Květákové placičky

Publikováno: 08. 03. 2022   Autor/ka: Pavel Ovesný
Kuchyně: Zeleninová jídla
Druh jídla: Hlavní chody
Květákové placičky
Ingredience:

1 střední květák
3 lžíce cizrnové mouky
1 lžíce mletého lněného semínka
1 lžíce lahůdkového droždí
jemné ovesné vločky
sůl

Postup:

Květák rozebereme na menší růžičky a uvaříme v malém množství osolené vody do poloměkka. Ve větší míse jej rozmačkáme vidličkou, přidáme cizrnovou mouku, lahůdkové droždí, lněné semínko, osolíme a zamícháme. Vznikne nám řidší těsto, které by nemělo být příliš hutné, ale měly by z něj jít formovat silnější placičky.

Z těsta tvoříme menší placičky cca 1 cm vysoké a smažíme na oleji několik minut z obou stran. Pokud je těsto příliš řídké a první placičky se trhají, přisypeme podle potřeby ještě jemné ovesné vločky a necháme několik minut vstřebat nadbytečnou tekutinu.

Druhou, zdravější variantou, je vytvořit placičky a poskládat je na plech vyložený pečicím papírem. Na povrchu placek vytvoříme nožem mřížku, aby se pěkně propekly. Pečeme na 180°, dokud nejsou pěkně do zlatova. Na výrobu placiček můžeme použít i jinou zeleninu, např. kedlubnu nebo kapustu.

Podáváme s bramborami a zeleninovou oblohou nebo v housce.

Počet porcí:
3-4 porce
Doba přípravy:
60 minut

Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníčekV online kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování i samotnému sestavení jídelníčku. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?