Agar - rostlinná alternativa želatiny

Agar agar je rostlinná alternativa želatiny z červené řasy gelidium. Nejlepší pro použití je ve formě mletého prášku, využít se dá ve sladké (různá želé) i slané kuchyni (např. aspiky, houbová tlačenka…).

Houbová tlačenka

Houbová tlačenka

13. 11. 2019   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

1) Pokud máte houby sušené, namočte do půllitru vody (alespoň na 2 hodiny) společně malou lžičkou sojové omáčky. Jakmile nabydou, pokrájejte je na tenké nudličky. Ve výluhu rozmíchejte agar a přidejte zpět … více

Panna cotta

Panna cotta

19. 05. 2018   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Na známý italský dezert ve veganské verzi budeme potřebovat rostlinné mléko, rostlinnou smetanu, vanilkový a třninový cukr a agar-agar (rostlinná alternativa k želatině). Všechny ingredience smícháme v hrnci, necháme přivést k varu … více

Agar-agar

Agar-agar

10. 07. 2017   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika: Potraviny

Agar-agar je rostlinná alternativa k želatině (jenž je živočišného původu a není tedy veganská ani vegetariánská). Získává se vařením červené mořské řasy tengusa (navzdory tomu mají agarové polotovary barvu bílou) a posléze … více

Irský mech

Irský mech

10. 04. 2017   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika: Potraviny

Mořská řasa zvaná Irský mech patří podobně jako známější agar mezi rostlinné alternativy želatiny. Narozdíl od agaru, který se musí alespoň krátce povařit, aby zhoustnul, se však Irský mech vařit nemusí a … více

Ovocný třípatrový koláč

Ovocný třípatrový koláč

28. 08. 2014   napsal/a: Kosmetika hrou | rubrika:

Ingredience na těsto smícháme, nalijeme do vymazaného pekáče a dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů na 20 minut. Když korpus vychladne, tak uvaříme pudink dle návodu, který můžeme zahustit trochou … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?