Štědrovečerní hostina v rostlinném kabátku

veganské štědrovečerní menu

Ať už jsou to vaše první veganské Vánoce nebo několikáté, jistě v následujícíh řádcích najdete novou inspiraci. Ale ještě než se koukneme na to, jak připravit štědrovečerní menu v čistě rostlinném podání, podívejme se společně na historii štědrovečerního hodování. Opravdu je kapr a rybí polévka našim tradičním pokrmem? Nebo tomu bylo dříve jinak? Dost možná vás to překvapí.

Historie štědrovečerního hodování v Česku

Štědrý den byl původně dnem postním, kdy se celý den nejedlo a jediným jídlem dne byla slavnostní večeře. V některých rodinách bylo zvykem jíst alespoň trochu, a to zejména vánočku či štólu, případně i oběd v podobě hubníku, houbového Kuby, muziky (vánoční kompot) či polévky (například ščedračka, kyselo aj.).

Hlavním jídlem dne byla večeře, která se skládala z několika chodů (nejčastěji z devíti).

Před polévkou se podával vařený hrách, polévka byla nejčastěji hrachová, čočková, ščedračka a později i rybí. Po polévce následoval černý houbový Kuba, hubník (houbový nákyp), pukance z kynutého těsta sypané mákem a slazené medem. Jídla doplňoval speciální vánoční kynutý chléb, opět vánočka a další sladké pochutiny jako například jablečný závin.

Pokrmy se připravovaly z běžných zásob, nejběžněji z obilovin, brambor a luštěnin. K této zvláštní příležitosti hospodyňky schovávaly bílou mouku na sváteční pečení, která byla dříve vzácností a běžně se používala mouka celozrnná.

Tradice kapra s bramborovým salátem

Dnešní tradiční vánoční večeře – smažený kapr s bramborovým salátem se na českém stole stal běžným pokrmem až ve 2. polovině 20. století. Samotný kapr se na vánočním stole začal vyskytovat od 19. století. Dřívější častější úpravou byl kapr na černo.

Štědovečerní hostina po vegansku – recepty

A co si dopřáváte na Vánoce vy? Pokud hledáte inspiraci na štědrou večeři, jste na správném místě. Začněme polévkou. Máme pro vás dvě varianty – klasickou hrachovku a poté slovenskou kyselici.

štědrovečerní hrachovka

Hrachová polévka

Suroviny

  • 2 hrnky uvařeného žlutého hrachu
  • 1 hrnek uvařeného zeleného hrachu
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • Sůl dle chuti
  • ¼ lžičky bílý pepř
  • 2 lžíce majoránky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce Hrašky na zahušťování (nebo hladké mouky)
  • 100 ml rostlinné smetany na zjemnění
  • Na krutonky: 2 housky, 2 lžíce rostlinného másla

Postup
Žlutý hrách dejte do hrnce a zalijte vývarem, přidejte sůl, pepř, majoránku, Hrašku a rozetřený česnek. Nechte projít varem, poté rozmixujte na hladký krém. Krém zjemněte smetanou a přidejte zelený hrách. Nechejte rozležet. Servírujte s krutony. U nás doma mamka na Vánoce krutony dělala tak, že nakrájela housky na kostičky, dala do pekáče, pokladla tenkými plátky „másla“ a dala na chvíli zapéct do trouby.

Kyselice aneb zelňačka

Suroviny

  • 600 g kysaného zelí
  • 500 g brambor
  • 2 sójové párky / uzené tofu / tempeh
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 bobkový list
  • 4 kuličky nového koření
  • 4 kuličky pepře
  • 1 lžička kmínu
  • 2 lžičky majoránky
  • 2 velké cibule
  • 4 stroužky česneku
  • cukr, sůl
  • zakysaná smetana (např. kokosová z Lídlu)
  • sušené houby (asi hrst, předem namočit)
  • olej
  • zeleninový vývar
  • mouka na zahuštění

Postup
Na oleji orestujte cibulku, jakmile bude zlatavá, přidejte papriku, brambory, zelí a důkladně opečte. Zalijte zeleninovým vývarem tak, aby vše bylo pod hladinou, přidejte houby včetně vody, ve které se máčely, koření a vařte do změknutí zelí i brambor.

Jakmile je vše měkké, přidejte párky/tofu/tempeh, dochuťte. Pokud máte moc kyselé zelí, můžete lehce osladit cukrem. A když se vám polévka zdá řídká, teď je ten správný čas ji zahustit moukou nebo Hraškou (pozor je důležité zase nechat pořádně provařit).

U nás zahustíme a necháme ještě na mírném plameni probublávat. Servírujte se zakysanou smetanou.

A co jako hlavní chod?

Samozřejmě nesmí chybět bramborový salát. A teď se naskýtá otázka – s majonézou nebo bez? Jakému dáváte přednost? Máme po vás recept na oba dva.

Klasický bramborový salát

Suroviny

  • 2 kg uvařených brambor salátového typu (varný typ „A“)
  • 600 g vařené kořenové zeleniny nakrájené na kostičky (mrkev, petržel, celer v poměru 2:1:1)
  • 3 sterilované okurky plus trochu láku z okurek
  • 100 g sterilované kapie
  • 100 g směsi sterilovaného hrášku a kukuřice
  • 1 menší cibulka
  • sůl, pepř
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 500 g rostlinné majonézy (domácí připravíte tak, že vyšleháte řepkový olej se sójovým mlékem v poměru 2:1, do směsi před šleháním přidejte 1 lžičku plnotučné hořčice)

Postup
Brambory nakrájejte na stejně velké kousky, přidejte najemno nakrájenou cibulku, uvařenou a vychladlou zeleninu, nakrájený okurek, kapii, hrášek a kukuřici. Směs důkladně osolte, brambory stáhnou slanost, proto se vyplatí salát lehce přesolit, po uležení bude akorát.

Poté přidejte majonézu, hořčici a trochu láku z okurků. Salát důkladně promíchejte. Výsledek by měl být mokřejší, brambory opět tekutinu vysají. Ideálně doporučuji nechat odležet do druhého dne a nezapomeňte do salátu přidat lžíci pro tajné ochutnávače. Však to znáte.

bezmajonézový bramborový salát

Bezmajonézový bramborový salát

Suroviny

  • 1 kg uvařených salátových brambor (varný typ „A“)
  • 2 cibule, ideálně šalotky
  • 5 sterilovaných okurek

Zálivka:

  • 250 ml vlažného zeleninového vývaru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl (v závislosti na slanosti vývaru), bílý pepř
  • 2 lžíce hrubozrnné hořčice
  • šťáva z ½ citronu

Postup
Brambory nakrájejte na kolečka, přidejte najemno nastrouhanou cibuli a okurky nakrájené na větší kostičky. Zalijte zálivkou připravenou z vývaru, soli, pepře, oleje, hořčice a citronové šťávy. Salát nechejte rozležet, pěkně nasaje zálivku a je to nebe v puse. Mňam.

A k bramborovému salátu něco smaženého? Nebo raději zdravější verzi? Opět si najdete to své. Čtěte dál.

veganský nekapr

Ovesný nekapr

Suroviny

  • 500 g uvařeného celeru
  • 500 g ovesných vloček
  • ½ sáčku rybího koření
  • 2 lžíce nori vloček
  • 2 lžičky sójové omáčky
  • 250 – 500 ml zeleninového vývaru
  • 2 lžíce oleje
  • strouhanka na obalení
  • olej na smažení

Postup
Ze surovin vypracujeme směs, tvarujeme placičky, které obalím ve strouhance a smažím na oleji. Můžete si i vykrojit vykrajovátkem kapra.

Marinované robi plátky

Suroviny

Marináda:

  • 2 dcl oleje
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička kmínu
  • 2 utřené stroužky česneku

Robi plátky si namarinujte ideálně den dopředu. Poté stačí jen opéct na pánvi.

Patizon alá kapr

Patizon nakrájejte na plátky a rozkojte na poloviny. Získáte tak po vydlabání semínek „podkovičky“, které mohou připomínat kapra. Patizon před obalením v trojobalu (hladká mouka, těstíčko z Hrašky na obalování a kukuřičná strouhanka) osolte a posypte nori vločkami. Výsledkem vám bude pokrm silně připomínající kapra. Pokud nemáte rádi rybí chuť, řasy nori vynechte.

Tofu alá ryba

Kouzlo tkví zase v marinádě. Natural bílé tofu den předem namarinujte v oleji a rybím koření. Před konzumací buď opečte na přírodu anebo obalte v trojobalu a usmažte. Anebo upečte v troubě.

Hlívové karbanátky

Karbanátky si připravíte tak, že rozmixujete 100 g uvařené cizrny se 100 g orestované a okmínované hlívy (můžete použít i houby sušené, 100 g se myslí po namočení, „syrová“ váha). Do směsi přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, 2 stroužky česneku, 2 lžičky sójové omáčky, 1 lžičku nori řas (zas pokud nemáte rádi rybí chuť, stačí vynechat, ale vločkové nori mají na rozdíl od jiných řas docela jemnou a decentní chuť), 2 lžíce citronové šťávy a mouku nebo Hrašku na zahuštění. Pokud bude směs příliš sypká, přidejte kapku vody nebo rostlinného mléka. Tvarujte placičky, které obalte ve strouhance a usmažte na oleji nebo upečte v troubě. Více inspirace najdete v našem článku vše možných veganských karbanátcích.

pečená zelenina

Vánoční pečená zelenina

K těmto možnostem doporučujeme ještě přidat pečenou zeleninu, která dodá talíři barvu a další chutě. Naše oblíbené kombinace jsou mrkev s tymiánem, patizon s bobkovým listem, brambory se slupkou z mandarinek a šalvějí a červená řepa s fenyklem. Ke koření vždy přidejte česnek, sůl a olivový olej. Stačí promíchat a pak upéct doměkka. Doporučujeme zeleninu nakrájet na zhruba stejně velké kousky, můžete pak péct na jednom plechu zaráz.

Jaké dobroty u vás vyhráli a zařadíte je na váš vánoční stůl?

Tip na závěr

Ze zbylé uvařené zeleniny můžete druhý den připravit skvělou pomazánku. Stačí na oleji opéct cibulku dozlatova, přidat rozmačkanou zeleninu a uvařenou červenou čočku. Na opečený toast je to výborná záležitost. Mňam.

Snad jsme vás dnešním článkem potěšili a přejeme vám za celý tým Vegmanie krásné a pohodové vánoční svátky a úspěšný nový rok 2022.

publikováno: 18. 12. 2023   napsal/a: Lenka Špaček

Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníček 🥗V kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování. Nechybí ani příklady vzorových snídaní, obědů a večeří a ukázkových týdenních jídelníčků. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

 

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?