Jarní menu Chudého vegosaura: rawburgříky, květinový sálát, kopřivová omáčka

Rawbugříky

Jaro už konečně otevřelo vrátka a vstoupilo do našich životů. Do našich oken i zahrad se vkradly sluneční paprsky, stromy i keře se osypaly pupeny a jarní atmosféru doprovází i všudypřítomný zpěv ptáků…Tak proč nedostat trochu toho jara i na svůj talíř? Ve svém externím vegoplazím vstupu vám Chudý Vegosaurus tentokrát přinese několik tipů na ultrajarní snídaně, svačinky, obídky i obídečky, večeře první i druhé…a něco sladkého a fialového nakonec 🙂

Krásný začátek dne je důležitý nejen pro dobrou náladu, ale i pro nastartování našeho metabolismus. Takže vypijte s chutí svou ranní sklenici vody a pak – pokud zrovna nedržíte očišťující půst – se vrhněte na nějakou dobrotu.

Pro milovníky sladkých snídaní Vegosaurus doporučuje přes noc namočenou pohanku doplněnou kousky čerstvého nebo sušeného ovoce a ořechy. Pokud chcete, můžete pohanku před ochucením umixovat na kaší, ale není to nutné. Namočená pohanková zrnka jsou měkká i bez mixeru. Tělu pohanka dodá mnoho potřebných látek, mezi kterými vévodí tzv. rutin – látka, která pomáhá zpevnit naše cévy a udržet zdravý krevní oběh.

Pokud dáváte přednost slaným snídaním, vyzkoušejte tuto rychlou a jednoduchou kopřivovou pomazánku:

Kopřivová pomazánka – tofu (lépe se pracuje s nějakým středně tvrdým – tvrdým silken tofu, ale pokud neseženete, postačí i tofu klasické)
– čerstvé pokrájené kopřivy (pokud již pálí, můžete předem spařit nebo smočit v teplejší vodě, ale já používám absolutně syrové)
– podle chuti a možností lahůdkové droždí (skvělý zdroj B komplexu, navíc ve skvělém “balení”, které dodá pomazánce smetanově-sýrovou chuť)
– špetka soli, pepře, může být vinný nebo fialkový ocet na pokapání (recept na fialkový ocet níže)

Uvedené ingredience smícháme a namažeme na chleba (nejlépe domácí – hnedle několik receptur na něj najdete v galerii na našem FB).

Nejen ze snídaně živ je člověk a tak už okolo poledne většinu znás chytne hlad na nějakou dobrotu. Jaro je obdobím, kdy bychom měli začít do jídelníčku opět zařazovat vyšší podíl syrové stravy, což nemusí nutně znamenat salátové hody. Jako inspiraci a důkaz, že i bez sporáku se dají vykouzlit zázraky vám Vegosaurus přináší recept na skvělé rawburgříky s kedlubnovými hranolkami! (A pak že burger musí nutně znamenat fastfoodovou příšernost plnou přepálených tuků a mrtvol, pche!)

RawbugříkyNa rawburgříky si připravte:
– cca hrnek předem namočených semínek a ořechů (vystačí na 2-3 porce podle hladu a nenasytnosti strávníků), Vegosaurus použil směs slunečnicových a dýňových; semínka je možné i nechat den předem naklíčit
– jednu střední mrkev, nastrouhat
– malou cibulku – pokud máte, může být jarní cibulka nebo jen cibulová nať pro jemnější chuť
– česnek (klasický nebo medvědí)
– tahini pastu
– sůl, římský kmín, pepř, koriandr (pokud máte čerstvý, jednoznačně mu dejte přednost!)
– na obalení – sezamová semínka, bylinky…

Všechny uvedené ingredience vhoďte do mixéru (česnek, tahini a koření dejte podle chuti) a umixujte v tužší modelovatelnou hmotu. Z té uplácejte malé burgry (doporučuji namočit ruce – těsto se na vás nebude tak lepit), které můžete obalit v sezamu, případně posekaném “jarním bejlí”.

Kedlubnové rawhranolky:
– kedlubna
– kurkuma
– sůl, pepř
– kapka kvalitního rostlinného oleje

Kedlubnu oloupejte a nakrájejte na hranolky. Ty nasypte do mísy, pokapejte olejem a zasypte kořením (základem je kurkuma se solí a špetkou pepře, ale můžete zkusit přidat např. chili, papriku, garam masalu… vykouzlíte tak nespočet různých chuťových variací!). Pořádně promíchejte, aby se kedlubnové hranolky rovnoměrně obarvily kořením. Je to až překvapivě velká dobrota! K hranolkám a burgrům můžete přidat i libovolnou omáčku – např. jogurtovou s bylinkami, rajčatovou…

Kmínová hrachovkaPokud k obědu raději zhltnete něco teplého, přidejte čerstvé byliny alespoň na ozdobu! Jako je tomu v případě superjednoduché kmínové hrachovky, zdobené medvědím česnekem.

Předem namočený hrách uvařte ve vodě s pořádnou dávkou kmínu, špetkou fenyklu, pepře a bylinkové soli. Uvaří se skoro sama až do krémova (do měkka uvařený hrách netřeba ani mixovat – stačí jen lehce promíchat metličkou). Na talíři ozdobte kapkou oleje, medvědím česnekem nebo pažitkou a můžete přidat i domácí krutonky z kousků chleba nebo zasypat semínky.

K odpolední svačince pak nepřijde snad nic víc vhod než miska dobrého salátu. A co teprve když vám miska salátu doslova pokvete před očima?

Květinový jarní salát
– ředkvičky, na tenké nudličky pokrájené
– květy sedmikrásek
– fialkový ocet a cukr (recept níže)

Smíchejte ředkvičky a sedmikrásky, zasypte fialkovým cukrem(klidně i s několika květy fialek) a zakapejte octem. Lehké, svěží a neuvěřitelně voňavé. (A většina ingrediencí vám roste pod oknem!)

Jestli také patříte k lidem, které pracovní tempo nenechá vydechnout až do léta a už se nemůžete dočkat dovolené, zkuste si léto trochu přičarovat alespoň na talíři – navíc pořád za účasti čerstvých jarních bylin – a vyzkoušejte středomořskou polentu s kopřivovou omáčkou.

Polenta
– instatní polenta
– voda (poměr polenty a vody zvolte podle návodu na obalu)
– cibulka
– česnek
– olivy (černé nebo zelené, podle volby)
– sušená rajčátka, předem namočte do připravené vody na cca 15 minut
– kousek chili papričky
– bazalka (čerstvá nebo sušená)
– může být: pepř, sůl, kousky tofu (zkuste předem marinovat v oleji a česneku)

Polenta s kopřivovou omáčkouNa jemno pokrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme pokrájená sušená rajčátka, česnek, chili a olivy a chvíli společně restujeme. Zalejte připraveným množstvím vody (ve které se předtím louhovali rajčátka – pustí do vody nejen barvu, ale i chuť) a přiveďte k varu. za stálého míchání vsypejte polentu a chvíli povařte, dokud nezhoustne. (Hotová polenta je velice hustá a při míchání se odlepuje od stěn hrnce). Těsně před koncem můžete přihodit kousky tofu.

Kopřivová omáčka
– kopřivy, omyté a pokrájené
– slunečnicová semínka
– cibulka
– česnek
– špetka soli a pepře
– rostlinné mléko nebo smetana

Na kapce oleje osmažte cibulku a semínka, přidejte na jemno pokrájený česnek a kopřivy a krátce orestujte. Podlijte kapkou vody a chvíli duste. Zalijte rostlinnou smetanou nebo mlékem, opepřete, osolte, nechte chvíli povařit do zhoustnutí a můžete podávat společně s polentou.

A protože sladký život bez sladkého samozřejmě žít nelze, můžete se i v mlsání držet zásady co největšího podílu syrových surovin a připravit si tenhle báječně ovoněný levandulový “cheesecake”!

Na korpus:
– hrnek mandlí
– půl hrnku úředem namočené pohanky (poměr můřete i změnit ve prospěch pohanky)
– půl hrnku předem namočených datlí

Levandulový rawcakeUmixujte v tužší hmotu (pokud je výsledek moc řídký, přidejte ořechy nebo pohanku) a vtlačte do dortové formy (tu lehce vymažte olejem nebo vyložte pečícím papírem). Dejte ztuhnout do ledničky, zatímco si budete přirpavovat náplň.

Náplň:
– 3 hrnky kešu ořechů (můžete zaměnit i za jiné ořechy nebo semínka, např. slunečnicová. Ovšem dost to ovlivní chuť)
– půl hrnku citronové šťávy
– 1-3 lžičky sušené levandule (podle tho, jak moc chete dortík aromatický)
– sladidlo (sirup, med, špetka fialkového cukru..podle preferencí)

Uvedené ingredience umixujeme v hladkou pastu (ořechy přidávejte postupně do citronové šťávy, docílíte tak snáze obstojného výsledku i při slabším výkonu mixéru). Oslaďte podle chuti. Vzniklou hustou hmotu přelijte na korpus a rovnoměrně rozetřete. Dejte na několik hodin do ledničky (nejlépe přes noc – čím déle, tím pevnějšího výsledku dosáhnete).

Tip pro Chudé Vegosaury: Pokud nemáte ingredience na celý dort, nezoufejte! Umixujte ořechy s větším podílem datlí nebo rozinek(případně jiného sušeného ovoce), přidejte levanduli a z výsledné hmoty uplácejte kuličky, kostičky nebo tyčinky, které nechte chvíli ztuhnout! Vynikající drobný mlsek na zpříjemnění dne.

A fialový bonus nakonec: Fialkový cukr a ocet

Jakmile vykouklo sluníčko, louky se opět obsypaly fialovými kvítky violek. Violky však nejsou krásné pouze na pohled, ale nabízí až neuvěřitelné množství kulinářských možností. Mezi ty nejjednodušší patří příprava fialkového octa a cukru, díky kterým si pak můžete zpestřit všední jídelníček – cukr i “kandované” fialky skvěle poslouží k výrobě neobvyklých dezertů, ocet zase uvítají nejen vaše saláty, ale i omáčky nebo polévky.

Fialkový cukr
Fialkové květy dáme do sklenice a zasypeme cukrem(nejlépe přírodním hnědým) v objemovém poměru asi 1:1. Necháme cukr vsáknout vlhkost fialek a opět zasypeme čerstvým nenavlhlým cukrem. Cukr postupně přidáváme, dokud nedocílíme sypkého, fialkovými květy provoněného výsledku. Využijeme nejen cukr samotný, ale i naložené fialokové květy jako záverečnou dekoraci.

Fialkový ocet
Do světlého jablečného nebo vinného octa prostě vsypeme fialkové květy a před prvním použitím necháme alespoň 2 dny stát. Fialkové květy nemusíme z octa ani poté nijak odstraňovat, ničemu jejich přítomnost neublíží a naopak tak docílíme (při delším louhování) ještě sytější barvy a chutě. (Čím více fialkových květů do octa naložíme, tím sytější fialovou barvu bude mít výsledek) Po delším skladování ocet opět vyblede(řádově jde o měsíce), ale vězte, že toho už se nedočká a pro svou delikátní neobvyklou chuť zmizí mnohem dříve.

jarní oběd
kmínová hrachovka
kopřivová pomazánka
levandulový rawcake
polenta s kopřivami

Pořiďte si slunečnicové semínko. Do kaší, salátů nebo na základ pomazánek.

publikováno: 28. 04. 2013   napsal/a: Chudy vegosaurus

Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníček 🥗V kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování. Nechybí ani příklady vzorových snídaní, obědů a večeří a ukázkových týdenních jídelníčků. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

 

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?