Pučálka

recept přidal/a: Pavel Ovesný
Pučálka
Postup: 

"Jestli ta vojna potrvá, tak budou lidi zase jíst šťovík a pučálku. Beztak už nevěděli roupama co dělat. Už jim ani to skopový nešlo pod fousy!," stěžoval si starý ovčák ve slavném románu Osudy dobrého vojáka Švejka. Co je to pučálka? Dnes takřka zapomenutá, ale dříve docela běžná pochoutka z naklíčeného hrachu.

Potřebovat k ní budete celý hrách - já pro klíčení kupuju vždy bio semena. Ten je dobré přebrat a vyřadit půlky a úlomky, které nevzlíčí a mohly by kvasit. Na klíčení stačí obyčejná zavařovací sklenice "sedmička". Hrách nechejte přes noc namočený ve vodě. Poté vodu slejte a nechejte okapat. Proplachujte 2-3 denně - dělám to jednuduše tak, že sklenici naplním vodou a pak k ní pevně přiložím větší sítko, otočím dnem vzhůru a zatřepu. Klíčky vyraší většinou během třetího den, delší budou za další dva (více o klíčení najdete v tomto článku).

Hrách naposledy propláchnu a snažím se jej lehce promnout a odstranit nadbytečné slupky. Na pánvi rozehřeju řepkový olej a hrách na něm zhruba 5 minut zlehka osmažím. Díky tepelné úpravě trochu změkne a zesládne. Díky tomu se dá připravit stejně dobře nasladko jako naslano. Já jsem zvolil druhou variantu, lehce jej osolil a opepřil a zamíchal do uvařené pohanky. Jako oblohu jsem použil kysané zelí.

Počet porcí: 
1-2
Doba přípravy: 
5 minut + naklíčení hrachu
Chutnalo vám?: 
Tagy: