Jáhelník

Publikováno: 30. 09. 2021   Autor/ka: Pavel Ovesný
Kuchyně: Bezmasá jídla
Druh jídla: Dezerty & cukroví
Jáhelník
Ingredience:

1 hrnek jáhel
2 hrnky vody (pro lepší chuť můžeme využít i jablečný mošt)
1 hrnek rostlinného mléka
2 velká jablka
1/2dcl řepkového nebo slunečnicového oleje
půl hrnku různého sušeného ovoce (rozinky, brusinky, pokrájené švestky či meruňky)
1 lžička mleté skořice

Postup:

Jáhelník je možné připravit dvěma způsoby – buď opět jáhly nejdříve uvařte (podobným způsobem, jako na kaši) a pak zapečte anebo můžete chytře spojit obojí dohromady a nechat uvařit a upéct najednou v pečící misce.

Skleněnou zapékací misku zlehka vymažeme kokosovým olejem. Jáhly spaříme horkou vodou a vložíme do misky společně se sušeným ovocem, vodou, rostlinným mlékem a olejem. Pořádně promícháme. Jablka nastrouháme na hrubém struhadle a navrstvíme nahoru.

Pečeme v předehřáté troubě na 180°C hodinu až hodinu a půl. Využít můžeme také remosku, jen v ní není narozdíl od skleněné formy tak snadno vidět, zda už se veškerá voda vstřebala. Až se tak stane, jáhleník je hotov. Necháme jej čtvrthodinku vystydnout a až poté krájíme, aby lépe držel při sobě.

Počet porcí:
4 porce
Doba přípravy:
90 minut
Tagy:
Jáhly

Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníčekV online kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování i samotnému sestavení jídelníčku. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?