Gomasio

http://soucitne.cz/restaurace/mandala-veggie-club

Složení kořenící soli Gomasio jsou obsaženy už v samotném názvu: goma = sezamové semínko, shio = sůl. Díky sezamu obsahuje vitaminy A, B, E, hodně vápníku, zinek, fosfor, železo a draslík. Gomasio tak dodává slanou chuť s menším množstvím koncentrované soli, díky minerálům a vitaminům také zvyšuje výživnou hodnotu jídla a naopak nevyvovává pocit žízně.

Použít jej můžete k dochucení polévek, sálátů, brambor a příloh jako je rýže, pohanka či bulgur. Gomasio podporuje trávení, vstřebávání živin ze stravy ve střevech, posiluje prostřednictvím zásaditých minerálů kvalitu krve. Je vhodné při osteoporóze a při nedostatku vápníku, mimo jiné pomáhá mírnit bolesti (např. zubů a hlavy).

Poměr soli a semen je víceméně intuitivní, pohybuje se někde mezi 1:10 - 1:20. Podobným principem je možné připravit gomasio také z dalších semínek, jako je lněné, dýňové nebo slunečnicové. Chuťově ještě vytříbenější dochucovadlo získáte přidáním lahůdkového droždí.

Chcete proniknout do tajů rostlinné stravy? Neumíte správně dochucovat? Vaříte dokola stále ty stejné recepty? Přijďte ochutnat nové suroviny, chutě i lidi na kurz veganského vaření.
inzerce - econea - eshop pro každodenní hrdiny