Druh jídla: Pomazánky

Guacamole, hummus, baba ganoush… Nejen je, ale taky spoustu sice “bezejmenných”, ale dobře chutnajících pomazánek připravíte ze surovin, jako jsou uvařené luštěniny, houby nebo upečená či nastrouhaná zelenina. Univerzální návod na pomazánky najdete v našem pomazánkařském speciálu.

Lilkový tatarák

Lilkový tatarák

04. 02. 2022   napsal/a: Natálie Hrubá | rubrika:

Možná jste zaznamenali, že čím dál více restaurací nabízí rostlinné alternativy k běžným oblíbeným jídlům z živočišných produktů. Jedním z nich je například lilkový tatarák, který se ve světové gastronomii těší velké … více

Dýňový hummus

Dýňový hummus

14. 04. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Cizrnu připravíme běžným způsobem nebo sáhneme po konzervě (čerstvě uvařené se však zdaleka nevyrovná). Dýni očistíme, rozkrojíme a lžící vydlabeme vnitřek se semínky. Dužninu pokrájíme na měsíčky či větší kostky, osolíme a … více

Česneková pomazánka

Česneková pomazánka

27. 03. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Jak připravíte máslové a tvarohové pomazánky v čistě rostlinném podání? Základními surovinami jsou oříšky (nejvhodnější jsou tofu nebo mandle), oříšková a semínková másla, tofu a případně jejich kombinace. Oříškové varianty jsou tučnější … více

červená řepa hummus

Hummus z červené řepy

11. 03. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Červené řepy oloupeme a pokrájíme na menší kostky. Alobal pomažeme olivovým olejem a poklademe na něj řepu. Posypeme solí a ještě zakápneme olejem. Zabalíme a pečeme v zapékací misce nebo remosce 30 … více

rybičková pomazánka

Veganská “rybí” pomazánka

01. 03. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Vyzkoušel jsem řadu veganských “rybičkových” pomazánek, ale žádná nebyla ta pravá. Krátkým experimentováním jsem přišel na vlastní recept. Rybí chuť jí dodají vločky z mořské řasy nori (balí se do ní sushi). … více

Baba ganoush

Baba ganoush

11. 08. 2020   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Lilková sezóna je tu. Už jste vyzkoušeli plněné lilky, zapečené lilky, udělali jste je na grilu a přidali do rizota… a stále vám zůstávají další fialové plody na použití… A znáte Baba … více

Ajvar

Ajvar

12. 03. 2018   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Ajvar – tradiční chorvatskou paprikovou pastu připravíte tak, že lilky nejprve pokrájíte na kolečka, osolíte a necháte vypotit. Otřete je ubrouskem a společně s očištěnými paprikami je upečte v troubě do měkka. … více

Guacammus

Guacammus

02. 07. 2017   napsal/a: Michaela Pavlíková | rubrika:

Jak už název napovídá, jde o průnik dvou celosvětově známých pomazánek – hummusu a guacamole. Potřebovat budete hrnek do měkka uvařené cizrny a jedno zralé avokádo. To rozřízněte a vydlabejte lžičkou. Obojí … více

Houbová směs na topinky

Houbová směs na topinky

03. 08. 2016   napsal/a: ilovetofu | rubrika:

Cibuli oloupeme a pokrájíme na drobno. Necháme ji zesklovatět na pánvi na 2 lžících řepkového oleje. Přidáme čerstvé houby a chvíli je podusíme, dokud nepustí šťávu. Přidáme pokrájenou papriku a po chvíli … více

Mrkvová pomazánka

Mrkvová pomazánka

05. 02. 2016   napsal/a: Michaela Pavlíková | rubrika:

Pokrájejte cca 8 – 10 mrkví na tlustější kolečka a na napařováku je pod pokličkou duste na mírném ohni asi 20 – 30 minut, dokud nebudou měkké. Přesuňte je do mixéru, přidejte … více

Tofu pomazánka

Tofu pomazánka

16. 08. 2015   napsal/a: vegi | rubrika:

Tofu rozetřeme s Ramou, přidáme sůl a koření. Na pohled vypadá jako vajíčková.:-)

Vaříte dokola stále stejné recepty? Pronikněte do tajů rostlinné stravy. Přijďte ochutnat nové suroviny a chutě na kurzy veganského vaření. Vybrat si můžete Veganské vaření - seitan, tempeh a spol. či kurz Luštěniny v receptech světových kuchyní. Kurzy se konají o víkendech v malé skupině v domáckém prostředí v Řevnicích u Prahy. Zjistěte víc
tatarak

Veganský tatarák

15. 06. 2015   napsal/a: Silvie Zemková | rubrika:

Uvařte 4 menší brambory ve slupce, nastrouhejte, zlehka rozmixujte s 3 lžícemi předem namočených slunečnicových semínek, cca 5 kousky sušeného rajčete (nakládaného v oleji), nadrobno nakrájenou osmaženou cibuli, 5 větších stroužků česneku, … více

Řecká pomazánka ze žlutého hrachu

Řecká pomazánka ze žlutého hrachu

18. 06. 2014   napsal/a: Kosmetika hrou | rubrika:

Vaříme žlutý hrách asi 40 minut, když už je rozvařený tak vypneme (případně slijeme) a rozšťoucháme šťouchadlem na brambory. Přidáme několik lžiček oregana a zalijeme olivový olejem. Dosolíme. Podáváme s olivami a … více

Domácí paštika Patifu

Domácí paštika Patifu

02. 05. 2014   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Kešu namočíme přes noc a ráno vodu slijeme. Vložíme je do mixéru s na kostky pokrájeným uzeným / marinovaným tofu, misem, sojovou omáčkou a rozmixujeme. Chuťově doladíme podle vlastního gusta. Pomazánku je … více

Celerovo mrkvová pomazánka

Celerovo mrkvová pomazánka

08. 04. 2014   napsal/a: Kosmetika hrou | rubrika:

Jak rychle vykouzlit celerovo – mrkvovou pomazánku? Jednou z možností je využít drť, která vám zbude po odšťavňování. Je třeba si ale přiznat, že většina živin se extrahuje do šťávy. Ani to … více

Pohanková pomazánka

Pohanková pomazánka

03. 03. 2014   napsal/a: ilovetofu | rubrika:

Na tuto pomazánku ideálně využijte zbytky uvařené pohanky a čočky, případně si ji připravte i k dalšímu vaření. Na oleji zpěníme cibuli. Zamícháme ji do smíchané uvařené čočky s pohankou a ochutíme … více

Brokolicové pesto

Brokolicové pesto

01. 03. 2013   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Lískové ořechy necháme namočit alespoň na dvě hodiny (lépe přes noc). Brokolici umyjeme a nalámeme na menší části, vložíme do mixéru společně s ořechy a dalšími ingrediencemi a krátce pomixujeme – pesto … více

Guacamole

Guacamole

12. 01. 2013   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Zralá avokáda rozpůlíme a vydlabeme lžičkou. V misce rozmačkáme vidličkou. Rajčata nakrájíme na kostičky, cibuli a očištěné chilli papričky nadrobno, česnek rozetřeme a koriandr rozsekejte nahrubo. Smícháme s avokádem a podle chuti … více

Cizrnová pomazánka hummus

Hummus

25. 12. 2012   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Uvařenou cizrnu smícháme s česnekem, tahini (sezamovou pastou) a olivovým olejem a mixujeme na hladký krém. Nakonec přidáme podle chuti citrónovou šťávu, sůl, pepř a drcený římský kmín. Podle zamýšlené konzistence případně … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?