Pučálka

recept přidal/a: Pavel Ovesný
Pučálka
Postup: 

"Jestli ta vojna potrvá, tak budou lidi zase jíst šťovík a pučálku. Beztak už nevěděli roupama co dělat. Už jim ani to skopový nešlo pod fousy!," stěžoval si starý ovčák ve slavném románu Osudy dobrého vojáka Švejka. Co je to pučálka? Dnes takřka zapomenutá, ale dříve docela běžná pochoutka z naklíčeného hrachu.

Potřebovat k ní budete celý zelený hrách - já pro klíčení kupuju vždy bio semena. Ten je dobré přebrat a vyřadit půlky a úlomky, které nevzklíčí a mohly by kvasit. Na klíčení stačí obyčejná zavařovací sklenice "sedmička". Hrách nechejte přes noc namočený ve vodě. Poté vodu slejte a nechejte okapat. Proplachujte 2-3 denně - dělám to jednuduše tak, že sklenici naplním vodou a pak k ní pevně přiložím větší sítko, otočím dnem vzhůru a zatřepu. Klíčky vyraší většinou během třetího dne, delší budou za další dva (více o klíčení najdete v tomto článku).

Recepty z pučálky

Hrách naposledy propláchnu a snažím se jej lehce promnout a odstranit nadbytečné slupky. Na pánvi rozehřeju řepkový olej a hrách na něm zhruba 5 minut zlehka osmažím. Díky tepelné úpravě trochu změkne a zesládne. Díky tomu se dá připravit stejně dobře nasladko jako naslano. Já jsem zvolil druhou variantu, lehce jej osolil a opepřil a zamíchal do uvařené pohanky. Jako oblohu jsem použil kysané zelí.

Jak pučálku použít?

  • Samostatně jako zdravější pochoutku
  • Uvařte si k ní obilovinu, smíchejte je dohromady, přidejte majoránku a česnek a máte hlavní jídlo. Naši předci používali především ječné kroupy, ale můžete použít třeba rýži nebo pohanku.
  • Můžete ji uschovat v lednici a přidávat do salátů, polévek, posypat si s ní chleba s pomazánkou

Varianty pučálky

  • Použijte různé dochucení - česnek (čerstvý i granulovaný), zkaramelizovanou cibulku, lahůdkové droždí...
  • Stejným postupem vyzkoušejte i pučálku z cizrny. Ne nadarmo se ji přezdívá římský hrách.

další recepty z naklíčeného hrachu
Naklíčený hrách se žampióny a pórkem
Šoulet z naklíčeného hrachu

Počet porcí: 
1-2
Doba přípravy: 
5 minut + naklíčení hrachu
Chutnalo vám?: 
Tagy: 
Chcete proniknout do tajů rostlinné stravy? Neumíte správně dochucovat? Vaříte dokola stále ty stejné recepty? Přijďte ochutnat nové suroviny a chutě na kurzy veganského vaření.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?