Vegan Pad Thai

recept přidal/a: Pavel Ovesný
Pad Thai vegan
Ingredience: 

200g rýžové nudle
uzené nebo namarinované tofu
3 stroužky česneku
sójová omáčka
půl menšího pórku
1 větší mrkev
50 g arašídů
1 lžička třtinového cukru

Postup: 

Pad Thai je klasikou thajské kuchyně. Jde vlastně o smažené nudle, i v originální kuchyni často dělané s tofu. Můžete k nim přidat rozličnou zeleninu, klíčová je správná omáčka. V originále se používá rybí omáčka s tamarindovou pastou a šťávou z limetky. Ve zjednodušené veganské variantě využijeme sojovou omáčku Tamari a limetkou šťávu.

Základem jsou rýžové nudle. Těch existuje, podobně jako italských těstovin, rozličné množství druhů, různých šířek, kulaté nebo ploché. Některé stačí jen přelít horkou vodou, jiné je potřeba povařit. Rozhodující je návod na obale. Zalejte je horkou vodou nebo nechce krátce vařit a pojďme si mezitím připravit zbytek.

V hluboké pánvi na troše oleje orestujeme na malé kousky pokrájené tofu, přidáme mrkev, pórek (a další vhodnou zeleninu, podle sezóny) a chvíli opečeme. Přidáme také arašídy a lžičku třtinového cukru a necháme 2 minuty orestovat. Přidáme nadrobno nakrájený česnek, necháme jej rozvonět a přidáme nudle. Promíchame dohromady a jakmile budou nudle měkké, přidáme sójovou omáčku a limetkovou šťávu a chvíli společně mícháme. Do už chládnoucích nudlí se hodí přidat i nějaké klíčky (třeba mungo).

Arašídy se doma nikdy neztratí. Do kaší, müsli, asijských woků nebo na výrobu domácího burákového másla.

Počet porcí: 
1 porce
Doba přípravy: 
15 minut
Chutnalo vám?: 
Chcete proniknout do tajů rostlinné stravy? Neumíte správně dochucovat? Vaříte dokola stále ty stejné recepty? Přijďte ochutnat nové suroviny a chutě na kurzy veganského vaření.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?