Národní kuchyň: Bezmasá jídla

Hledáte recepty na bezmasá jídla? Na našem webu najdete nespočet zdravých jídel vhodných pro každou příležitost. Ať už jsou to těstoviny, luštěniny nebo obiloviny, v kombinaci se zeleninou z nich vytvoříte desítky chutných kombinací na obědová jídla, ale také lehké bezmasé večeře.

Připravit bezmasé jídlo sice není raketová věda, ale pokud má být pravidelnou součástí vašeho jídelníčku, je důležité maso nahradit vhodnou alternativou tak, aby pokrývala potřebu bílkovin, ale také minerálů a vitamínů.

Obzvláště vhodné jsou luštěniny, ale např. zeleninová jídla můžete nutričně i chuťově vylepšit posypkou z rozmixovaných ořechů / semínek a lahůdkového droždí.

Fazolový guláš

Fazolový guláš

03. 03. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Červené fazole namočíme přes noc (nebo 10 hodin) alespoň do dvojnásobku studené vody. Poté vodu slijeme a doplníme čerstvou, kterou osolíme. Fazole vaříme na mírném ohni do úplného změknutí, což může trvat … více

Fazolové brownies

Fazolové brownies

28. 02. 2021   napsal/a: Lenka Špaček | druh jídla: Dezerty & cukroví

Ideálně den předem si namočte fazole. Po zhruba 8 hodinách vodu slijte a uvařte v nové vodě doměkka. Pro lepší stravitelnost doporučuji vařit s kouskem řasy Kombu nebo 1/4 lžičkou jedlé sody. … více

Houbový guláš

Houbový guláš

18. 04. 2020   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Cibule pokrájíme podélně na měsíčky. Na oleji ji osmažíme až za zlatova. Zaprášíme lžičkou sladké a lžičkou pálivé papriky a půl lžičkou kmínu. Přidáme nasekaný česnek a vzápětí houby pokrájené na menší … více

Houbove rizoto

Houbové rizoto

  napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Cibuli nakrájejte na drobno a nechte smažit na 3 lžících olivového oleje. Jakmile začne zlátnout, přidejte rýži a minutu společně opékejte. Zasypejte lžící sypkého zeleninového bujónu a zalejte půl sklenicí horké vody … více

Hrachová kaše

Hrachová kaše

17. 04. 2020   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Půlený žlutý hrách se namáčet nemusí, přesto pokud mám čas, jej alespoň na dvě hodiny namočím. Důvodem jsou antinutriční látky, které obsahují všechny luštěniny. Namočením a vylitím vody se části z nich … více

repove-karbanatky.jpg

Karbanátky z červené řepy

11. 07. 2019   napsal/a: Kosmetika hrou | druh jídla: Hlavní chody

Do velké mísy dáme zeleninu, nakrájíme cibulku nadrobno a přidáme do mísy. Zasypeme moukou a doředíme vodou nebo rostlinným mlékem dle potřeby, aby vznikla hustější kaše. Přidáme semínka a všechny ostatní přísady … více

Gratinované brambory

Gratinované brambory

19. 03. 2018   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Přílohy

Brambory oškrábeme a nakrájíme na tenké plátky (cca 2 milimetry). Vložíme je do pečící misky, štědře osolíme a opepříme, důkladně vše promícháme, posypeme rozmarýnem a zalejeme rostlinnou smetanou. Misku přiklopíme víkem nebo … více

Quinoa rizoto s lesními houbami

Quinoa rizoto s lesními houbami

25. 10. 2017   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Quinou zalijeme vařící vodou v poměru 1:2 (quinoa/voda), vaříme cca 10 minut poté odstavíme (měla by zůstat lehce nedovařená). V hluboké pánvi nebo v hrnci osmažíme na drobno nakrájenou cibuli, jakmile zezlátne, … více

Online kurz Rostlinný jídelníček vám odhalí taje rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníček 🥗 Chcete v jídelníčku omezit maso? Anebo ho vynechat úplně? 💪 Chcete být vitálnější, zdravější a třeba i štíhlejší? 👉 Pak jste na správné adrese. V online kurzu Rostlinný jídelníček vám krok po kroku vysvětlím základní pilíře rostlinného stravování - od základů výživy přes jednotlivé druhy potravin a všestrannost jejich použití až po jejich zařazení do běžných jídel. Čeká na vás 18 videí v délce přes 2 a půl hodiny, 4 hlavní části a celkem 45 kapitol plných textů, tabulek a infografik. Nechybí ani příklady vzorových snídaní, obědů a večeří a ukázkových týdenních jídelníčků. Zjisti víc a získej 3 videa z kurzu
Hřibové řízky v hrašce

Hřibové řízky v hrašce

04. 09. 2017   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Klobouky větších praváků očistíme a nakrájíme na zhruba centimetr tlusté plátky. Z hrašky si připravíme řidští těstíčko (podle návodu a množství hub jsem na tři 10cm praváky použil cca 100g hrašky a … více

Pohanková sekaná

Pohanková sekaná

26. 04. 2015   napsal/a: Silvie Zemková | druh jídla: Hlavní chody

Pohanku uvaříme, nastrouháme do ní jednu velkou uvařenou bramboru. Přidáme nabobtnané lněné semínko, solamyl rozmíchaný v zeleninovém vývaru, kukuřičnou strouhanku, osmaženou cibule a koření (česnek, sůl, pepř, majoránka, sladká a uzená paprika). … více

Krémová cizrnová polévka

Krémová cizrnová polévka

11. 02. 2015   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Polévky

Tato polévka z cizrny má příjemně nasládlou chuť. Pokud už máte cizrnu uvařenou, je připravená rychle. Práci vám ušetří konzerva, ale nikdy nebude tak dobrá. Cizrna patří k luštěninám, které potřebují nejdelší … více

Výpečky ze sojového masa

Výpečky ze sojového masa se zelím

20. 10. 2013   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Sojové kostky zalijeme vroucí vodou, pořádně okořeníme (zeleninový bujón, sojová omáčka, bobkový list, nové koření…podle chuťových preferencí). Vaříme zhruba 20 minut. Mezitím si nakrájíme nahrubo cibuli a najemno česnek. Okapané kostky vložíme … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?