Recepty se zázvorem

Čerstvý, sušený, vařený i nakládaný zázvor působí příznivě na lidské zdraví. V kuchyni se používá sladkých i slaných pokrmů: zázvorového pečiva, cukrovinek, zeleninových jídel, ale i piva nebo limonád. V léčitelství se využívá především najemno nastrouhaný nebo nakrájený ve formě odvaru či čaje.

Zázvor

Zázvor

02. 02. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika: Potraviny

Zázvor je koření získané z oddenků zázvoru pravého a už po tisíciletí hraje významnou roli v čínské a indické medicíně i kuchyni. Za jeho léčebnými i výraznými chuťovými přednostmi stojí éterické oleje, zázvorová silici a “pálivá” látka zvaná gingerol, chemickým složením podobná látka ke kapsaicinu, vyskytujícím se v chilli.

zázvor

6 léčivých koření, které zatočí se záněty, rýmou nebo špatným trávením

30. 12. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika: Potraviny Výživa

Zvlášť v zimě, kdy ze všech stran útočí bacily, je třeba podpořit obranyschopnost organismu. Kromě studených sprch, konzumace velkého množsví ovoce a zeleniny je dobré se zaměřit na některé rostliny a koření, které fungují jako přírodní antibiotika a dovedou zatočit se záněty, nachlazením nebo podpořit trávení. Tady je šest tipů na největší “borce”:

Česnek

Dýňová polévka s kokosovým mlékem

Dýňová polévka s kokosovým mlékem

29. 03. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Ve sklepě jsem objevil poslední loňské zásoby dýni z podzimu. Recept na dýňovou poléku už na Vegmanii mám, tak jsem tento udělal exotičtější díky přidání kari koření a kokosového mléka, které skvěle … více

Krémová cizrnová polévka

Krémová cizrnová polévka

11. 02. 2015   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Tato polévka z cizrny má příjemně nasládlou chuť. Pokud už máte cizrnu uvařenou, je připravená rychle. Práci vám ušetří konzerva, ale nikdy nebude tak dobrá. Cizrna patří k luštěninám, které potřebují nejdelší … více

Zázvorová bomba

Zázvorová bomba

08. 01. 2015   napsal/a: Kosmetika hrou | rubrika:

Super recept od Báry a Hanky na imunitu a proti zimním rýmičkám! Oškrábeme zázvor a nakrájíme na menší kousky. Přidáme celý oloupaný citron a rozmixujeme. Můžeme přidat několik lžic medu. Směs dáme … více

Zeleninové kari

Zeleninové kari

14. 09. 2014   napsal/a: Kosmetika hrou | rubrika:

Zeleninu nakrájíme na kostičky. Pokrájíme cibuli a smažíme do sklovata. Přidáme lžičku kurkumy, koriandru, lžičku kari pasty a nakrájený zázvor. Přidáme zeleninu a zalijeme vodou asi do půlky. Přidáme bobkový list a … více

Miso polévka

Miso polévka

03. 05. 2014   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Receptů na miso polévku existuje nepřeberné množství. Většinou se jedná o zeleninový vývar, doplněný např. mořskými řasami. Samotné miso v nich figuruje jako dochucovadlo. Vyzkoušejte ji v mnoha obměnách podle dostupné zeleniny. … více

Květák s brambory po indicku

Květák s brambory po indicku

08. 03. 2014   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Jednoduché minimalické jídlo, jehož příprava nezabere příliš času. Brambory oloupeme a pokrájíme na menší kostky, květák omyjeme a rozebereme na drobné růžičky, části košťálu pokrájíme na menší kousky. Uvaříme ve společném hrnci … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?