Dýňový hummus

Publikováno: 14. 04. 2021   Autor/ka: Pavel Ovesný
Druh jídla: Pomazánky
Dýňový hummus
Ingredience:

půl menší dýně hokkaidó
1 hrnek uvařené / plechovka konzervované cizrny
2 stroužky česneku
1 lžíce tahini – sezamové pasty
1 lžíce olivového oleje
1/2 lžičky římského kmínu
sůl, pepř
citrónová šťáva podle chuti

Postup:

Cizrnu připravíme běžným způsobem nebo sáhneme po konzervě (čerstvě uvařené se však zdaleka nevyrovná).

Dýni očistíme, rozkrojíme a lžící vydlabeme vnitřek se semínky. Dužninu pokrájíme na měsíčky či větší kostky, osolíme a zakapeme olivovým olejem. Pečeme 25 – 30 minut na 180 stupňů, dokud nebude dýně měkká.

Mezitím oloupeme česnek.

Jakmile máme dýni i cizrnu připravenou, nejdříve nadrtíme římský kmín (pokud používáte ruční mixér), ve stolním mixéru je dáme do prázdné nádoby a pustíme několik otáček. Čerstvě namixovaný má mnohem výraznější aroma než drcený kupovaný. Přidáme vše ostatní – upečenou dýni, cizrnu, tahini, česnek, olivový olej, sůl a pepř.

Rozmixujeme do hladka. Ochutnáme a podle chuti ještě dosolíme nebo okyselíme citrónovou šťávou. Proti klasickému hummusu je tento lehčí a také sladší. Můžeme ho použít jako pomazánku na pečivo, ale také jako dip k pečené zelenině.

Počet porcí:
4 porce
Doba přípravy:
45 minut
poukaz na kurz vaření Sháníte ořechy a semínka, luštěniny nebo obiloviny? Na jednom místě je společně s těstovinami, rostlinnými oleji, ořechovými másly, sušeným ovocem a dalším pestrým výběrem zdravých potravin za férové ceny najdete v e-shopu Grizly.cz.
zjisti víc

 

 

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?