a přivedeme k varu.

Stáhneme plamen a na mírném ohni vaříme 15 – 20 minut. Občas zamícháme a také především na začátku sbíráme pěnu. Husté mléko necháme pro lepší manipulaci zchládnout a poté jej přecedíme přes plátno nebo jemnější cedník. Drť, která zůstane, se jmenuje okara a můžeme ji dále použít, třeba pro přípravu pomazánky.

Jak skladovat sójové mléko?

Mléko necháme zcela vychladnout a poté stočíme do čistých lahví. V lednici vydrží 3 – 4 dny. Doporučuji část nechat zfermentovat s probiotiky na jogurt. Ten vydrží běžně i více než týden.

Vyplatí se výroba domácího sojového mléka?

Jako velký fanoušek domácí přípravy jídla musím po několika pokusech smutně konstatovat, že bohužel ne. Namáčení a mixování jde poměrně rychle, kámen úrazu ale nastává s vařením. Sojové mléko hodně pění a také má tendenci se připalovat.

Ale nejméně příjemným procesem je cezení. Vařením mléko zhoustne téměř na řídkou kaši a pokud se nechcete udřít, je vhodné nejdříve použít hrubší cedník a odstranit hrubější drť a pak přes jemnější sítko přecedit ještě jednou, abyste dostali pěkné hladký nápoj.

Se započtením ceny sojových bobů a vašeho času je koupě hotového sojového mléka nejen pohodlnější, ale také výhodnější. Výrobci mají specializované stroje a také mají dostup k sójovým bobům z dobrých zdrojů.

Počet porcí:
5 porcí

Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníčekV online kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování i samotnému sestavení jídelníčku. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?