Knedlíky sladké i slané. Milovaná česká klasika po vegansku

Články » Veganství » Knedlíky sladké i slané

Tofu knedlíky

Knedlíky je česká klasika, kterou milují všichni (kromě dietářů), nemýlím-li se. Věděli jste, že jako hlavní chod jsou sladké knedlíky doménou Čechů (a Slováků)? V okolních zemích mají knedlíky spíše jako dezert. Ale co si budeme namlouvat, dobrá luštěninová polévka a jako druhý chod kynuté knedlíky s ovocem, to je slast pro duši, že? Naopak knedlíky naslano patří mezi tradiční pokrmy i v Německu (např. opečené knedlíky s liškovým (houbovým) ragú), Rakousku (vídeňské knedlíky), Indii (kofta), Číně (dim sum), Itálii (spíš v podobě noků, ale i kynuté knedlíky se zelím na severu), Slovensku (halušky) a jinde.

Sladké knedlíky

Nejprve se vrhneme na moje oblíbenější verze knedlíků a to sladké, ovocné. I když asi nic nepřekoná kynuté napařované buchty s borůvkami a perníkem od mojí babičky, ovocné knedlíky miluji ve všech variantách. Přiznám se, že záleží na ovoci. Ke každému ovoci se dle mého názoru hodí jiné těsto. Kynuté (ať už napařované či vařené v hroucí vodě) zásadně doma připravujeme pouze s jahodami nebo borůvkami, „tvarohové“ z tofu s meruňkami, bramborové se švestkami či blumami, ze spařeného těsta zas s jablky nebo hruškami. A noky s ovocným žahourem podle momentální dostupnosti ovoce – ať už s ostružinovým, malinovým, broskvovým, ale klidně i směsí z rybízů, josty, angreštu či třešňovo-višňovým.

Samozřejmě plnit můžete dle vašich chutí a nemusíte využívat jen čerstvé ovoce, ale sáhnout můžete po ovoci mrazeném (delší doba varu), sušeném (které ideálně namočte například v rumu), zavařovaném, marmeládách, povidlech, ale také můžete využít čokoládu, oříšková másla a jiné pochutiny. Nebojte se experimentovat, knedlíkům sluší téměř cokoliv.
A pokud nevíte, jak na chutná těsta, vyzkoušejte naše ověřené recepty.

Kynuté knedlíky

Kynuté knedlíky

Klasika všech klasik, která chutná jako od babičky. Tedy skoro, protože od babiček jsou prostě lepší už jen tím, že jsou od babiček.

    Suroviny (24 knedlíků):

  • 500 g hrubé mouky
  • ½ kostky čerstvého droždí
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce vanilkové Hrašky a 3 lžíce vody
  • špetka soli
  • 300 ml rostlinného mléka

Postup: Mouku nasypte do mísy a udělejte doprostřed vařečkou dolík. Do něj nadrobte droždí, posypte cukrem a zalijte trochou vlažného mléka. Počkejte 15 minut, než vzejde kvásek. Poté přidejte zbylé suroviny a vypracujte vláčné, nelepivé těsto. Důkladně je prohněťte. Mísu přikryjte utěrkou a nechejte při pokojové teplotě kynout, dokud těsto neznásobí objem. Trvá to zhruba 1 hodinu.

Těsto rozdělte na 24 stejných částí a udělejte z nich placičky. Doprostřed položte ovoce a zabalte je do těsta. Hotové knedlíky vařte na páře (na pařáčku nebo na utěrce) nebo ve vroucí osolené vodě. Trvá to zhruba 10 minut, v závislosti na velikosti knedlíků.

Podávejte např. s nastrouhaným perníkem, cukrem a rozpuštěným BioAlsanem nebo kokosovým olejem.

„Tvarohové“ z tofu

Asi nejjednodušší knedlíky, které připravíte za pár minut.

    Suroviny (8 knedlíků):

  • 1 natural tofu
  • Špetka soli
  • Hladká mouka (může být i pohanková)
  • Citronová kůra a šťáva z ½ bio citronu

Postup: Tofu nastrouhejte najemno, přidejte špetku soli, šťávu a kůru z citronu a tolik mouky, aby vzniklo hladké, nelepivé těsto. Těsto rozdělte na 8 částí. Opět vytvarujte placičky, doprostřed položte ovoce a zabalte jej do těsta. Při práci doporučuji máčet ruce do vody. Vařte v osolené vroucí vodě, dokud knedlíky nevyplavou.

Podávejte například s mákem a datlovým sirupem.

Bramborové knedlíky

    Suroviny:

  • 1 kg brambor typu C uvařených ve slupce
  • 1 lžička soli
  • Zhruba 300 g hrubé mouky (množství záleží na vodnatosti brambor)

Postup: Uvařené a vychladlé brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Osolte a přidejte mouku. Zpracujte vláčné, nelepivé těsto. Případně přidejte více mouky. Z těsta tvarujte opět plněné knedlíky. Ideální jsou se švestkami, blumami nebo hruškami. Můžete zkusit i variantu s povidlím. Pokud se vám nechtějí dělat knedlíky, udělejte si noky nebo šulánky. Po vytvarování uvařte ve vroucí osolené vodě. To, že jsou hotové poznáte tak, že vám knedlíky vyplavou.

U nás doma jsou nejoblíbenější se strouhaným perníkem a javorovým sirupem nebo s pracharandou (najemno namleté sladké sušené hrušky).

Bramborové knedlíky

Knedlíky ze spařeného těsta

Jednoduchý recept od sousedky, které od malička říkáme babička. Je to moc milá paní a tyto knedlíky s přezrálými meruňkami jsou jako božská mana.

    Suroviny:

  • 750 g polohrubé mouky
  • 4 lžíce oleje
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžíce cukru
  • 300 ml horké vody

Postup: V míse smíchejte mouku, olej, sůl a cukr. Zalijte hodně horkou vodou a vypracujte těsto. Z těsta vyválejte tenký plát o tloušťce zhruba 3 mm a vykrajujte kolečka. Na každé kolečko položte meruňku, zabalte do knedlíku. Dejte do vroucí osolené vody a vařte 10 – 15 minut (v závislosti na velikosti knedlíků).

Noky s žahourem

Ideální varianta pro ty, kterým se nechce trápit s kynutým těstem a následným plněním ovocem.

    Suroviny:

  • 2 lžíce vanilkové Hrašky
  • 50 g změklého BioAlsanu nebo kokosového oleje
  • 2 lžíce kokosové zakysané smetany
  • 250 g hedvábného tofu
  • Špetka soli
  • 100 g špaldové krupice
    Žahour:

  • 400 g drobného ovoce (borůvky, maliny, ostružiny, jahody)
  • 80 g třtinového cukru
  • Dřeň z 1 lusku vanilky (nebo vanilkový cukr)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 kokosová zakysaná smetana k podávání

Postup: Ze surovin vymíchejte měkčí těsto. Nechejte chvíli stát. Mezitím si rozehřejte vodu ve velkém hrnci, osolte ji a do vroucí vody dvěma lžícemi vhazujte nočky. Vařte, dokud nevyplavou.
Žahour si připravíte tak, že do hrnce s nepřilnavým dnem dáte ovoce, cukr, šťávu a dřeň z vanilky a na mírném plameni zahřívejte za stálého míchání, dokud se nerozpustí cukr a ovoce nebude horké.
Noky rozdělte na talíře, polijte horkým žahourem, ozdobte zakysanou smetanou a podávejte.

Tofu knedlíky

Slané knedlíky

Knedlíky na slano patří k české přílohové klasice. Naše omáčky, guláše by bez knedlíků byly ochuzené. Dovedete si představit ke svíčkové či zelí jinou přílohu než knedlík? Ať už houskový k omáčce či bramborový k zelí? A to nesmíme opomenout na plněné varianty, které mají v oblibě i jiné národy v různých podobách (pirohy, pelmeně, čínské knedlíčky a další). U nás doma patří k nejoblíbenějším plněné bramborové knedlíky se směsí z hub, tempehu, cibule a koření.

Houskový knedlík

Houskový knedlík povznese omáčku na sváteční oběd a je považován za vyšší kulinařinu. V minulosti byl dobrý kynutý knedlík považován za nutnost, kterou dívka měla umět, když se chtěla dobře vdát. Nyní už tento přežitek naštěstí k manželství nutný není, ale je fakt, že dobrý, nadýchaný knedlík neumí jen tak někdo a někteří si na něj troufnou až po mnoha letech vaření.

    Suroviny:

  • 500 g hrubé mouky
  • 2 starší housky pokrájené na kostičky
  • 1 sušené droždí
  • 1 lžička soli
  • 1 hrnek perlivé vody

Postup:
Mouku, droždí a sůl promíchejte v míse. Poté přilijte vodu a vypracujte těsto, na závěr vmíchejte kostičky housek. Ihned tvarujte knedlíky, které vařte ve vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou. Pokud z těsta uděláte 2 knedlíky, trvá to zhruba 25 minut. Ze začátku se vám knedlíky mohou přilepit ke dnu, proto je vařečkou opatrně odlepte. Druhou variantou je uvařit knedlíky v páře. Na hrnec s vroucí vodou připevněte provázkem utěrku. Utěrka musí být volně, aby při posazení knedlíků na utěrku byly knedlíky celé v hrnci a ten se dal přiklopit pokličkou. Na páře vařte zhruba stejně jako při vaření ve vodě. Knedlíky na páře budou vzhlednější.

Tip: Znáte z dětství klasickou „zbytkovou“ večeři knedlík ve vajíčku, který se připravoval opečením kostek starého knedlíku na trošce oleje a následně vmícháním vajíček? Servírovalo se to nejčastěji s kečupem a okurkem. Tuto klasiku mnohých českých večeří si můžete dopřát i na veganské stravě. Stačí, když opečený knedlík zalijete směsí z Hrašky (ideálně té na obalování) a vody.

Křenová omáčka

Karlovarský knedlík

Karlovarský knedlík patří mezi krále kynutých knedlíků. Nejen že chutnají o fous lépe, než klasické, ale především vypadají na talíři lákavě.

    Suroviny:

  • 5 starších housek
  • 1 a ½ hrnku polohrubé mouky
  • 1 a ½ hrnku rostlinného mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • Hrst nasekané petrželky
  • 3 lžíce Hrašky na zahušťování rozmíchané v 6 lžících vody
  • ½ lžičky soli
  • Špetka muškátového oříšku
  • Olej na vymazání hrnečků

Postup: Mouku, prášek do pečiva, sůl, muškátový oříšek promíchejte v míse. Poté přidejte tekuté suroviny – mléko, rozmíchanou Hrašku. Na závěr vmíchejte na kostičky nakrájené housky a hrst nasekané petrželky. Směs rozdělte do hrnečků vymazaných olejem. Plňte je do ¾.

Hrnky naskládejte do hrnce, mezi hrnečky nalijte horkou vodu z konvice tak, aby voda dosahovala do ¾ hrnků a přiveďte k varu. Vařte 30 minut na mírném plameni. Bouřlivé bublání není žádoucí. Po uvaření opatrně chňapkou vytahejte z vody a nechte 10 minut stát. Poté knedlíky vyklopte, propíchněte špejlí a po chvilce můžete servírovat. Ideální je knedlíky krájet po 15 minutách, budou akorát teplé.

Bezlepkové knedlíky (polentový, jáhlový)

U bezlepkových knedlíků můžete sáhnout po polentě či jáhlech. Dostanete knedlík výživově bohatý, chuťově i tvarem spíše podobný bramborovému, postup je velmi jednoduchý. Takto připravené bezlepkové knedlíky jsou výtečné i druhý den opečené na pánvi.

Postup je jednoduchý. Polentu zvolte ideálně instantní a uvařte podle návodu. Jen doporučuji do polenty přidat bylinky, sušený zeleninový bujon, kapku olivového oleje a dostatečně osolit. Uvařenou polentu dejte do pevnějšího sáčku. Polentu nahrňte doprostřed sáčku a kraje zarolujte. Vznikne vám váleček, kraje zajistěte například gumičkou. Nechejte zcela vychladnout. Poté nakrájejte a opečte na pánvi.

Jáhlový knedlík připravíte tak, že jáhly uvaříte v poměru 1:3 s osolenou vodou. Po uvaření necháte vychladnout. Do vychladlé směsi přidejte nasekané čerstvé bylinky (ale klidně i sušená marinovaná rajčata, olivy), olivový olej, a rukama důkladně propracujte. Musíte narušit zrno, jáhly se pak začnou krásně lepit. Do směsi přidejte bezlepkovou mouku a vypracujte nelepivé těsto ze kterého vytvarujte spíše menší knedlíky nebo koule. Povařte 15 minut ve vroucí osolené vodě a můžete servírovat. Jáhlové těsto se hodí i pro plnění.

Chlupaté knedlíky s tofu "slaninkou"

Chlupaté knedlíky

Chlupaté knedlíky jsou něco mezi knedlíkem a slovenskými haluškami. Jsou skvělé jako příloha, ale rovněž i jako samostatné jídlo s opečeným zelím, rostlinným sýrem a například kostičkami orestovaného seitanu.

    Suroviny:

  • 750 g brambor varného typu C
  • 1 lžíce Hrašky na zahušťování
  • 250 g hladké mouky
  • Sůl

Postup: Syrové brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Posolte a na cedníku z nich důkladně vymačkejte tekutinu. Poté přidejte Hrašku a mouku a vypracujte tuhé těsto, o něco hustější než na bramboráky. Dvěma lžícemi tvořte z těsta nočky, které ihned vhazujte do vroucí osolené vody. Vařte 10 – 15 minut. Občas knedlíčky promíchejte, někdy mají tendence lepit se ke dnu. Po uvaření doporučuji ihned promíchat s opečenou cibulkou, která je mastná a zajistí, aby se knedlíky neslepily. Dále podávejte s tím, co máte rádi.

Bramborové knedlíky

Bramborové těsto jsme si již představili ve sladké části. Dá se stejně použít i na slano, jen doporučuji těsto více dosolit. Jako vylepšení těsta doporučuji přidat lžíci Hrašky (na slano Hrašku na zahušťování, na sladko Hrašku vanilkovou), mám vyzkoušené, že těsto je pak jemnější.

Slané bramborové knedlíky tvarujte do užších válečků než je zvykem u kynutých těst, ideální průměr je okolo 5 – 7 cm, délka do 20 cm. S většími knedlíky trvá provaření dlouho.
Bramborové knedlíky se výborně hodí ke guláši, špenátu, zelí (ať už kysanému, dýňovému, kedlubnovému, tuřínovému či čerstvému). Bramborové noky (nebo chcete-li českou variantu v podobě šulánků se skvěle skloubí s houbovým ragú, rajčatovými a „smetanovými“ omáčkami italského typu.

Plněné knedlíky

Plněné knedlíky jsme v článku již „nakousli“. Ještě tedy jednou zvlášť. Recept na těsto můžete použít dle libosti – kynutý, bramborový, bezlepkový. Nyní se s vámi podělím o recepty na ověřené náplně.

Houbovo-tempehová náplň

    Suroviny:

  • 1 díl hub (hlíva, žampiony, praváky, suchohřiby, mix)
  • 1 díl tempehu
  • 1 díl cibule
  • Olej
  • Sůl, Pepř, Tymián

Postup: Na oleji orestujte dozlatova na drobno nakrájenou cibuli, poté přidejte na kostičky pokrájené houby. Nesolte! Přidejte pepř, nakrájený tempeh a tymián. Opékejte, dokud se směs nezredukuje a nebude vypečená dohněda. Těsně před plněním osolte a ihned plňte. Nesolí se během restování, protože by pustili příliš vody, s tekutinou by se vám balili do těsta špatně a bez tekutiny by výsledek byl suchý.

Tip: Pánev od restování zalijte zhruba 2 dcl zeleninového vývaru, přidejte 1 lžíci sójové omáčky a zaprašte lžící hladké mouky, 1 lžičkou plnotučné hořčice a 1 lžičkou lahůdkového droždí. Za stálého míchání vařte na mírném plameni do zredukování omáčky. Tento „výpek“ poslouží jako skvělá omáčka na přelití knedlíků.

Celerový „špek“

    Suroviny:

  • Celer
  • Olej
  • Sůl
  • kmín

Postup: Celer nakrájejte na malé kostičky, osolíme a na oleji restujte dozlatova. Po asi 5 minutách restování přidejte kmín, grilovací koření. Restujte na mírném plameni zhruba 30 minut, celer natáhne do sebe ochucený olej a je pak výborný. Hotový celer bude mít zlatavou barvu. Po vyndání s pánve nechejte celer okapat a vychladnout a až poté s ním plňte knedlíky.

Halušky s uzeným tempehem

Zelí s uzeným tofu

    Suroviny:

  • Kysané zelí / sterilované zelí
  • Cukr
  • Kmín
  • Uzené tofu
  • olej

Postup: Zelí podlijte v hrnci trochou vody, přidejte kmín, cukr a povařte do změknutí. U kysaného zelí to trvá déle než u sterilovaného, tam stačí jen zredukovat na hustou směs. Uzené tofu buď orestujte dokřupava na pánvi anebo je jen nakrájejte na kostičky a vmíchejte do zelí. Vychladlou směsí plňte knedlíky. Tyto knedlíky jsou skvělé, když se servíruji s hromadou opečené cibule a osolenou zakysanou „smetanou“.

Halušky

Halušky jsou typickým slovenským národním jídlem, které miluje snad každý, kdo je jednou ochutnal. V každé části Slovenska se připravují trochu jinak a liší se i varianty s čím se halušky servírují. Můžete je připravit podle stejného receptu jako chlupaté knedlíky s tím, že doporučuji těsto do vody protlačovat přes sítko na halušky, je to rychlejší než kdybyste dělali malé halušky lžičkou. A kdo měl rád brynzu, může zkusit veganskou alternativu, kterou připravíte tak, že smícháte 1 Sójakrém, 1 najemno pomixované natural tofu, 2 lžíce rostlinného jogurtu nebo zakysané smetany, sůl, bílý pepř, citronovou šťávu a lahůdkové droždí.

Taky máte chuť hned nějaké knedlíky vyzkoušet? A patříte spíš do týmu sladkých nebo slaných knedlíků?

publikováno: 05. 05. 2022   napsal/a: Lenka Špaček
Vaříte dokola stále stejné recepty? Pronikněte do tajů rostlinné stravy. Přijďte ochutnat nové suroviny a chutě na kurzy veganského vaření. Vybrat si můžete Veganské vaření - seitan, tempeh a spol. či kurz o luštěninách. Poukaz na kurzy můžete koupit také jako dárek. Kurzy se konají o víkendech v domáckém prostředí v Řevnicích u Prahy. Zjistěte víc

 

 

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?