Květákové placičky

Publikováno: 08. 03. 2022   Autor/ka: Pavel Ovesný
Kuchyně: Zeleninová jídla
Druh jídla: Hlavní chody
Květákové placičky
Ingredience:

1 střední květák
3 lžíce cizrnové mouky
1 lžíce mletého lněného semínka
1 lžíce lahůdkového droždí
jemné ovesné vločky
sůl

Postup:

Květák rozebereme na menší růžičky a uvaříme v malém množství osolené vody do poloměkka. Ve větší míse jej rozmačkáme vidličkou, přidáme cizrnovou mouku, lahůdkové droždí, lněné semínko, osolíme a zamícháme. Vznikne nám řidší těsto, které by nemělo být příliš hutné, ale měly by z něj jít formovat silnější placičky.

Z těsta tvoříme menší placičky cca 1 cm vysoké a smažíme na oleji několik minut z obou stran. Pokud je těsto příliš řídké a první placičky se trhají, přisypeme podle potřeby ještě jemné ovesné vločky a necháme několik minut vstřebat nadbytečnou tekutinu.

Druhou, zdravější variantou, je vytvořit placičky a poskládat je na plech vyložený pečicím papírem. Na povrchu placek vytvoříme nožem mřížku, aby se pěkně propekly. Pečeme na 180°, dokud nejsou pěkně do zlatova. Na výrobu placiček můžeme použít i jinou zeleninu, např. kedlubnu nebo kapustu.

Podáváme s bramborami a zeleninovou oblohou nebo v housce.

Počet porcí:
3-4 porce
Doba přípravy:
60 minut
poukaz na kurz vaření Sháníte ořechy a semínka, luštěniny nebo obiloviny? Na jednom místě je společně s těstovinami, rostlinnými oleji, ořechovými másly, sušeným ovocem a dalším pestrým výběrem zdravých potravin za férové ceny najdete v e-shopu Grizly.cz.
zjisti víc

 

 

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?