Květáková pizza

Recept přidal/a: Pavel Ovesný
Druh jídla: 
Květáková pizza
Ingredience: 

půl většího květáku (cca 500g po očištění)
5 lžíc cizrnové nebo hrachové mouky
1 lžička černé soli (Kala Namak)
1 lžíce mletých lněných semínek
50 ml vody
1 lžička granulovaného česneku
+ vaše oblíbené přísady na pizzu - passata, žampióny, cibule, krájená rajčata, bazalka, oregáno, strouhaný veganský sýr (např. Violife)

Postup: 

Květák v mixéru rozmixujeme na drobné kousíčky a přemístíme do větší mísy. Osvědčil se mi ruční miskový mixér s noži tvaru S a rychlém mixováním pouze nahrubo (cca 0,5 - 1 cm). Příliš jemné těsto bude i po dlouhém pečení měkké a nevytvoří pevnější korpus. V hrnku dobře promícháme luštěninovou mouku se solí, lněmým semínkem a vodou na hustější kaši. Přilejeme ji do mísy a zapracujeme s nasekaným květákem, až vznikne tužší těsto.

To přemístíme do středu plechu na pečící papír a vytvoříme kulatý základ pizzy (můžeme si vypomoci dortovou formou). Vložíme do trouby předehřáté na 200°C a pečeme zhruba 20 minut, až korpus lehce zezlátne a zpevní se.

Přidáme na něj oblíbené ingredience a pečeme dalších 15 minut. Pizza je křehčí než klasická moučná, takže se k ní hodí spíše příbor. A jako příloha zeleninový salát.

Počet porcí: 
2 porce
Doba přípravy: 
45 minut
Chutnalo vám?: 
Tagy: 
poukaz na kurz vaření Sháníte ořechy a semínka, luštěniny nebo obiloviny? Na jednom místě je společně s těstovinami, rostlinnými oleji, ořechovými másly, sušeným ovocem a dalším pestrým výběrem zdravých potravin za férové ceny najdete v e-shopu Grizly.cz.
zjisti víc

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?