Krémová cizrnová polévka

recept přidal/a: Pavel Ovesný
Krémová cizrnová polévka
Ingredience: 

300g suché cizrny
2 větší cibule
4 velká rajčata (v zimě plechovku konzervovaných)
sladká paprika
kousek zázvoru (cca 1-2 cm, podle tloušťky)

Postup: 

Tato polévka z cizrny má příjemně nasládlou chuť. Pokud už máte cizrnu uvařenou, je připravená rychle. Práci vám ušetří konzerva, ale nikdy nebude tak dobrá. Cizrna patří k luštěninám, které potřebují nejdelší přípravu. Namáčení se doporučuje alespoň 10 - 12 hodin (přečtěte si článek o namáčení a vaření luštěnin). Vodu poté slijeme, doplníme čerstvou a vaříme na mírném plameni do měkka. To může zabrat 1,5 - 2 hodiny. Čas a energii ušetříme použitím tlakového hrnce. Část vývaru si ponecháme.

Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme na oleji ve větším hrnci. Jakmile zezlátne, nastrouháme na ni zázvor, zaprášíme ji paprikou a necháme minutu ztmavnout. Přidáme předem uvařenou cizrnu, rajčata, osolíme a zalejeme 2 šálky vývaru. Vše necháme 15 minut společně povařit a poté tyčovým mixérem umixujeme na hrubější krém. Dochutíme bylinkami (bazalka nebo koriandr), popřípadě můžeme zjemnit rostlinnou smetanou nebo kokosovým mlékem.

Část cizrny můžeme odložit bokem do miska a přidat zpět až po mixování. Polévku také můžeme vylehčit tím, že při vaření přidáme nějakou škrobnatou zeleninu - brambory, batát nebo dýni. S mrkví by ale polévka byla příliš sladká.

Nejen polévky, ale také smoothies, kaše, příkrmy nebo marmelády. To vše zvládne užitečný kuchyňský pomocník - polévkovar DOMO. Přečtěte si recenzi.

Počet porcí: 
4
Doba přípravy: 
25 minut + vaření cizrny
Chutnalo vám?: 
Chcete proniknout do tajů rostlinné stravy? Neumíte správně dochucovat? Vaříte dokola stále ty stejné recepty? Přijďte ochutnat nové suroviny a chutě na kurzy veganského vaření.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?