Chia puding

Publikováno: 17. 04. 2020   Autor/ka: Pavel Ovesný
Druh jídla: Dezerty & cukroví
Chia puding
Ingredience:

1/2 hrnku chia semínek
2 hrnky kokosového mléka (můžete využít i jiné rostlinné)
1 lžička rostlinného sirupu
čerstvé ovoce na dozdobení
skořice, kakao…

Postup:

Chia semínka, podobně jako lněná, vytváří při namočení gelovitou konzistenci. Díky tomu se sice špatně klíčí, ale zato jde o skvělé pojivo a také možnost zdravého zahuštění. Velké popularitě se těší především chia puding.

Postupy na jeho přípravu se podle použitých ingrediencí recept od receptu malinko liší, ale hlavním principem je smíchání semínek s tekutinou a jeho ztuhnutí ve skleničce do podoby gelu. Já ho dělám takto: na 1 díl chia dávám 4 díly tekutiny, což v praxi znamená 1/2 hrnku chia semínek a 2 hrnky kokosového mléka. To je tučnější, ale výsledek je skutečně dezertní. Přidám ještě lžičku javorového nebo datlového sirupu, zamíchám ve skleničkách a nechám bobtnat.

První půlhodinku je vhodné vše ještě jednou či dvakrát promíchat, aby se gel vyvořil rovnoměrně. Většinou tak chia puding zakládám v průběhu vaření oběda či večeře, abych na něj mohl chvíli dohlédnout. Pak jej nechte ztuhnout a vychladit v lednici. Nakonec je dozdobte nakrájeným ovocem, posypejte některým ze sladkých koření. Nebojte se, nabiti úspěchy, pustit do nových variací – třeba dvoubarevné kombinace: např. mixnout borůvky už rovnou s mlékem, nechat zatuhnout a pak udělat třeba druhou, oranžovou meruňkovou vrstvu.

Počet porcí:
3-4 porce
Doba přípravy:
5 minut + cca 2 hodiny bobtnání

Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníčekV online kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování i samotnému sestavení jídelníčku. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?