Národní kuchyň: Italská kuchyně

Italská kuchyně patří mezi nejinspirativnější na světě. Staví na jednoduchosti a použití tradičního koření. Základem jsou různé druhy těstovin, již Italové znají na čtyři stovky druhů. Celosvětově rozšířená je také pizza. Mezi další známé suroviny patří kulatozrnná rýže na typické krémové rissotto, kukuřičná polenta nebo třeba gnocchi.

V italských receptech hraje prim extra panenský olivový olej, rajčata v mnoha variacích, různě ochucené octy (balsamico) nebo houby. Nejoblíbenější bylinkou je bazalka, za ní následuje rozmarýn, oregáno, šalvěj, tymián, z koření soli, pepře nebo chilli. Ze zeleniny jsou to dále cukety, lilek nebo chřest, ať jako součást jídel, tak také obloh nebo salátů.

Špenátová polévka

Špenátová polévka

28. 04. 2020   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Tato krémová polévka vás překvapí lehkostí a lahodnou chutí. Zvláště pokud použijete čerstvý špenát a dobrou smetanu. Čerstvý špenát očistěte a omyjte od zbytků hlíny. Pokud máte mražený sekaný salát, nechte jej … více

Pórková omáčka na špagety

Špagety s pórkovou omáčkou

03. 01. 2019   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Špagety uvaříme v osolené vodě podle návodu na skus. Já mám nejraději celozrnné špagety Alnatura, které nejenže dobře chutnají, ale mají díky přirozené vláknině a minerálům a vitaminům ze slupky i výrazně … více

Letní gnocchi

Letní gnocchi

15. 06. 2014   napsal/a: Kosmetika hrou | rubrika:

V jednom hrnci vaříme vodu se solí – jak se začne vařit, tak vhodíme gnocchi. Na velké pánvi rozehřejeme olej a osmažíme cibulku, přidáme špenát. Až se špenát zcvrkne přidáme pokrájená sušená … více

Veganské boloňské špagety

Veganské boloňské špagety

01. 03. 2014   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Špagety (nejlépe celozrnné) uvaříme ve větším množství osolené vody, aby byly trochu tužší na zkus. Zhruba 50g sojového granulátu vaříme cca 10 minut ve výraznějším vývaru (sojová omáčka nebo zeleninový bujón), poté … více

Falešná rychlá veganská pizza

Falešná rychlá veganská pizza

01. 11. 2013   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Rychlou křipanou pizzu vytvoříme snadno z chlebových placek: libanonský chleba namažeme pomazánkou tataráček (na trhu je jich více druhů, např. značky Ammunak, Klaso či Alfabio), zhruba polovinu tuby na jednu placku, posypeme … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?