Miso

pasta miso

Miso pochází z Japonska a jde o fermentovanou pastu ze sójových bobů, rýže, pšeničné nebo ječné mouky. Liší podle fermentace a délky zrání, může mít různou barvu, od bílé, přes žlutou, červenou až po hnědou či černou a rozlišujeme celou řadu druhů misa (Chiro, Hatcho, Mugi...). Díky fermantaci jsou zde bílkoviny částečně rozloženy do aminokyselin, miso obsahuje celou řadu vitaminů (v menším množství je tu zastoupený jinak v rostlinných potravinách vzácný B12), minerálů a také enzymů.

Aby se zachovaly biologicky aktivní látky, přidáváme miso až ke konci tepelné úpravy jídla. Hodí se do polévek, luštěninových jídel, na ochucení omáček, pomazánek, tradičních asijských nudlí a podobně. Miso rozpustíme v trošce vody nebo vývaru a přidáme do jídla. Miso vydrží až několik měsíců, ale po otevření se musí uchovávat na chladném místě.

Kupte si v eshopu ječmenné, rýžové tmavé, rýžové světlé nebo sojové miso.

Chcete proniknout do tajů rostlinné stravy? Neumíte správně dochucovat? Vaříte dokola stále ty stejné recepty? Přijďte ochutnat nové suroviny, chutě i lidi na kurz veganského vaření.
inzerce - econea - eshop pro každodenní hrdiny