varianta z tofu
1 balíček natural tofu
4 větší stroužky česneku
2 lžíce tahini pasty
1 lžička lahůdkového droždí
1/2 lžičky cibulového prášku
sůl
ořechová varianta
60g kešu
4 větší stroužky česneku
1 lžička lahůdkového droždí
1/2 lžičky cibulového prášku
sůl
Jak připravíte máslové a tvarohové pomazánky v čistě rostlinném podání? Základními surovinami jsou oříšky (nejvhodnější jsou tofu nebo mandle), oříšková a semínková másla, tofu a případně jejich kombinace. Oříškové varianty jsou tučnější a chutnější, ale budete si muset sáhnout hlouběji do kapsy. Pojďme si ukázat příklad na česnekové pomazánce.
Tofu zbavíme přebytečné vody a nastrouháme na jemném struhadle. Česnek oloupeme a nastrouháme nebo protlačíme společně k tofu. Přidáme dvě lžičky tekutější část z tahini pasty (vhodná je nepražená). Ochutíme solí, lahůdkovým droždím, volitelně i cibulovým práškem.
Ořechy kešu namočíme přes noc do studené vody. Ráno ji vylejeme a kešu nejdříve rozmixujeme s menším množstvím vody (aby směs byla co nejhustší). Přidáme nasekaný česnek, sůl a lahůdkové droždí a ještě chvíli společně mixujeme.
Česnekovou pomazánku podáváme na čerstvém pečivu, se snítkou pažitky nebo petrželky. Výborně se k ní hodí také čerstvé klíčky.