Záplava čerstvých vitaminů a živin i v zimě? Nakličte si semínka!

naklíčené mungo

Kupovat si naklíčená semínka za spoustu peněz někde v ledničce v supermarketu? Obalená hromadou plastu a nejspíše zapařená? Ano, taky jsem tak začínal. Dnes nad tím jen kroutím hlavou. Domácí nakličování je totiž docela jednoduché. Můžete si vystačit i bez speciálních misek, jen s běžnou výbavou kuchyně. Nejdůležitejší se pustit se do akce.

Proč ale nakličovat? Zvláště teď v zimě přiléhavá otázka. Současný svět potravin se sice tváří, že nezná roční období, ale třeba lednová rajčata ze španělského skleníku ze všeho nejvíc připomínají amarouny z legendárního seriálu Návštěvníci. Utržená jsou už minimálně několik dnů, putovala přes půlku Evropy a s obsahem vitaminů a stopových prvků to v nich bude naštíru. Co tedy udělat pro přísun čerstvých vitaminů a živin i v zimě? Hádáte správně: pustit se do nakličování!

To znali už staří Číňané, na dalekých plavbách nakličovali semínka i Féničané, aby se vyhnuli problémům s kurdějemi. Nakličování zvyšuje v semínkách podíl vitaminů (karoten, některé z řady B, zvláště C), neutralizuje kyselinu fytovou, která zhoršuje vstřebávání minerálních látek. Dále přeměňuje složité sacharidy, obtížné pro trávení, na jednodušší cukry, bílkoviny se štěpí na jednotlivé aminokyseliny, tuky na mastné kyseliny a během nakličování také dochází k vytváření enzymů. Důvodů, proč kličky a výhonky zařadit do stravy je tedy víc než dost. Ostatně Brendan Brazier ve svojí knize Vegan v kondici s nadsázkou píše, že v rostlinné říši jsou kličky tím, co je u savců mateřské mléko.

naklíčená čočka, pohanka, mungo a slunečnice

Co nakličovat?

Nakličovat se dá téměř každé zrnko či semínko - luštěniny, obiloviny i olejnatá zrníčka. Pro začátečníky doporučuju zelené fazolky mungo, ty klíčí jako o život a kratší kličky z nich můžete mít už za 48 hodin. Jen pozor, mám zkušenost, že občas nevyklíčí všechny a kousnutí do takřka kamenného zrníčka je velmi nepříjemné pro zuby. Před konzumací je pomalu sypu ze sklenice na porcelánový talířek a ty nevyklíčené cinknou a tak se dají odhalit.

Výbornou zkušenost mám také s klasickou hnědou čočkou. Podstatně horší zkušenost mám s většími luštěninami, jako je cizrna, sója, hrách, které mi přijdou obtížněji stravitelné. Ze zrna příjdou vhod oves, ječmen (především jejich bezpluché varianty), dnes opět populární pšenice špalda nebo také pohanka (tu je třeba poctivěji propláchout, tvoří lepivý šlem). Ze semínek pak slunečnicové, sezamové nebo hořčičné. Komplikované je lněné nebo chia, protože vytváří sliz, který se obtížně proplachuje.

Misky na klíčení

Jak nakličovat?

Semínka a zrna je třeba nejprve namočit alespoň ve dvojnásobku vody - u těch větších (mungo, cizrna, čočka a podobně) na 12 hodin, u menších (pohanka, quinoa, vojtěška) stačí jenom na 3-5 hodin. Klíčíme při pokojové teplotě, mimo přímé sluneční paprsky. Vodu je pak třeba slít a semínka pořádně propláchnout. Jak často proplachovat? Alespoň dvakrát denně. Klíčky by měly zůstat na povrchu mírně vlhké a nebojte se, neuschnou. Kdyby bylo vody příliš, začnou kvasit a plesnivět. Doba klíčení se liší, mungo můžete mít už za dva dny, pokud chcete delší výhonky, počkáte si třeba i týden.

Jaké pomůcky se hodí k nakličování?

"Punkový" způsob - zavařovací sklenice nebo dva talířky

Na mungo často využívám jenom dva malé ploché talířky, na jednom nechávám propláchnutá, ale mírně vlhká semínka, druhým použiju k přikrytí - fazolky jsou tak stejně jako v zemi ve tmě a lépe se mezi talířky udrží správné mikroklima.

Nejčastěji ale využívám klasické zavařovací sklenice. Možnosti jsou:
1) buď přes ně navléknete jemnou síťovinu a gumičkou upevníte okolo a vytvoříte tak dočasný cedník
2) nebo, tak jako já, použijete větší cedník, který při okapávání pevně přitisknu k okrajům sklenice
3) nebo uděláte hodně otvorů do šroubovacího víčka - časem ale může zrezivět a ohrozit tak čistotu a nezávadnost semínek

Sofistikovanější nástroje

Skleničky s kovovou síťkou
V eshopech se dají pořídit speciální skleničky se šroubovacím víčkem, opatřeným síťkou z nerezové oceli. K němu náleží ještě kovový stojánek pro umístění sklenice víčkem dolů ve vhodném úhlu, aby semenům zajistilo jak dostatečný přísun vzduchu, tak dobrý odtok přebytečné vody. Hodí se především pro drobnější semínka, jako jsou vojtěška, quinoa nebo řeřicha.

Patrové klíčící misky
Patrové sady obsahují několik samostatných nakličovacích misek plus spodní nádobu na zachytávání přebytečné vody. Voda protéká miska z horní do nejspodější, podpěry umožnují dostatečné proudění vzduchu. mezi miskami. Díky speciální úpravě je možné zalévat pouze horní misku, a i k semínkům v dolních miskách se dostane dostatečné množství vody. Na těchto miskách je možné klíčit současně více druhů semen nebo na jednotlivých miskách klíčit výhonky v různých fázích zralosti.

Automatická klíčidla
Spíše už pro profesionální použití existují automatická klíčidla, která však příjdou už na několik tisíc korun. Výhodou je časté vlhčení v malých dávkách a možnost pěstovat nejen klíčky, ale už i zelené výhonky plné chlorofylu - tzv. microgreens. Na českém trhu je známá především značka Fresh Life.

Kde koupit semínka ke klíčení

Jakkoliv mám dobrou zkušenost s klíčením hrachu za pár korun, koupeného v "obyčejného" krámu, běžná semínka typu pšenice, oves, pohanka, mungo, slunečnice atd. obvykle kupuju ve zdravých výživách. V tomto případě doporučuju jednoznačně vybírat suroviny v bio kvalitě, které mají z mojí osobní zkušenosti vyšší klíčivost. Určitě se naopak vyhýbejte semenům určeným pro výsadbu, mohou být chemicky ošetřena. Některé e-shopy pak nabízí velká balení méně obvyklých semen jinak běžně dostupných surovin, jako jsou červené zelí, brokolice, řeřicha a mnohé další. Jedním z nich je třeba Svět plodů.

Pučálka

Jak klíčky využít

Hotové klíčky jsou vítaným zpestřením zeleninových salátů. Jsou to právě kličky, které v nich přidají kalorie a pocit zasycenosti. Klíčky také hojně využívejte jako oblohu ke každému jídlu, kde se alespoň trochu typově hodí (rizota, míchané "asijské" pánve, wrapy...).

U větších zrn (cizrna, hrách) se mi neosvědčilo jejich přímé využití - cítil jsem, že jsou pro můj žaludek obtížněji stravitelné. Proto je ještě tepelně zpracovávám - většinou kratším opražením na pánvi. Z opečeného a česnekem, pepřem a solí ochuceného hrachu tak třeba dostanete tradiční staročeskou pučálku. Můžete si ji připravit do zásoby a uschovanou v lednici používat třeba místo krutonů do krémových polévek. Tepelnou úpravou samozřejmě zničíte i část látek, citlivých na teplo. Pořád ale v semenech zůstává benefit snadno stravitelného jídla.

Uchování klíčků

Jakmile jste spokojeni s jejich délkou, klíčky propláchněte a uložte v uzavřené misce do ledničky. Vydrží v ní několik dní. Já osobně je konzumuju syrové první 3-4 dny, pak už je pro jistotu vždy zpracovávám tepelně. S delší praxí najdete svůj rytmus, kolik kličků využijete a jak často budete namáčet novou várku pro stále čerstvý přísun vitaminů.

Další zdroje

Na youtube najdete spousty videí pod klíčovými slovy jako sprout/sprouted/sprouting beans.

Co nejraději klíčíte vy? Pochlubte se s vašimi úspěchy s klíčením do komentářů.

Misky na klíčení
Sklenice na klíčení
Misky na klíčení
suché fazolky mungo namočíme na 12 hodin
proplachujeme 2x až 3x denně. takhle to vypadá po zhruba 36 hodinách.
takhle vypadají třetí den (s minimální námahou a asi po 5x propláchnutích).
Jmenuju se Pavel Ovesný a veganství se věnuju od roku 2007. Kromě rozvíjení Vegmanie učím druhé základy vaření z rostlinných surovin. Jako Lesa pán radím podnikatelům na volné noze netradiční formou celodenní konzultace v přírodě a také vedu kurzy Punkové podnikání, Osobní značka a další. Více o mně.
inzerce - econea - eshop pro každodenní hrdiny
Chcete proniknout do tajů rostlinné stravy? Neumíte správně dochucovat? Vaříte dokola stále ty stejné recepty? Přijďte ochutnat nové suroviny, chutě i lidi na kurz veganského vaření.