Černá sůl

Černá sůl

Černá sůl (ve skutečnosti spíše šedo-růžová) je druhem nerafinované vulkanické soli s výraznou chutí po vajíčkách, za kterou mohou její siřičité složky. Kromě nich obsahuje také železo a některé další minerály, proti běžné soli naopak není tolik zastoupen sodík. Populární je zejména v Indii (pod názvem kala namak), těží se sopečných oblastech právě v Indii, Pákistánu, Bangladéši a Nepálu. Podle ajurvédy má řadu prospěšných vlastností - např. pomáhá při nadýmání a pálení žáhy, či při mykotických kvasinkových onemocněních.

Mezi vegany je černá sůl oblíbená jako dochucovadlo evokující chuť vajec. Přidává se proto do tofu smaženice neboli "tofíček" (ideálně ještě se lžičkou lahůdkového droždí). V jedné raw restauraci jsem ochutnal "vejce" z avokáda, dochuceného právě černou solí (připomínající guacamole bez rajčat). Hodí se také do salátů nebo v pomazánkách a při řadě dalších příležitostí, kde by se využila běžná sůl. Siřičitý "zápach" poměrně rychle vyprchá především tepelnou úpravou.

zdroj obrázku: stylecraze.com

Chcete proniknout do tajů rostlinné stravy? Neumíte správně dochucovat? Vaříte dokola stále ty stejné recepty? Přijďte ochutnat nové suroviny, chutě i lidi na kurz veganského vaření.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?