Černá sůl Kala Namak

Černá sůl

Černá sůl (ve skutečnosti spíše šedo-fialová) je druhem nerafinované vulkanické soli s výraznou chutí po vajíčkách, za kterou mohou její siřičité složky. Kromě nich obsahuje také železo a některé další minerály, proti běžné soli naopak není tolik zastoupen sodík.

Populární je zejména v Indii (pod názvem kala namak), těží se sopečných oblastech právě v Indii, Pákistánu, Bangladéši a Nepálu. Podle ajurvédy má řadu prospěšných vlastností - např. pomáhá při nadýmání a pálení žáhy, či při mykotických kvasinkových onemocněních.

Použití černé soli

Mezi vegany je černá sůl oblíbená jako dochucovadlo evokující chuť vajec. Přidává se proto do tofu smaženice neboli "tofíček" (ideálně ještě se lžičkou lahůdkového droždí). Využít ji můžete i na dochucení bezvaječného leča nebo houbové smaženice. V jedné raw restauraci jsem ochutnal "vejce" z avokáda, dochuceného právě černou solí (připomínající guacamole bez rajčat).

Pokud jí dosolíte cizrnovou či hrachovou mouku, získáte smícháním s vodou "těsto" na skvělé slané omelety nebo těstíčko na obalování. Ale hodí se také do salátů nebo pomazánek a při řadě dalších příležitostí, kde by se využila běžná sůl. Siřičitý "zápach" poměrně rychle vyprchá především tepelnou úpravou.

Kupte si černou sůl online a připravte si tofíčka nebo cizrnovou omeletu ještě dnes.

Autor článku
Jmenuju se Pavel Ovesný a veganství se věnuju od roku 2007. Kromě rozvíjení Vegmanie předávám své zkušenosti na kurzech veganského vaření. Vybrat si můžete buď Veganské vaření - seitan, tempeh a spol. nebo Luštěniny v receptech světových kuchyní. Kurzy se konají o víkendech v městečku Řevnice cca 20km od Prahy. Zjistěte víc

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?