Bršlicové pesto

Recept přidal/a: Pavel Ovesný
Druh jídla: 
Bršlicové pesto
Ingredience: 

120 - 150g mladých lístků bršlice
10 g soli
100 ml za studena lisovaného oleje
volitelně oříšky či semínka

Postup: 

Bršlice kozí noha je široce rozšířený plevel, kterému se výborně daří především ve vlhčím prostředí. Obzvláště mladé, ne zcela rozvinuté, lesknoucí se lístky, mají příjemnou, lehce kořeněnou chuť (koukněte na fotky pod receptem). Zkuste nasbírat hlavně je, rozvinuté a starší listy jsou aromatičtější a nechutnají tak dobře.

Lístky brokolice doma opláchněte, nechejte okapat a přemístěte do mixéru. Přidejte sůl a olej a rozmixujte. Volitelně můžete přidat kešu oříšky, slunečnicová či dýňová semínka a pokud stojíte o pikantnější chuť, pak také česnek. Olej volte spíše neutrálnější chuti, jako je slunečnicový či řepkový, za studena lisovaný.

Pesto přemístěte do čisté skleničky, přilejte trochu oleje nahoru, které pesto oddělí od styku se vzduchem a uchovávejte v lednici max. 3 - 4 týdny.

mezi bršlicí hledejte lesklé nerozvinuté lístky
tyhle světlejší uprostřed jsou ty pravé
mají jemnější chuť, jsou skvělé do salátů i smoothies
Doba přípravy: 
10 minut
Chutnalo vám?: 
poukaz na kurz vaření Sháníte ořechy a semínka, luštěniny nebo obiloviny? Na jednom místě je společně s těstovinami, rostlinnými oleji, ořechovými másly, sušeným ovocem a dalším pestrým výběrem zdravých potravin za férové ceny najdete v e-shopu Grizly.cz.
zjisti víc

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?