Rostlinná mléka – zásobárna plná vitaminů a minerálů

rostlinná mléka

Stále častější laktózová intolerance, větší pochybnosti o prospěšnosti časté konzumace kravského mléka a především v posledních letech rychle stoupající počet zájemců o veganský životní styl jsou třemi důvody, proč se o rostlinných mlécích mluví stále častěji. Především sójová, ale také rýžová, ovesná či oříšková mléka jsou dnes běžně k dostání nejen v prodejnách zdravé výživy, ale také v mnohých supermarketech. Narazíte na ně buď v tetrapackových krabicích (značky Provamel, Alpro, Alnatura, Joya a další) či sušené podobě v prášku (nejznámější je značka Zajíc firmy Mogador).

Lehce pracnější, ale příjemnou alternativou je pak domácí výroba. Existují sice také specializované přístroje (Vegan star, Soyabella, Veganza), ale dostatečně postačí mixér a vhodné sítko či plátno. Obecný postup je zalít 100 gramů obilnin, semínek či ořechů zhruba 0,7 – 1 litrem studené vody (případně méně, pokud chcete konzistenci hustější) a nechat několik hodin namáčet. Tím dojde k uvolnění inhibitorů klíčení a štěpení složitějších látek na jednodušší a lépe stravitelné. Vodu proto vylejeme a doplníme čerstvou.

Tip: Z osobní zkušenosti doporučuju přidat na začátku do mixéru se semínky vody jen nutné minimum a umixovat spíše pastu – semínka se gravitací vrací rovnou na nože a celý postup je tak výrazě efektivnější. Zbytek vody přilejeme až na konci. Pak zbývá směs přecedit přes sítko či plátno. Pokud chcete využít “mléko” do vloček nebo müsli, nutnost cezení je možné i vynechat, v opačném případě se hutná část hodí využít k zahuštění pomazánek, kaší, polévek nebo různých raw dezertů.

Takto vyrobená čerstvá mléka jsou plná vitamínů, ale nenechte se napoprvé zaskočit jejich přirozenou chutí. Osladit je můžete přidáním předem namočeného sušeného ovoce (datlemi, rozinkami, švestkami), dochutit skořicí nebo je rozmixujte je společně s ovocem na osvěžující koktejly. Poznámka – sojové mléko tímto studeným způsobem vyrobit nelze, je třeba boby alespoň krátce povařit.

Jak vyrobit rostlinné mléko

Druhy mlék

Rostlinná mléka je možné vyrobit z většiny semínek, ořechů a zrnek. Hodně obtížné je to ze lněného a chia semínka, protože namočením s vodou tvoří gel, který je jen obtížné zcedit.

Sojové mléko

Sójové boby namočíme přes noc do vody (dávkování je zhruba 200g sušených bobů na 2l vody), ráno je propláchneme pod tekoucí vodou, dáme do hrnce s dvěma litry čerstvé vody, necháme projít varem a po vychladnutí rozmixujeme v mixéru. Pak je procedíme přes plátno. Zůstane nám sójové mléko a sójová drť, kterou můžeme využít při přípravě pomazánek. Protože se v mém veganském jídelníčku vyskytují sojové výrobky docela často, sojovému mléku se spíše vyhýbám.

Konopné mléko

Menší hrnek neloupaných konopných semínek (běžně k sehnání v prodejnách zdravé výživy) zalijeme ve větší nádobě vodou a necháme přes noc nabobtnat. Poté vodu vylejeme a přidáme čerstvou v poměru 1:3 (semínka/voda) a rozmixujeme na jemné mléko. Konopné mléko obsahuje všech devět esenciálních aminokyselin, má výborný poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin, obsahuje spoustu minerálů (hořčík, železo, fosfor, draslík, vápník…) a vitaminů (A, B, E), což z něj činí nápoj, který by ve vašem jídelníčku neměl chybět. Doporučuju.

Mandlové mléko

150 gramů mandlí nasekáme nebo nahrubo rozmixujeme. Zalijeme litrem studené vody a necháme dvě až tři hodiny vyluhovat, občas promícháme sedlinu. Poté pečlivě rozmixujeme a přecedíme. Mandlové mléko je díky zásaditosti výborným nápojem na překyselený organismus. K přednostem tohoto nápoje patří vysoký obsah vápníku, draslíku, fosforu a hořčíku. Pokud použijeme oloupané mandle, můžeme drť dále využít – třeba do kaše.

Online kurz Rostlinný jídelníček vám odhalí taje rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníček 🥗 Chcete v jídelníčku omezit maso? Anebo ho vynechat úplně? 💪 Chcete být vitálnější, zdravější a třeba i štíhlejší? 👉 Pak jste na správné adrese. V online kurzu Rostlinný jídelníček vám krok po kroku vysvětlím základní pilíře rostlinného stravování - od základů výživy přes jednotlivé druhy potravin a všestrannost jejich použití až po jejich zařazení do běžných jídel. Čeká na vás 18 videí v délce přes 2 a půl hodiny, 4 hlavní části a celkem 45 kapitol plných textů, tabulek a infografik. Nechybí ani příklady vzorových snídaní, obědů a večeří a ukázkových týdenních jídelníčků. Zjisti víc a získej 3 videa z kurzu

Makové mléko

Namletý mák zalijeme přiměřeným množstvím vody (zhruba 150 gramů na litr vody) a necháme 2 až 3 hodiny luhovat při pokojové teplotě. Směs pečlivě roxmixujte a přeceďte přes sítko nebo plátno. Makové mléko je, podobně jako mandlové, výrazně zásadité a mák má vysoký obsah vápníku (1460 mg ve 100 gramech). Bohužel využitelnost tohoto vápníku je poměrně nízká.

Kokosové mléko

Kokosové mléko je snadno sehnatelné v běžných obchodech, balené do plechovek. Co když ale chcete připravit třeba kari omáčku a zjistíte, že jej doma nemáte a obchody jsou zavřené? Pokud máte doma strouhaný kokos, můžete si připravit mléko z něj. Zalijete jej horkou (ale ne vařicí vodou), necháte chvíli stát a rozmixujete. Poté jej přecedíte přes plátno. Z osobní zkušenosti doporučuju najít si vhodný zdroj strouhaného kokosu – mnohé levné zboží je jen vysušená drť a mléko z něj bude bez chuti. Já jsem si oblíbil strouhaný kokos od Country Life, který je hrubější, voňavý a skutečně krásně “mastný”.

Sezamové mléko

V mlýnku pomeleme šálek sezamových semínek, které zalijeme třemi šálky vody studené vody. Ideální je nechat semínka 2-3 hodiny ustát a nabobtnat, ale můžeme směs použít rovnou. Důkladně ji rozmixujeme na tekutinu bílé barvy a přecedíme přes sítko. Podle chuti „mléko“ dochutíme.

Rýžové mléko nevařené

100 gramů natural rýže propláchněte, zalijte litrem čerstvé studené vody a nechte 2 až 3 hodiny luhovat při pokojové teplotě. Poté pečlivě rozmixujte a  přeceďte přes sítko nebo plátno a dochutťe dle libosti.

Tip: Návodů na výrobu rostlinných mlék najdete spoustu. Ale zatím v žádném jsem nenašel možnost zkombinovat dvě suroviny a využít jejich přednosti – oříšková a semínková mléka jsou hodně řídká, tučnější a většinou chutnější, obilná zase díky škrobům hustější. Zkuste experimentovat s vhodným poměrem oříšků/semínek s obilovinami.

 

inzerce – Grizly.cz – e-shop s velkým výběrem ořechů, semínek a sušeného ovoce

Grizly.cz - ořechy a sušené ovoce
Grizly.cz - ořechy a sušené ovoce

 

Mandlové mléko

Otázky a odpovědi

Jak vyrobit rostlinnou smetanu?

Postup je stejný, jenom logicky použijte méně vody podle požadované hustoty. Počítejte s tím, že rozmixovaná směs se hůře cedí, na sítku je potřeba ji více míchat lžící, aby protekla. Koukněte na osvědčený recept na rostlinnou smetanu doslova za pár korun.

Jak dlouho rostlinné mléko skladovat?

Doma vyrobené čerstvé rostlinné mléko je dobré ihned zpracovat. Je možné jej skladovat v lednici v uzavřené nádobě, osobně mám vyzkoušeno, že do 48 hodin vydrží chutné, pak už většinou kysne. Záleží mimo jiné na surovině, z kterého je mléko vyrobeno, některé tuky jsou náchylnější na oxidaci.

Co udělat s drtí?

Záleží podle suroviny: u neloupaného konopného semínka je slupka velmi tvrdá, takže nezbývá nic jiného, než ji vyhodit (nejlépe na kompost či do bioodpoadu). Naopak u výkoných mixérů např. v případě kešu nebo mandlí prakticky není co cedit. U většiny ostatních semen se stravitelnou slupkou je možné drť použít do kaší, sušených placek, raw kuliček a podobně. Počítejte však s tím, že větší část živin však skončila v „mléce“, takže drť (mdlejší chuti) by měla být spíše jako příměs než hlavní složka.

rostlinná mléka

Produkty na českém trhu

Rostlinná mléka v tetrapackových krabicích

Provamel
Kromě sójových, rýžových a ovesných nápojů firma vyrábí ze sóji také dezerty, smetanu a (velice chutný) tuk Soya. Na českém trhu patrně nejrozšířenější.
www.provamel.com

Alpro
Výrobce sójových nápojů a velice chutných sójových desertů. Kromě zdravých výživ je k dispozici i v některých řetezcích (Billa, DM).
www.alprosoya.cz

Alnatura
Alnatura je kromě rostlinných mlék značka pestré řady bioproduktů. Dříve byla k dostání v DM drogeriích, dnes je najdete především v supermarketech Billa.
www.alnatura.de

Joya
Rakouský výrobce sójových nápojů a jogurtů.
www.joya-soja.at

Oatly
Společnost Oatly se, jak už název napovídá, specializuje na rostlinné ovesné nápoje. Kromě přírodního a ochuceného mléka vyrábí také ovesnou smetanu.
www.oatly.com

Isola BIO
Italská společnost Isola BIO je předním výrobcem širokého spektra luštěninových, obilných a ovocných nápojů.
isolabio.com

Biopont
Maďarská výrobní a distributorská firma Biopont produkuje široké spektrum produktů, mezi nimi i nápoje na rostlinné bázi.
www.biopont.com

Nutriops
Španělská firma Nutriops je evropským lídrem ve výrobě nápojů z BIO ořechů. V obchodech je hledejte pod označením EcoMil.
www.nutriops.com

Kalma
Kalma má na svědomí řadu výrobků určených pro zdravou výživu a vegetariány a vegany. Mimo jiných právě sojové nápoje, jogurty a také sojovou tatarku.
www.kalma.cz

Sušené rostlinné nápoje

Pozor, tyto nápoje nejsou sušenými jednodruhovými alternativami rostlinných mlék. Jedná se o nápoje, které svojí konzistencí a chutí mohou mléko nahradit, ale z nutričního hlediska za rostlinnými mléky do množství živin výrazně zaostávají – obsahují často sladidla, škroby, konzervanty a další přidané látky. Tyto nedostatky vynahrazuje obohacení vitamíny a snadné skladování a příprava.

Mogador
Sušené nápoje řady Zajíc jsou dobře dostupné v obchodech, k dostání je sójový, pohankový a rýžový. Na etiketě se objevuje ve složení také živočišný kasein, ale podle vyjádření výrobce jde o možné stopy vzniklé výrobou jiných produktů.
www.mogador.cz

Topnatur
Firma Topnatur vyrábí v práškové podobě pohankový, špaldový, ovesný, rýžový, sojový, kokosový nebo kukuřičný nápoj.
www.topnatur.cz

Jak je to se sýry

Zajímají vás sýry bez laktózy? Přečtěte si článek o rostlinných sýrech na českém trhu.

Sháníte semínka a ořechy v dobré kvalitě a za fér cenu? Velký výběr menších i větších balení najdete v eshopu Grizly.cz.

Autor článku
Pavel OvesnýJmenuji se Pavel Ovesný a veganství se věnuju 15 let. Založil jsem web Vegmania.cz a natočil kurz Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst rostlinně pestře a zároveň chutně. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí vašeho domova. Zjistěte víc

Pekelně rychlé otáčky a dokonalé nože. Mixéry G21 Perfect Smoothie s nejlepším poměrem cena / výkon široko daleko.

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

 

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?